Преминете към основното съдържание

Алтернативна медицина и за децата

Безсъние, безпокойство, главоболие, стомашни проблеми –много неразположения могат да бъдат третирани с алтернативни методи, които лесно се адаптират и към нуждите на децата.
© iStock

Рефлексология

Плантарната рефлексология, иначе казано - точковият масаж на ходилата, има многобройни лечебни качества при бебетата и по-големите деца. Ходилото е умалена карта на човешкото тяло, всяко място по него отговаря на определен вътрешен орган. Детските стъпала са крехки и недостатъчно оформени до 7-годишна възраст. Въпреки това рефлексологията може да се практикува от първите месеци на бебето. Ако то е прекалено възбудено и не спи добре през нощта, масажът може да има релаксиращ ефект. Предимството на рефлексологията е, че лесно се прилага от самите родители, но най-добре е първо да научат правилните движения. Важно е също да овладяват натиска, за да не причинят болка на бебето.

На практика

Децата често имат силен гъдел, затова започнете постепенно. Първо направете кръгови движения на ходилата наляво и надясно. Когато усетите, че детето се оставя с удоволствие в ръцете ви, можете да приложите масажа с леки движения. Чувствително място е точката под палеца на левия крак – притискането й води до успокоителен ефект. Сеансите продължават не повече от 30 минути. Рефлексологията е особено подходяща за деца, които често плачат и са тревожни.

Медитация

Става дума за осъзнатата медитация – метод, който няма нито религиозен, нито спиритуален характер. Основан е от американеца Джон Кабат-Зин и има за основен принцип медитиращият да остане свързан с настоящия момент и с усещанията на тялото си. Повечето хора изтощават всекидневно духа си, като го ангажират не с това, което изживяват в момента, а с това, което е било в миналото, или с тревогите си за бъдещето. С децата е същото. Този метод изразява внимание към собствената личност и позитивна нагласа. Той може да се практикува навсякъде, защото единственото, от което има нужда медитиращият, е собственото му тяло. Независимо от това дали се намира в училищния двор, вкъщи или в колата, детето може да прави упражненията, с които се е научило да медитира.


КАК ДА ВОДИТЕ ПРЕГОВОРИ... СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА


На практика

Потърсете помощта на терапевт, който да обясни метода на детето ви. След 7-годишна възраст децата са в състояние да осъзнават мислите си и научават лесно упражненията. В пубертета осъзнатата медитация учи подрастващите да бъдат по-свободни, тъй като в този период от живота си те се вълнуват от свободата като основна човешка ценност. Упражненията намаляват стреса и създават дистанция между събитията и човешката реакция. Ефектът върху учениците е по-спокоен подход към училищния процес, повече доверие в собствените сили и по-овладяно поведение.

Хомеопатия

Малките бели гранулки със сладък вкус, които децата толкова харесват, съдържат ценни природни вещества с лечебна и превантивна сила. Хомеопатията се интересува не толкова от симптомите, колкото от начина, по който те се проявяват при отделния човек. Тя лекува не хремата, а хремавото дете. Затова и разговорът с хомеопата е толкова важен – той му позволява да избере най-доброто средство за конкретния случай. Смята се, че в детска възраст хомеопатията е по-ефикасна отколкото при възрастните, защото децата са по-малко засегнати от ефекта на вредните храни и химическите вещества, както и от токсичните субстанции в тютюна и алкохола. Детският организъм реагира много добре на хомеопатичните лекарства, които могат да бъдат използвани още от самото раждане.

На практика

Хомеопатията може да лекува, но също и да възстанови равновесието в организма. Тя не води до странични нежелани ефекти, използва се както за остри, така и за хронични заболявания. Хомеопатичните средства помагат при стрес преди изпит, стимулират имунната защита, нормализират съня на детето, имат позитивен ефект при свръхактивните или прекалено пасивните деца, адаптират се към всеки случай. Когато се дават на бебета, трябва да бъдат разтворени в бебешкото мляко.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser