Преминете към основното съдържание

АПОКАЛИПСИС ПРЕДИ И СЕГА

Какво буди интереса ни към филмите за края на света?

В големите общества редовно изниква „тенденцията“ за предстоящ апокалипсис. Хората вярват в края на света и тълкуват много неща като „поличба“. Ако за очаквана нова световна война намираме немалко предпоставки, то масовата вяра в края на света „според календара на маите“ изглежда много, ама много странно. Разбира се, Холивуд, където апокалипсисът под една или друга форма отдавна е основната тема на филмите, има голям пръст в това. Нахлуването на агресивни извънземни, ядрена война, глобални природни бедствия – това са темите, които се търсят от социума, а филмите само подхранват това търсене.

Една от тези „тенденции“ е зомби апокалипсисът. Идеята за идването на живите мъртви на земята и световното им завладяване, макар и да звучи странно, набира все повече фенове. Това е архетипна тема, която е описана в митове, приказки и библейски истории. Най-често подобни мисли са провокирани от различни мощни кризи. В момента мнозина се притесняват от продължителната икономическа криза и естествено тя може да доведе до опасни фантазии. Например, че ще дойдат времена на глад и мизерия.

Всъщност, съвсем наскоро психолозите откриха доказателства, че феновете на филмите, където е нарушен глобалният ред, са по-издръжливи и по-подготвени да се справят с пандемията от останалите. Те са разпитали 310 доброволци относно предпочитанията им за истории за гледане, преди да ги попитат колко подготвени се чувстват да навлязат в пандемията и какви нива на тревожност, депресия, раздразнителност и безсъние са преживели. Феновете на ужасите са изглеждали по-малко обезпокоени от кризата, отколкото повечето, но онези, които са предпочели катастрофалните филми – там, където обществото се срива, се класирали като по-издръжливи и по-добре подготвени, както психически, така и практически. Можем да спекулираме, че заглавия като „Зараза“ – най-гледаният филм по време на карантината, правят аспектите около пандемията и недостига на доставки да изглеждат по-малко странни.

Можем да разделим основните правила, които правят този тип апокалиптична фикция толкова съблазнителна за масата на две.

Първо, краят на цивилизацията и човечеството винаги предстои. Светът е на ръба на колапса. Лидерите тласкат нациите към бедствие. Властта се трупа. Решенията да взети в полза за печалбата. Правителствата се рушат. Също като в „Пришълците“. Науката взема и неочакван обрат. Технологията излиза извън контрол. Във всеки един момент тези дестабилизирани роботи заплашват да ни погубят. Така, както се случва в „Аз, роботът“.

Второто правило е, че краят всъщност така и не идва. Светът никога не свършва, дори във филмите. Милиони (милиарди, дори) умират, както се изисква във всяка апокалиптична история, но някои оживяват. Трудността на живота след катастрофа е изобразена във всичките й изпитания и ужаси, но човечеството оцелява. Вирусът се разпространява, но ваксина е открита и антивирусът е разработен навреме като в „Z-та световна война“ и „Зараза“. Намерена е нова планета и възниква нова надежда. Светът продължава да се върти и хората, макар и малко, все още са на него.

Има някои изключения. „Д-р Стрейнджлав“ на Кубрик обхваща пълния унищожаващ капацитет на бомбата и нарушава постапокалиптичните правила. Може би, все пак, това не е „краят на света“, а обратното – прераждането му. Тези филми ни позволяват да си представим, че изведнъж сме принудени да излезем от зоната си на комфорт и трябва да преминем към нещо далеч по-героично. Плюс това, опитвали ли сте се да промените света напоследък? Донкихотовска работа! Разказите за края на света ни позволяват да си представим мащабен рестарт и установяване на нашите утопични желания. Затова можем да бъдем спокойни, че човечеството ще оцелее независимо от апокалипсиса. Поне във филмите.

НОВИТЕ ДИСТОРПИЧНИ СЕРИАЛИ, КОИТО ЩЕ ВИ ДЪРЖАТ В НАПРЕЖЕНИЕ

Тъмнина / Dark

3 сезона

2018-2020

Колко далеч е миналото? Как миналото е миналото? Колко променливи са настоящето и бъдещето? В първия епизод размито радиопредаване поздравява немското градче Уиндън, че никога не е имал инцидент. И все пак на всеки 30 години птици падат от небето и мъртви животни осяват полетата. Нещата в един момент излизат извън контрол и три поколения заедно започват своята мисия в намирането на това, което ще предизвика края на техния свят.

Академия „Ъмбрела“ / Umbrella Academy

2 сезона

2018-2020

През 1989 г. в един и същ ден 43 бебета се раждат по необясним начин от случайни несвързани жени, които не са показали признаци на бременност предния ден. Седем са осиновени от сър Реджиналд Харгривс, милиардер, който създава своя академия и подготвя своите „деца” да спасяват света. Но в един момент семейството се разпада. Няколко години по-късно Лутер, Диего, Алисън, Клаус, Ваня и Номер пет се събират отново, за да разгадаят мистерията около смъртта на баща им. Но отчужденото семейство отново започва да се кара поради различията си, докато заплахата от глобален апокалипсис наближава.

В нощта / Into the Night

1 сезон

2020

Когато радиацията от слънцето причинява глобална катастрофа на Земята, оцелелите в един нощен полет от Брюксел се надпреварват от град в град, опитвайки се да изпреварят слънчевите лъчи, като останат под прикритието на нощта.


материал от сп. ELLE - бр. октомври 2020 г.

снимки: АЛЕКСАНДРА ФИЛМС / NETFLIX

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser