Преминете към основното съдържание

Австрийските сладки, без които Коледа не може

Още сладки коледни рецепти ще откриете в декемврийския брой на ELLE
© iStock

Необходими продукти за коледни сладки Линцер

2/3 чаша цели бадеми
половин чаша кафява захар
310 грама брашно
половин ч.л. бакпулвер
половин ч.л. сол
1/4 ч.л. канела
200 г несолено масло на стайна температура
1 голямо яйце
1 ч.л. екстракт от ванилия
2 с.л. пудра захар за поръсване
1 бурканче малинов конфитюр

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Разстелете бадемите върху лист хартия за печене и ги печете в предварително загрятата фурна, докато леко покафенеят, за около 6-10 минути. Извадете ги веднага щом усетите аромата им. Оставете ги да изстинат. Смесете заедно в купа брашно, бакпулвера, солта и канелата. Оставете настрана. Обработете бадемите и една чаша кафява захар в кухненския робот, докато се смелят фино. В голяма купа разбийте маслото и останалата четвърт чаша кафява захар с ръчен миксер до светла и пухкава смес, за около 2-3 минути. Разбийте вътре и яйцето и ванилията. Намалете скоростта до ниска и постепенно добавете смлените бадеми, след което и брашнената смес на няколко пъти. Разбъркайте, докато всичко се комбинира добре. Разделете тестото наполовина, увийте във фолио и оставете в хладилник за 2 часа. Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе два листа хартия за печене. Върху леко намазнена повърхност разточете всяко парче тесто с дебелина 3-4 мм. Изрежете с желаната форма и разпределете върху листа за печене. С помощта на по-малка формичка изрежете центровете на половината от кръговете, като отново разточите парчетата. Печете, докато краищата започнат да покафеняват, за 8-10 минути. Оставете да се охладят за малко върху листа, след това прехвърлете върху метална решетка, за да се охладят напълно. Когато капачетата (бисквитите с дупка) поизстинат, ги поръсете обилно с пудра захар. Разпределете малинов конфитюр върху всяка основа (бисквита без дупка). Слепете двойките капачета и основи, като притискате леко.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser