Преминете към основното съдържание

АНЕЛИЯ ПЕШЕВ: талантливата българка, избрана за дизайнер на годината в Австрия

Тя е партньор на Операта във Виена, а нейни модели са дефилирали в Париж, Ню Йорк и дори на кинофестивала в Кан!
Модел от последната колекция на Анелия Пешев.
Модел от последната колекция на Анелия Пешев. © STEFAN ARMBRUSTER

Анелия Пешев е от онези българи, за които малко се знае у нас, но са доказали таланта си извън граници. Не спира да повтаря, че обича България, нито да се представя като Пешева, но тъй като от дете живее в Австрия, отдавна е приела фамилията, с която я наричат там.

Висока и красива, не е трудно да се досети човек, че е бивш модел. Дефилирала е за дизайнери от ранга на Армани и Валентино. Но едва ли някой може да предположи, че има диплома по... икономика! Макар че до ден-днешен не вижда себе си като финансист в офис. Артист по душа, тя има афинитет към женствените рокли, които й носят международно признание като моден дизайнер. Партньор е на Виенския бал на Операта във Виена, а нейни модели са дефилирали в Париж, Ню Йорк, Вашингтон... и на кинофестивала в Кан. Облича звезди като Кийра Чаплин и Ана Нетребко, но самата тя не се чувства звезда. И когато се срещнахме за пръв път на живо миналата есен в София покрай снимките на Кийра Чаплин за ELLE, нямаше антураж от асистенти...

© Личен архив, Анелия Пешев

Анелия, да си призная, преди да дойдеш за снимките с Кийра Чаплин в София, си те представях като големите европейски дизайнери и очаквах цял антураж от асистенти с теб. Но беше сама и сама носеше тежките щрангове с дрехи за сесията. Така ли работиш обикновено?

Предпочитам да работя с малък екип и с хора, на които имам доверие. Разбира се, когато ми предстои ревю, екипът се увеличава.

Не си толкова популярна в България, за разлика от славата ти в Австрия и по света. Защо?

Живея във Виена от 30 години. Този град ме формира формира като професионалист. Австрия вече е моят дом, но въпреки това много обичам моята родина България, нейната природа и хората и често се прибирам там.

Какво е усещането да обличаш звезди като Кийра Чаплин, Кристина Шварценегер, Анна Нетребко...? Дори бившата първа дама на Австрия Соня Клима е носила твои модели.

Много съм горда, че модата ми се харесва от личности като Ана Нетребко. Аз съм неин голям фен. Щастлива съм също, че Кийра Чаплин е не само моя клиентка, но и приятелка, защото тя е прекрасен човек! Винаги изпитвам радост, когато очаровам някого с моя дизайн, независимо дали е известен или не.


КИЙРА ЧАПЛИН ПРЕД ELLE БЪЛГАРИЯ


Живееш в Австрия от много години. Какво те отведе там?

В Австрия живея от дете, благодарение на моите родители. Баща ми беше поканен да бъде мениджър на фирма тук.

След като завърши икономика в Австрия, работила ли си някога в тази сфера?

Не. Рисувам рокли от дете. Винаги съм обичала модата!

Как от точните науки направи толкова рязък завой към модата?

Всичко стана от само себе си.

Всъщност, първата ти „връзка“ със световната мода е от ученическите ти години, когато си била модел и си дефилирала за дизайнери като Армани и Валентино. Тогава мислеше ли си, че един ден ти ще бъдеш дизайнер на колекции?

На 17 станах модел, докато следвах икономика. В последствие станах асистентка на един моден дизайнер, което ме отведе в Ню Йорк. Там научих много в продължение на 8 години работа за New York Fashion Week. Нито за миг не съм си представяла, че един ден аз ще бъда дизайнер.

Кога реши да станеш дизайнер?

Преди десетина години участвах в един проект, за който трябваше да направя рокли от вестници. След това ме попитаха дали мога да направя тези дрехи от плат и така започна всичко. Първата ми колекция се казваше „Блян по Орфей“.

Кой ти даде първите уроци в модата?

Първите уроци в модата ми даде мама, когато бях на 4.

Това, че си българка, помага ли ти или ти пречи в модните среди в Австрия?

Не смятам, че произходът на човек е толкова важен за работата му. Това, че съм българка, която живее в Австрия, може само да е от полза, защото съм имала възможността да израсна между две различни култури, които обогатяват моята работа – ползвам български етно елементи в моите колекции, както и Югендстил и Барок.

Вече три поредни години те обявяват за дизайнер на годината в Австрия, това е голям успех!

Разбира се, че всеки човек се радва, когато получи признание за труда си. Моята цел е дамите, които носят моите колекции, да се чувстват женствени и красиви в тях. За мен най-голямото признание е, когато една жена застане пред огледалото, облечена в моя дреха, да се усмихне и да се чувства прекрасна.


КОГАТО БЪЛГАРСКИ ДИЗАЙНЕР ИЗПРАВИ НА КРАКА АВСТРИЙСКАТА МОДНА ПУБЛИКА


А от България награди имаш ли?

Не.

Колко време подготвяш една колекция?

Правя две колекции на година, обикновено са ми нужни няколко месеца.

В какво точно се състои твоята работа като дизайнер? Едва ли са само скиците, предполагам – от избора на платове, през шивашките ателиета, до ревюто?

Да, работата ми е от идеята до реализацията и представянето на готовите модели. Работата ми е и с клиентите. За мен е много важна връзката с хората, с които работя! Няма граници къде започва и къде приключва моята работа. Извън реализирането на колекции, често ходя на семинари, на които се правят прогнози за глобалните тенденции, а тези тенденции се обясняват по интересен начин със социалните, политически и икономически промени в света.

© STEFAN ARMBRUSTER, Модел от последната колекция на Анелия Пешев.

Колко души работят в ателието ти?

Различно е, зависи от периода – дали подготвям колекция или кампания с готовата вече колекция, дали ме чака ревю... Имам шивачи и техници, които са невероятни професионалисти. Имам също стилист, който е до мен от много години и е един от най-креативните хора, които познавам. Много е вълнуваща работата с екипа, с който реализираме кампаниите. С фотографа, един от най-добрите в Австрия, който снима за световни списания, толкова си паснахме в работата, че вече ми чете мислите. Много съм благодарна на всички тези хора, които заедно с мен изграждат марката ми от самото начало. Най-голяма подкрепа, разбира се, имам от моите родители, за което им благодаря от сърце!

Участваш в Седмиците на модата във Виена, което безспорно е доказателство за таланта ти, но според мен по-голямото признание е, че твоя колекция беше представена на кинофестивала в Кан. Как стигна до там?

Марка за бижута трябваше да представи колекцията си в Кан и избраха моите рокли като най-подходящи за ювелирните им модели. А освен на Седмиците на модата във Виена представям колекции и в Париж, където ме представлява AFA – Austrian Fashion Association.

Била си също официален дизайнер на 62-то издание на Виенския бал в Ню Йорк. Австрийците явно наистина много те харесват.

Всъщност, аз съм партньор на самия Виенски бал на Операта във Виена и австрийското посолство в САЩ често ме кани в Ню Йорк и Вашингтон, за да представям колекции.

Обличаш толкова много жени... А теб кой те облича? Освен своята марка дрехи, модели на кои дизайнери обичаш да имаш в гардероба си?

Имам приятели дизайнери и обичам да нося техни дрехи. Обожавам обувките на Аquazzura и Gianvito Rossi. Нo най-често ще ме видите в нещо мое.

Ако не беше станала дизайнер, каква професия щеше да имаш днес?

Ако не бях станала дизайнер, сигурно щях да бъда археолог.

Какво най-много харесваш в дизайнерската работа?

Това, че всеки ден е различен. Най-много обичам момента на създаване на дрехата и чувството, че е сътворена.

фотографии STEFAN ARMBRUSTER @STEFANARMBRUSTER, стилист SAMMY ZAYED, грим и коса CHRISTOPHER KOLLER, модел @THERESIASCHWARTZ @WIENERMODELS, локация PARK HYATT VIENNA, колекция @ANELIAPESCHEV CAMPAIGN SS18, обувки @BUFFALOSHOES

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser