Преминете към основното съдържание

Ароматните подправки и техните лечебни свойства

Те не само правят ястията вкусни, но и благоприятстват здравето

© iStock

АНАСОН

Ботаническо име: Pimpinella anismus
Народно име: див анасон
Произход: Египет, Средиземноморието, Индия, Мексико
Използват се: плодовете, шушулките, семената и листата

Употреба в кухнята
Прибавя се към: тестени изделия (бисквити, гевреци, кексове), овкусява задушеното зеле, пастети, птиче и свинско месо, кисели краставички, ябълкови и сливови сладка, хляб. Листата на анасона се прибавят в края на готвенето, за да не загуби ястието аромата си.

Лечебни свойства
Анасонът улеснява изхрачването, подобрява храносмилането, ограничава развитието на болестотворни бактерии. Има дезинфекционно действие.

ГОРЧИЦА

Ботаническо име: Sinapis
Народно име: горчица, синап
Произход: Средиземноморието и на север от Африка
Използват се: семена

Употреба в кухнята
Семената на бялата горчица се използват при консервиране на зеленчуци, риба, прибавя се към сосове и различни смеси. Смляната горчица е неделима част от овкусяването на вино (вермути). Най-голямо приложение в готварството има дижонската горчица.

Лечебни свойства
В умерени количества семената от горчица ускоряват дейността на храносмилателния тракт и обмяната на веществата. Смляната горчица се съхранява в пакетчета и под формата на компрес облекчава болката при ревматологични заболявания, артрити и измръзване.

БОСИЛЕК

Ботаническо име: Ocimum basilicum
Народно име: босилек
Произход: Индия, Южна Азия, Южна Америка и Средиземноморието
Използват се: листата, цветовете и стеблата

Употреба в кухнята
Пресните, изсушените или замразените листа се прибавят към дресинги, сосове, супи, зеленчукови салати, тестени изделия, птиче месо, кюфтета, агнешки или телешки ястия. При готвене се добавя накрая.

Лечебни свойства
Има прочистващо и дезинфекционно въздействие на стомаха и стимулира храносмилането. Облекчава главоболие. Лекува венците и възпаленията в устната кухина.

ДАФИНОВ ЛИСТ

Ботаническо име: Laurus nobilis
Народно име: дафинов лист, лаврово (дафиново) дърво, лавър
Произход: Мала Азия, Гърция, Италия и Испания
Използват се: листата

Употреба в кухнята
Заради горчивия му вкус се прибавя към тъмните сосове, маринати, използва се за консервиране на месо и подправяне на киселото зеле или кисели краставички. Листата се слагат в началото на готвенето, тъй като техният аромат се разпространява бавно. Преди сервиране се отстранява от ястието.

Лечебни свойства
В медицината дафиновият лист се използва за направа на лек с антитоксично и антиепилептично действие. Тази подправка улеснява храносмилането и засилва апетита. Свежите листа съдържат етерично масло, което може да въздейства като наркотик. Отварата от дафинов лист облекчава ревматичните болки.

ЧИЛИ

Ботаническо име: Capsicum annunm
Народно име: кайенски пипер
Произход: Мексико, Индия, Средна и Южна Америка
Използват се: семената

Употреба в кухнята
Прибавя се към всички пикантни ястия. В Индия и Южна Азия се добавя към ориза, а в Мексико семената, стрити на прах, овкусяват фасула и царевицата. Използва се при консервиране на зеленчуци, както и в някои сосове.

Лечебни свойства
Пресните чили чушки са богати на витамин С. Чилито стимулира кръвообращението и храносмилателния тракт. Облекчава коликите, газовете, болките в стомаха и спазмите. Помага при хрема.

Още по етикети

подправки , здраве
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser