Преминете към основното съдържание

Аз и моето куче: 5 мита за храненето на домашния ни любимец

Не само ние, но и нашите четириноги приятели имат свои особености и гастрономически предпочитания. Да разгледаме основните митове за храненето на кучета.

Кучето е хищник и трябва да бъде хранено по съответния начин

Напоследък стана модерно да се хранят кучетата със сурово месо (например системата за хранене BARF), да се говори за значението на специфичната за видовете храна и да се правят опити да се намали количеството въглехидрати в храната. Такива концепции се основават на вярването, че кучето е хищник, подобно на своя далечен предшественик, вълкът, и затова трябва да яде сурово месо. Всъщност има известно количество генетично съвпадение между съвременните кучета и вълците.

Но по отношение на хранителните навици, според проучване, публикувано в списанието Royal Society Open Science, кучетата, за разлика от вълците, в процеса на еволюция са се научили не само да усвояват растителни нишестета (които се намират например в зърнените култури), но и да ядат плодове, зеленчуци , месо, птици, риба, което ги прави истински всеядни. Следователно храненето на вашия домашен любимец само със сурово месо ще бъде грешка, която може да навреди на здравето му.

Давам на кучето разнообразна домашна храна, което означава, че диетата му е балансирана

За да съставите правилна диета за вашето куче, трябва да знаете какви специфични нужди от хранителни вещества и съставки има то. Колкото и да е странно, повечето от нас надценяват количеството микроелементи, от което се нуждае нашия четириног приятел. Много собственици прехранват кучета с домашно приготвена храна и не отчитат липсата на ключови микроелементи в нея.

Често в домашните рецепти има липса на цинк, холин, мед, както и грешно съотношение на калций и фосфор. Понякога стопаните не разбират, че кучетата, като нас, имат свои хранителни нужди. И че диетата на всяко животно може да варира. Ето защо стопаните първо трябва да се консултират с ветеринарен лекар-диетолог и да се научат как да хранят своя любимец въз основа на неговите индивидуални характеристики и потребности.

Кучетата получават достатъчно вода, ако се хранят със суха храна

Любителите на кучета често забравят, че водата е толкова важна за домашния любимец, колкото и полезните микроелементи. Тя помага за поддържане на телесната температура и позволява на тялото на вашия четирикрак приятел да функционира нормално, което е особено важно при горещо време. Храните домашния си любимец само със суха храна и не му давате достатъчно вода? Тогава тялото ще „пие“ влага от вътрешните органи, за да усвои храната. И ако това продължи дълго време, здравето на домашния любимец може да бъде сериозно засегнато. Какво да направите? Разбира се, най-полезното решение би било да преминете към натурална храна, която съдържа естественото количество влага, от което се нуждаят кучетата. Ако това не е възможно, тогава можете да му дадете консерви или да добавите вода към сухата храна.

Не давам на кучето си зърнени култури, защото това е вредно за здравето му

Много собственици смятат, че зърнените култури са вредни за техните домашни любимци, защото съществува мит, че кучетата не могат да ги смилат. Но проучвания, публикувани в списанията Animal Physiology и Animal Nutrition, показват, че при хранене, в което 50% от храните са зърнени, кучетата усвояват до 95% от нишестето, съдържащо се в тях. И всичко това, защото съвременните домашни кучета вече са успели да се адаптират към храната с високо съдържание на нишесте и я усвояват чудесно. Освен това зърнените култури съдържат много полезни хранителни вещества и фибри. Ако ги добавите към диетата на вашето куче, храненето му ще стане по-балансирано и по-малко калорично.

Сухата храна помага да се поддържат зъбите здрави

Поредното погрешно схващане. Всъщност след всяко хранене върху зъбите на кучетата се натрупват хранителни остатъци, които се смесват с бактерии в устата и образуват плака. И сухата храна не прави изключение. Следователно, най-добрата превенция на кариес при кучета е периодичното миене и укрепване на имунитета, а за това най-полезна е прясната храна - тя спомага за подобряване на микрофлората на организма, усвоява се добре и помага на тялото на кучето да се справи с инфекциите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser