Преминете към основното съдържание

Азбука на почистването

Кратък речник с основните термини и елементи в почистването на лицето

А

Антиейдж

Един от ефектите на качественото и редовно почистване е именно подмладяването. Особено важно е вечер да почистваме лицето старателно, защото клетките се обновяват докато спим. Предлагат се и продукти, които освен почистващ, имат и антиейдж ефект.

Б

Бактерии

Ако не почиствате лицето си, то се превръща в среда за развитие на различни бактерии. Но не се заблуждавайте, че обикновеният сапун и вода ще свършат работа – така дори се излагате на още по-голям риск, тъй като премахвате киселинната липидна бариера на кожата. Което пък създава перфектни условия за развиване на бактерии, тъй като те не обичат киселинно pH.

В

Вода

Без нея е невъзможно да почистим кожата. Тя е и основна съставка във формулите на продуктите за почистване, както и най-важният компонент на клетките. От друга страна, хлора във водата от водопровода премахва хидролипидния филм на кожата, предизвиквайки сухота и дехидратация. Затова винаги след измиване попивайте водата от лицето си с кърпа. Или използвайте специални балансирани води за почистване.

>>>Дневна и нощна грижа за кожата: каква е разликата

Г

Гел

Определено той е един от предпочитаните продукти за почистване. Но ефектът му върху кожата ви зависи както неговия състав, така и от техниката на нанасяне. Първо трябва да разпените гела в дланите си с малко вода, която активира компонентите му. Нанесете с кръгови движения и масажирайте кожата не по-малко от минута, за да премахнете всички замърсявания, и изплакнете обилно с вода.

Д

Дезинфекциращи съставки

Освен вредните микроорганизми по кожата ни има и много бактерии, които са полезни и дори спомагат за нормалното функциониране на кожата. Работата на дезинфекциращите съставки в продуктите за почистване е не само да унищожат „враговете“, но и съхранят „приятелите“.

Е

Ексфолиране

Седемте правила на ексфолирането: 1.Продуктът винаги се нанася на влажна кожа. 2. Оптималното количество се равнява на една кафена лъжичка. 3. С едната ръка масажирайте лицето, а с другата придържайте кожата. 4. Движенията трябва да са нежни, кръгови, от центъра на лицето към края. 5. Избягвайте околоочния контур и възпаленията по кожата. 6. Отделете 3 минути за мазна кожа, 2 – за нормална и няколко секунди за суха. 7. Ексфолирайте кожата два пъти седмично, ако е мазна, веднъж, ако е нормална и веднъж на две седмици, ако е суха.

Ж

Жажда

Дехидратацията на кожата причинява най-много проблеми. А причините за нея може да варират – от генетична предразположеност през начина на хранене и вредното въздействие на околната среда. За да определите дали кожата ви е дефидратирана, я стиснете между пръстите си. Ако останат линии след като я пуснете, значи тя е жадна!

>>>Пет признака, че хидратиращият ви продукт не е подходящ за вас

З

Замърсяване

За замърсявания по кожата се считат не само праха от околната среда, но и гримът и собствените ни мъртви клетки. Всички те омазняват, запушват порите и придават на кожата ни тъмен и нездрав тен.

И

Илюзии

10 от най-разпространените грешки при почистването на кожата: 1. Премахване на грима от очите с продукт, който не е специално създаден за тази чувствителна зона. 2. Използването на тоалетно мляко вместо крем. 3. Пренебрегването на тоника и лосиона. 4. Почистване на лицето с тоалетен сапун. 5. Заспиването с грим. 6. Избор на неподходящи за вашия тип кожа продукти. 7. Измиване с много студена или прекалено топла вода. 8. Непълното премахване на почистващите продукти от кожата. 9. Честият и груб пилинг. 10. Икономия на продукт.

Й

Йерархия

Класическото почистване на лицето трябва да преминава в три стъпки, които се изпълняват последователно. Първо се премахва грима от очите, после лицето се почиства с мляко или продукт за измиване и накрая се използва тоник.

>>>Защо е опасно да държите маската на лицето си дълго време?

К

Козметик

Само на него можете да се доверите, ако искате да почистите натрупаните дълбоко в порите нечистотии, мазнини и мъртви клетки. Самодейността в това отношение може да доведе до възпаления, белези и пигментни петна.

Л

Лосион

Или тоник, или вода – всяка марка нарича тези течни продукти по свой начин. Те обаче са особено важни, защото премахват остатъка от почистващите средства и подготвят кожата за крема. Лосионът може да бъде течен, гелообразен, а дори и като лек крем.

М

Мицеларна вода

Най-големият хит в почистването на кожата напоследък! Почти няма марка, която да не е пуснала своя мицеларна вода. Причината за тази световна мания е в изключителната ефикасност и многофункционалност на този продукт. От една страна, тя почиства кожата от всички замърсявания, включително и водоустойчив грим. От друга, е нежна дори и към чувствителната кожа. Иначе мицеларната вода е създадена от марката Bioderma преди повече от 20 г. и в нея се съдържат мицели на естери на мастни киселини, които aбсорбират замърсяванията.

Н

Неутралност

Неутрална киселинност имат продуктите за почистване на околоочен контур, както и тези за чувствителна кожа. Останалите почистващи средства обикновено имат малко по-кисело pH, като така стимулират ексфолирането на кожата.

О

Околоочен контур

Той трябва да се почиства само с продукти, разработени специално за тази нежна кожа. Техните формули са такива, че да не дразнят очите, но и да почистват ефективно.

П

Пяна

Тя създава психологическата увереност, че почистваме лицето си добре. Затова някои марки създават продукти със специална помпа за създаване на пяна. Разбира се, това не е задължително! Ако използвате пяна, която няма подобна помпичка, запомнете, че трябва да разпените продукта в дланите си, а не върху лицето, защото иначе ще дехидратирате кожата си.

Р

Раздразнения

Тяхна жертва най-често е чувствителната кожа. И основната причина за появата им е замърсяването от околната среда. Ако чувствителната кожа не се почиства добре и то със специални, щадящи я продукти, например почистващи кремове, тя се зачервява, а порите се запушват и възпаляват.

>>>Основни правила за грижа за кожата около очите

С

Сапун

Твърдо не на тоалетния сапун, що се отнася до почистването на лицето. Някои марки обаче разработват сапуни, които спокойно могат да се използват за това.

Т

Тоалетно мляко

Звучи ретро като словосъчетание, но това не означава, че трябва да забравите за него. Тоалетното мляко е една от важните стъпки в почистването, а и съдържа масла, витамини и растителни съставки, които овлажняват и успокояват кожата. Правилната употреба на млякото е в две стъпки. Първо с бързи движения премахнете повърхностните замърсявания и грим, а след това нанесете мляко върху цялото лице, масажирайте около минута и почистете с памуче, потопено в лосион.

У

Уникален подход

Вече има толкова много почистващи средства за всякакви нужди. Затова много дами са натрупали цели колекции и в зависимост от настроението, грима или времето отстраняват замърсяванията с мляко, тоник или мицеларна вода. Но най-важното е да знаете каква е вашата кожа и винаги да съобразявате продуктите си с нея.

Ф

Формули

Във формулите на продуктите влизат само такива вещества, които действат повърхностно. Едни помагат да се отстранят мъртивите клетки, други дезинфекцират и свиват порите, трети успокояват, а четвърти даряват кожата с мекота и комфорт. Но най-важното в съвременните формули е, че те не разтварят мръсотията върху кожата, а нежно я обгръщат и отстраняват.

Х

Храна

Още от майките си знаем как хранителните продукти могат да се използват за почистване и грижа за кожата. При спешни случаи можете да си направите скраб от овесени ядки или сода или пък да почистите лицето с кисело мляко. Не забравяйте също така, че здравословното хранене прави чудеса и с кожата ни!

Ц

Цинк

Това е един от ключовите елементи на почистващите средства за мазна и проблемна кожа. Цинкът регулира себума, благодарение на което кожата за дълго остава матова, порите се свиват, а акнето намалява. При това цинкът не поврежда хидролипидния слой на кожата.

Ч

Четки

Страхотен аксесоар за почистване, който е особено актуален напоследък! Четките по-добре разпределят и разпенват продукта, но и почистват порите, премахват дори и дълбоките замърсявания и мъртвите клетки, масажират кожата, активизират кръвообращението и подобряват тена.

Ш

Шия

Много често забравяме да я почистваме, а не трябва! Препоръчваме ви движенията да бъдат отдолу-нагоре, за да минимизирате риска от опъване и отпускане на кожата, както и появата на бръчки.

Щ

Щастие

Искате да се чувствате с поне 10% по-щастливи? Тогава почиствайте кожата си редовно и се грижете за външността си. Изследване на Тексаския университет в Остин показва, че хората, които се грижат за себе си и в резултат на това изглеждат добре, са много по-щастливи и доволни от живота от останалите.

Ю

Юли

Този месец, както август, са най-неподходящите, ако искате да се подложите на химически, лазерен или друг вид пилинг или професионално почистване на лицето. А причината за това е, че тогава слънцето е най-силно и може да предизвика сериозни раздразнения. За подобни процедури специалистите препоръчват пролетта и есента.

Я

Япония

Най-големите фанатички по отношения на почистването са японките. Техният ритуал се състои от 6 стъпки. В началото използват тоалетно мляко, после премахват грима от очите, измиват лицето, правят си пилинг, след това почистват с тоник, а накрая нанасят и лосион.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser