Преминете към основното съдържание

Аз нарцис ли съм? Как да разбера?

Една от любимите ми книги е „Сидхарта” на Херман Хесе. Може би част от причините за любовта ми към това четиво се крият в необяснимото влечение, което изпитвам към източните вероизповедания, но истината е, че точно тази книга ме накара да се обърна към себе си и да се замисля къде е моето място в света. Така стигнах и до въпроса „Аз нарцис ли съм?”.

Нарцисизмът описва черти от характера, като суета и идеализиране на собственото си Аз. Нарцистичното личностно разстройство е психично състояние с черти, които включват прекомерна нужда от внимание, величаене на самия себе си и липса на емпатия към другите. Хората с нарцистични отклонения са силно притеснени за външния си вид и нямат никакво време да се фокусират върху останалите.

Въпреки това егоцентричното поведение не винаги е знак за нарцистично личностно разстройство (НЛР). В различни моменти от живота си всеки би могъл да прояви доза егоцентризъм. Хората с НЛР намират за изключително трудно да се фокусират върху някого другиго, различен от тях самите, и рядко си дават сметка, че са ангажирани изцяло със собственото си аз без да обръщат внимание на околните. В дългосрочен план НЛР влияе изключително много в междуличностните отношения и в пълноценната емоционална функция на човека като социално животно.

Какво е нарцистично личностно разстройство?

При хората с НЛР се наблюдава силно преувеличено чувство за собствената им значимост. Според американската психична асоциация НЛР е личностно разстройство, което включва непрестанна нужда от обожанието на околните и липса на емпатия. Те винаги са най-важните, винаги са прави и често не проявяват интерес към дългосрочни интимни връзки и приятелства, от които нямат изгода.

Истината е, че повечето хора с НЛР често изглеждат изключително самоуверени, но отвътре страдат от силна липса на самочувствие. В зависимост от това колко тежко е тяхното психично разстройство често реагират зле, ако дадена ситуация поставя под въпрос тяхното превъзходство.

През 2008 година изследване в Списание за клинична психиатрия показва, че средно около 6.2% от хората по света страдат от НЛР в някакъв момент от живота си. Цифрите сочат, че нарцисизма е по-често срещан сред мъжете (7.7%) отколкото при жените (4.8%). Изследването сочи, че най-често това психично отклонение се наблюдава при чернокожите, испанките, по-младите възрастни, хора, преживели развод или раздяла с половинките си, както и възрастни, които никога не са били в брак.

Какви са признаците на нарцистично личностно разстройство?

Признаците на НРЛ са всеобхватни и се предават по различен начин в зависимост от тежестта на отделните случаи. Такива могат да бъдат:

  • Самовлюбеност или абсолютно отвращение от самия себе си
  • Тотална екстровертност или социална изолираност
  • Нарцисизъм се наблюдава още и при лидери в индустрията или безработни хора
  • Хора, които биват модели за подражание, или пък такива, които са въвлечени в антисоциални дейности
  • Преувеличено чувство за собствена значимост
  • Постоянна нужда от внимание и обожание от околните
  • Тенденциозно монополизират разговора
  • Липса на внимание към чувствата и нуждите на другите
  • Изпитват трудности в приемането на критиката и регулативното поведение.

Изхождайки от казаното по-горе, да разпознаеш човек с НЛР се оказва трудно. Въпреки това в петото издание на „Диагностично и статическо ръководство за психически разстройства” отбелязва следните симтоми:

Да се чувстваш по-значим от останалите със сигурност е ясен признак за нарцисизъм. Въпреки това не винаги е така очевидно, че някой с НЛР се чувства повече от останалите, тъй като отклонението би могло да има проявление и точно в обратната посока. Нарцисът би могъл да бъде несигурен и унищожително критичен към себе си. Въпреки това и в двата случая човекът е убеден, че е повече от останалите. Те честно настояват да имат най-доброто от всичко и отхвърлят нещата, които чувстват унизителни, като „мунданската” работа. Хората с НЛР често преувеличават или лъжат за своите постижения.

Хората с НЛР имат дълбока нужда от внимание и всеобщо признание от хората, които са около тях. Това е така, защото обикновено разчитат на останалите като източник за самочувствие. Те често правят всичко възможно да привлекат вниманието на околните, за да получат необходимата доза признание и възхищение, която вярват че заслужават и от която истински се нуждаят.

Хората с НЛР показват много нисък интерес към преживяванията на останалите. Нарцисът често доминира разговора или губи интерес към него, ако не е насочен към тях самите, и би влязъл във връзка единствено ако тя му носи някаква лична изгода.

При тях се наблюдава силна липса на емпатия. Те консистентно омаловажават нуждите на другите хора. Интересуват се искрено от мнението на околните за тях самите, но честно могат да срещнат трудности да разберат чувствата на обкръжението им или просто не им пука изобщо за тях. Индивидите с НЛР могат самоцелно да се превърнат в антагонисти спрямо останалите хора в следствие на липсата им на емпатия или ако някой просто постави под въпрос тяхното превъзходство над всички останали.

Тези с НРЛ не могат да приемат критика, насочена към тях, тъй като тя искрено наранява и без това крехкото им самочувствие и се нахвърлят върху човека, който ги е обидил. Важно е да отбележим, че това поведение трябва да е константно във всички ситуации.

При хората с нарцистично личностно разстройство често се наблюдават и други психични отклонения, като пристрастяване към медикаменти, цигари или наркотици, биполярно разстройство, асоциално поведение, гранично личностно разстройство, депресия, тревожност и самоубийствени мисли.

Нарцисите във връзка

Нарцисът често среща трудности в междуличностните отношения. Те намират връзките за непълни и неудовлетворяващи, особено ако останалите не им дават вниманието и възхищението, което те вярват, че заслужават.

Хората, които са във връзка с такъв индивид, ги описват като контролиращи, вечно недоволни от останалите, темпераментни, винаги обвиняват околните за неслуките си, емоционално, психично или сексуално агресивни. В следствие на това другата половинка бива неудовлетворена от връзката си с нарцис, защото те не се извиняват, нито пък приемат, че може да са сбъркали. Бързо ескалират и стават гневни, особено ако почувстват, че партньорът им ги критикува.

В резултат на това, романтичната връзка с нарцис бива изключително трудна, нездравословна, а в някои случаи стига дори до саморазправа с насилие.

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser