Преминете към основното съдържание

Банският костюм – кратка модна история, изпълнена със скандали

На фона на богатото родословие на други модни представители банските са направо младоци
© Getty

Въпреки опитите на някои изследователи да открият първообраза им много назад във времето, чак до мозайките от древни времена, напълно неуместно е на банските да се приписва дълга и богата история. Мозайка изобразява жени в облекло от две части, което наподобява бикини, но те подхвърлят топка и няма ни най-малък помен от вода. Въпросното изображение е във Вила Романа дел Казале на остров Сицилия, датираща от IV век, но всеизвестен факт е, че римляните са се къпели голи.

Началото

Да кажем, че началото е дадено някъде през XVII век. Дотогава жените ползвали дълги ризи и за облекло, и за редките случаи на къпане в някой водоем. Дългите ризи били заменени от рокли, които не се различавали много от ежедневните – малко по-пестеливи откъм слоеве плат и декорация. С тях дамите посещавали минерални бани. Колко ли комфортно са се чувствали?... През XVIII век представителките на висшето общество се придвижвали по крайбрежията прилично „опаковани“, за да се предпазят от слънцето, а ако случайно им хрумнело да се потопят във водата, на помощ идвали кабините за къпане. Малки постройки на колела, наподобяващи къщички, които се вкарвали във водата и осигурявали на дамите уединение. По това време в подгъвите на облеклото за тази плажна одисея се пришивали тежести, които да предотвратят издигането на роклята и разкриването на краката на показ. Скромността и благоприличието преди всичко, макар че с днешна дата тази картинка изглежда като карикатура на пуританските нрави. Към средата на XIX век благодарение на идеите на Амелия Блумър (една от активистките на феминисткото движение) за дамското облекло, жените вече носят рокли, покриващи колената, и широки панталони отдолу, което за онези години си е било голям скок. До началото на XX век дамското присъствие на плажа вървяло с тежките облекла, неизменно в комбинация с обувки, покриващи глезена, и чорапи.

Заветът на австралийската плувкиня

В ролята на вестител на една нова епоха влиза австралийската плувкиня, актриса и писател Анет Келерман. Любопитно е, че тя открива водния спорт по здравословни причини. На 6 години е диагностицирана с болест на краката и за да предотвратят сериозни увреждания, родителите й я записват на плуване. На 15 Анет преодолява проблема и започва да се състезава. Малко по-късно, след преместването на семейството в Мелбърн, тя продължава със своите водни занимания и влиза в развлекателния бизнес като „русалка“, гмуркаща се сред риби. Келерман била твърдо убедена, че жените имат право да носят цял бански костюм както мъжете. През 1907 г., добила вече популярност, е арестувана на плаж в Масачузетс, САЩ, за непристойно поведение, защото е дръзнала да се появи в прилепнал бански – наподобяващ вариант на балетно трико, разкриващо ръцете и част от краката. Скандалът бързо се разнася от пресата, което позволява на плувкинята скоро да пусне собствена линия бански.

Борбата за правата на жените и освобождаването на телата

Промяната на облеклото продължава, като количеството плат става все по-малко. 20-те се доближават до формата на целия бански, познат и днес, не без помощта на Коко Шанел, която се противопоставя и на идеята, че тенът е знак за нисък социален произход. Това са годините на редица генерални промени в начина на мислене, респективно и в дамския гардероб. Борбата за правата на жените и желанието на същите тези жени да освободят телата си от безумния дамски кодекс на викторианската епоха, дават нов тласък. Повече цвят, стремеж към все по-леки и удобни памучни материи, както и варианти от две части виждаме по това време. Но не бързайте да се радвате! Все още моделите са като рокля, покриваща минимум средата на бедрото, и къси панталони до коляното, които напомнят за модерните днес велоклинове. През 30-те са първите документирани случаи на бански от две части, които разкриват пъпа. Повече от скандално за пуританите! Всички тези промени преминават под зоркото око на блюстителите на реда – съвсем нормална гледка било служители на моралната полиция да се разхождат по плажовете и да измерват дължините на банските костюми, а тези дами, които не спазват задължителния минимум от сантиметри, да бъдат арестувани (полицейски надзор, който е характерен не само за тази декада). Това е и ерата на разработване на нови материи – латексът и полиамидът, чиято еластичност променя завинаги посоката на модата, съответно и на банските.

Големият скок

Бикините – откритието, което отново предизвиква вълна от неодобрение и скандали. Годината е 1946-а, Жак Хайм и Луи Реар си оспорват титлата „откривател на бикините“. Хайм създава най-малкия дотогава бански и го наименува „Атом“. Факт е, че е от две части, но не показва пъпа, а долната част наподобява днешните модели на стягащи боксери. Три седмици по-късно Реар представя своята още по-оскъдна иновация. Това се случва няколко дни след първите опити с ядрено оръжие на малък остров насред Тихия океан, което е фокус на всички медии. Яхвайки тази вълна, Луи кръщава модела си на атола Бикини, което наистина взривява обществото. Откривателят срещнал сериозни трудности и при намирането на манекенка, която да представи неговото откритие. Бикините са представени от Мишелин Бернардини, 19-годишна еротична танцьорка, чиято популярност рязко нараства. За кратко Мишелин получава писма от над 50 000 фена, по-голямата част от които мъже.

След Бриджит Бардо всичко вече е позволено

Тази революция при банските е трудна. Въпреки фотосите на звезди от Холивуд, които с помощта на бикините затвърждават статута си на секс символи, те рядко са засичани по плажовете. Моделът печели положителна популярност след филма на Роже Вадим от 1953 г. „И Бог създаде жената“, в който Бриджит Бардо носи именно такъв бански. Оттук нататък всичко вече е позволено! 60-те и сексуалната революция „раждат“ първия модел монокини, създаден от Руди Гернрайх. 70-те приветстват ярките принтове и цвят – Фара Фосет се снима с червен бански и снимката, отпечатана като постер, се продава в над 12 000 000 копия. В тази декада популярност набират стринг-бикините. 80-те са характерни с култа към добрата физическа форма и популярността на етно принтовете, а 90-те – с манията по „Спасители на плажа“ и високо изрязаните цели бански.

За лятото на 2019 г. дизайнерските предложения не страдат от остарели морални предразсъдъци. Всичко е възможно, а ретро вдъхновенията сред тенденциите са повече от отчетливи. Добрата новина е, че не се връщат твърде назад във времето. С днешна дата би било нелепо да се появите с обемна рокля с дълъг ръкав и да влезете във водата. Освен ако не сте модел, участващ в модна фотосесия.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser