Преминете към основното съдържание

Америка и чудесата по западното ѝ крайбрежие

Професионалният гримьор Марина Младенова ни кани на вълнуващо пътешествие до Америка. Ще се изкачим по стръмните улици на Сан Франциско, ще видим отблизо легендарния надпис Hollywood, ще останем безмълвни пред величието на Гранд Каньон. А накрая ще се влюбим

Моето пътешествие започна от Сан Франциско – градът, известен с остров Алкатрас и величествения мост „Голдън Гейт“. Самолетът ни кацна вечерта и първото нещо, което ми направи впечатление, беше колко много бездомници има по улиците. Впоследствие разбрах, че голяма част от тях живеят така в знак на протест срещу икономическата ситуация в САЩ. В първия момент имаш чувството, че не си в безопасност, но всъщност повечето от тези хора са напълно безобидни.

Дъждовният Сан Франциско

Сан Франциско е град, на който трябва да отделите минимум пет дни. Той е наистина очарователен със своите стръмни улици, тълпи от туристи, архитектурни паметници и красиви плажове. В Сан Франциско има доста добре развита транспортна мрежа и придвижването до всяка точка е лесно. Но като цяло се настройте за много ходене, разстоянията в Америка не са за подценяване. И вземете най-удобните си обувки! Климатът доста напомня на този в Лондон, така че се подгответе за дъжд и мъгла.

Следващата стъпка беше да си вземем кола под наем. Съветът ми е да отделите повече средства за кола, удобна за дългите мили, които ви предстоят. Като всеки турист, дошъл за първи път в Америка, моето желание бе да се кача на червен мустанг и да карам по крайбрежните пътища в Калифорния.

Лос Анджелис беше следващият град, отбелязан на картата ми. Тъй като не бях сигурна колко добре ще се ориентирам в трафика, разделихме пътуването си до Ел Ей на две и останахме да спим в Санта Барбара (или студентското градче, както му казват местните). Прекрасен оазис, от който не ти се иска да си тръгваш! Хората са усмихнати и се поздравяват един друг, спокойствието на океана и величието на палмите те омагьосват. С удоволствие бих останала тук за повече от ден, но времето ни притискаше и потеглихме към Ел Ей. По път решихме да спрем и да видим прочутите плажове на Венис Бийч и Малибу и да се разходим и хапнем в прочутия Санта Моника Пиер.

В Ел Ей времето никога не стига!

Вече отпочинали, се качихме отново в колата и потеглихме към Ел Ей. Всичко, което сте чували за трафика там, е вярно, заредете се с търпение, пътищата са огромни, но в час пик може да се движите с 10 км/ч по магистралата. В Ел Ей без кола е почти невъзможно да разгледате всичко, което искате.

Първо исках да посетя Алеята на славата в Холивуд и прочутия „Долби Тиътър“. Това е най-голямата грешка, която може да направи един турист! Няма и следа от блясъка на Оскарите, който е в представите ни. Никакво величие и слава, само един малък театър, който може дори да подминеш, ако не се загледаш. Има вече напукани плочи със звездите, захабени и неподдържани във времето, а на всяка крачка „викачи“ те теглят и ти предлагат да ти покажат срещу някой долар къщата на някоя холивудска звезда. Разочаровах се. Моят съвет е да оставите Холивудската алея на славата за накрая.

На другия ден се качихме отново в колата и започнахме да трупаме положителни емоции от града. Холивуд Хилс с прекрасната си природа, Обсерваторията, откъдето се вижда емблематичният знак Hollywood. Можете да се качите почти до самия знак.

Отделете си време да се разходите на Rodeo Drive, където ще видите най-луксозните магазини, скъпи автомобили и пазаруващи туристи. В Ел Ей се намира автомобилният музей „Петерсен“ – препоръчвам ви го, дори и да не сте фен. Заслужава си да проследите историята на автомобила и да се запознаете с величието на над 3-метровите ретро автомобили. Трябва да отделите повече време за Ел Ей заради разстоянията и опашките, на които се губи доста време.

Гранд Каньон и червения град

Една от мечтите ми беше да видя Гранд Каньон. Той е на почти 9 часа път от Лос Анджелис, затова направихме спирка и в Лас Вегас. Ако имате време, посетете концерт на някой любим за вас изпълнител, всяка вечер има различни шоу програми. Лас Вегас никога не спи и винаги е готов за купон!

Въпреки противоречивите мнения за Гранд Каньон аз бях запленена. Представях си колко голям и величествен е, не очаквах обаче, че няма да мога да го обхвана не само с камера, но и с поглед... Препоръката ми е да го посетите в летните месеци, когато ще може да прекарате повече време и да обиколите всичко.

Близо до Гранд Каньон е градчето Седона, известно с яркочервените си скали и почва. Седона е пример за това, как един град може да бъде ориентиран изцяло към туристите. Архитектурата следва визията на местността. Къщите, тротоарите, улиците и дори пощенските кутии са червени и допълват идеално мястото.

Сан Диего – любов от пръв поглед

Следващата спирка от пътешествието ни бе Сан Диего, но заради Гранд Каньон се бяхме отдалечили много и трябваше да спрем, за да преспим някъде. Избрахме Финикс. Всички сме чували за Финикс и честно казано, очаквах да е доста по-оживен. Отседнахме в Downtown, беше събота вечер, но вместо центърът да е препълнен с хора, отиващи на ресторант или клуб, беше пусто.

Заредени с енергия, потеглихме към Сан Диего. Мога да кажа, че това е едно от местата, в които наистина се влюбих. Смесицата от култури, темпераментът на местните, плажовете и препълнените с млади хора улици те карат да се чувстваш у дома.

Докато се разхождаш на Ocean Beach, имаш усещането, че времето там е спряло. Плажовете са непокътнати, няма ги високите хотели и кафенетата. По крайбрежните улички има безброй артисти, от които можеш да закупиш ръчно изработени гривни и колиета. Отделете си поне един ден за Парк Балбоа. Там е зоологическата градина, както и няколко музея и други забележителности. Разнообразието от дървесни видове и растителност в парка ме остави без думи!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser