Преминете към основното съдържание

Анджела Линдвал: „Големият град ме накара да поставя под въпрос навиците в него“

Топмоделът се мести в Ню Йорк от малко градче в Средния запад заради кариерата си. И е поразена от откритията си там!
Анджела Линдвал
Анджела Линдвал © NRDC

В Instagram се представя като „майка, модел и защитник на човечеството и планетата“. Американският супермодел и актриса е колкото красива, толкова и пламенна по отношение на опазването на околната среда. То вече се е превърнало в начин на живот за нея и нейните двама сина. Линдвал окуражава хората да трупат нови знания и опит и да предприемат нови предизвикателства, като самата нея: „Винаги помнете, че ако сте най-умният човек в стаята, сте в грешната стая!“

Какво те накара да осъзнаеш последиците от климатичните промени?

Бях около 17-годишна, когато се преместих в Ню Йорк от малко градче в Средния запад, за да се занимавам с моделство.

Бях такова земно момиче.

Големият град ме накара да поставя под въпрос навиците в него, като например: Къде отива боклукът ни? Откъде идва водата, която ползваме? Храната? Качеството на въздуха? Започнах да проучвам и бях поразена от откритията си.

Кога и как започна да работиш целенасочено по темата?

Когато осъзнах колко много хора нямат идея какво се случва, изпитах нужда да направя нещо. Свързах се с организации като The Bioneers, Global Green, NRDC... и основах моя собствена фондация, която тогава нарекох Collage. Видях силата на медиите и възможността им да разпространяват информация, да изваждат на светло дадени решения.

Какви са целите и мисията на организациите, зад които стоиш?

The Bioneers са организация от пионери в движението за устойчивост. Те са Айнщайн на настоящето. NRDC се занимава със законите и прави промените възможни по съдебен път.

Най-шокиращото нещо, което си виждала на терен?

Докато снимах за NRDC в Хаваи, бях потресена, като видях колко силно са засегнати кораловите рифове. Със сигурност ги убиваме, предизвиквайки климатичните промени.

А кое е било най-красивото или затрогващо нещо?

Биоразнообразието на полуостров Оса в Коста Рика. Там гъмжи от живот. Наблюдавах отблизо майка кит и новородените й бебета. Трябва да защитаваме места като това, които все още съществуват.


КАК ДА ВДИГНЕМ ЕКО СВАТБА


По какви проекти работиш към момента?

Работя съвместно с Асоциация Коста Рика, които успешно създават защитени морски зони, за да опазят полуостров Оса. Стоя и зад посланието „Мирът се ражда вътре в мен“, което разпространявам чрез моята линия бижута с Article 22. Направени са от разтопени шрапнели, използвани на бойното поле. Надявам се тази година посланието ми да стигне и до Близкия изток.

Какво друго би казала на света?

Само това – мирът започва отвътре. Идеята е, че всеки наш ежедневен избор оказва влияние надалеч. Като създаваме мир отвътре навън, налагаме и мира на планетата.

Координация: Alexandra Edwards, Charles O'connell

Специални благодарности на www.nrdc.org

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser