Преминете към основното съдържание

Бедствието красота

Тя иска жертви, но защо на грозните жени им е по-лесно в живота?

Добре че децата вече не носят кордели! Помните ли ги – онези надиплени панделки за глава, които си заминаха заедно със соца? Аз нямах такива. А много исках. Само че косата ми беше все късо подстригана в името на... красотата. За да имам един ден гъста коса, както обясняваше моята баба, когато мълчаливо страдах заради някой и друг отрязан кичур. Още тогава ми беше дадено да разбера, че красотата иска жертви. Разбрах също, че има различни представи за красота (моите включваха кордели и нямаха нищо общо с момчешката ми подстрижка). Но ако се придържаме към генерализирането на нещата, явно от малки ни е внушавано, че е трудно да си красив.

БЕЛИЯТ ЛЕБЕД

И то действително е! От отрязаните опашки, през часовете, прекарани в нанасянето на разкрасителни продукти, обикалянето на фитнес зали и изчисляването на нискокалорични менюта, до болките от мускулната треска, кола-маската или шините за зъби. Не, не сме забравили и пластичните интервенции, само че, преди да стигнем до тях, се питаме: „Трябва ли?“ За какво ни е всичко това – чудя се, докато прокарвам пръсти през дългата си гъста коса – щом като е толкова сложно. И под „сложно“ нямам предвид красотата като нещо трудно постижимо. А направо като бедствие!

ГРОЗНОТО ПАТЕНЦЕ

За да съм още по-конкретна: имам предвид, че на грозните жени им е по-лесно. Разбира се, с това няма да се съгласи нито една дама с ниско самочувствие, няма да го потвърди официално нито една статистика и нито един мъж няма да признае на всеослушание, че си ляга с жени, които не харесва. Но ако нададете ухо в баровете, салоните за красота или кабинетите на психолози, пластични хирурзи и специалисти по „Човешки ресурси“, ще се убедите, че животът на красивия лебед съвсем не е по-лек от този на грозното патенце.

ЕДНО УТОЧНЕНИЕ

„Дефинирай „грозна“.“ Повечето разговори по темата (били те откровения в стил „ама няма да ме цитираш“, или ситуации от интервюта за работа) започват с тази уговорка. И нищо чудно, при положение че красотата е нещо страшно относително. Истински грозните жени са изключение, единици, нелепа случайност в играта на гените. Непривлекателните са доста повече, но дори и тях можем да ги наречем такива доста условно. „Ако говорим за хора с недъзи, е по-лесно, защото техните случаи поне се документират от ТЕЛК“, обяснява познат от HR бранша. „Така че въпросът е много субективен. Самият аз станах на 45 г. и все още споря с моите приятели коя жена е хубава и коя – не.“

ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ С ХЕПИЕНД

Не се подлъгвайте обаче! Въпреки условностите и въпреки неясните подбуди на някои да твърдят, че не съществува понятие като „грозна жена“, има едно място на света, където този популизъм увисва във въздуха. А именно: интернет. Неговите потребители без задръжки обсъждат теми като „10-те неща, които грозната жена трябва да знае, за да не умре сама“. Но и за тях е новина, че въпросната дама всъщност няма да умре сама (или поне това е много по-малко вероятно, отколкото, ако беше красива). Обяснението е елементарно: предразсъдъците! Хубавиците се сблъскват с куп предразсъдъци – от страна на мъжете, работодателите и дори собствените им приятелки. Всички ние сме чували поне веднъж твърдението, че непривлекателните жени компенсират своя „дефект“ с няколко други „ефекта“. Предразсъдък или не, точно то превръща живота на бабиягите в приказка с хепиенд.

БИЗНЕС АКУЛИТЕ

Да разгледаме например изгледите им за професионално развитие! Не знам въз основа на каква научна методология се твърди, че на красивите хора им върви повече. Би било вярно само в някои случаи (в модния бранш например или в секс индустрията), но като цяло намирам това заключение за нонсенс. Вижте финансовата индустрия и топ мениджмънта на големите корпорации! Откривате ли изобилие от красиви лица там? Не мисля. Обличат се добре, да, също така и двата пола могат да си позволят скъпа козметика. Но от друга страна, има куп красиви млади хора в много бедни населени места. Тяхната вродена хубост не им е помогнала кой знае колко. Да изглеждаш добре е важно, но да си роден добре изглеждащ – не чак толкова.

УСПЕХ БЕЗ СИМЕТРИЯ

Сега разгледайте в сайта на „Форбс“ раздела за най-влиятелните жени в света. Да забелязвате, че дамите от Топ 10 в такива списъци не са бивши участнички в конкурси за красота? Не приглаждат през 5 минути прически ала Помпадур, нито репетират физиономии с муцунки пред огледалото. И дори да имат неестетични извивки, не позволяват собственото им притеснение заради тях да навреди на успеха им. Симетрията във външния вид може да е от полза, ако набираш политическа подкрепа от потенциален електорат, но не носи много точки във фирми, където се ценят качества като „бързо вземане на решения“ и „способност за комплексно договаряне“.

ГРОЗНАТА БЕТИ

Дори напротив! Сексапилът всъщност отнема точки, а възможно по-„захлупеният“ вид добавя такива, ако си търсите работа в адвокатска кантора например. Историята е отпреди няколко седмици и е съвсем реална. До финалния етап на интервютата за позиция „стажант“ в реномиран правен офис се бяха добрали две девойки. След срещите за едната адвокатите си спомняха само, че е дългокрака, като към това описание добавяха „предизвикателна“, „секси“, „напориста“. За другата коментираха, че е „в час“, но е много „свита“ и макар така и да не описаха външния й вид, все си я представях с мустаци като на Грозната Бети. В крайна сметка шефът избра тъкмо нея. Пред приближените си с половин уста коментирал, че няма да може да се съсредоточи, ако другата е в кантората.

ТЯ Е УМНА!

Адвокатите също бяха убедени, че „Бети“ ще върши повече работа, без предварително да са работили нито с нея, нито с конкурентката й за поста. „Разглезени от мъжкото внимание, хубавиците рядко се стараят да съчетаят добрата си визия с добра душа и добър ум. Разбира се, има изключения, но общественото мнение прави обобщения, без да ги взима предвид“, обясняват юристите. „А и, статистически погледнато, грозните ги назначават по-често, просто защото по принцип са повече от красивите.“ Клиентка на други адвокати обаче има доста по-хапливо обяснение на нещата: „Уволниха ме от работа, защото бях по-млада и добре изглеждаща от шефката ми и тя ревнуваше мъжа си от мен!“

В HR КАБИНЕТА

Колко ли красавици са си патили от своята визия в надпреварата за работни места? „Официално няма да намерите отговор на този въпрос. Такива статистики липсват, защото сами по себе си биха били дискриминиращи“, обяснява Светозар Петров, собственик на агенцията за подбор на персонал Job Tiger. „При наемането на човек за нас е важно дали ще върши работа. Има достатъчно критерии, по които да направим тази преценка, за да не ни се налага да се вглеждаме в странична информация като това, дали въпросният човек изглежда добре и дали изобщо е жена.“

ДИСКРИМИНАЦИЯ И ГРИМ

Въпреки това Дебора Роуд, професор по право в Станфордския университет и автор на книгата „Пристрастни към красотата“, твърди, че външният вид се отразява по несправедлив начин на някои служителки и че оценката на работата им зависи от абсурдни детайли като червилото или наличието на спирала върху миглите. „Колкото повече жените се фокусират върху своята визия, толкова по-малко те мислят за другите. Но тъй като грозотата е по-трудна за дефиниране от расата или пола, няма как да сочим с пръст и да обвиняваме в дискриминация. Освен това външният вид често е свързан със самата работа“, уточнява Роуд.

ПАРАГРАФ 22

За съжаление, има я и обратната страна на монетата с грозното пате. Всъщност, по-удачно би било да говорим не за монета, а за цяла пачка банкноти. Защото тъкмо жените с многото пари могат да си позволят трансформацията в бял лебед. „Проблемът е, че те си купуват и дипломите, но не и знанията. А тези, които имат знанията и дипломите, не са оценени достатъчно и не получават парите, които са им нужни, за да изглеждат красиви и привлекателни“, коментира колега фотограф.

КРЕАТИВНА КОМПЕНСАЦИЯ

На това обяснение му липсва само една много важна подробност – изобретателността. Ако не стане по един начин, ще стане по друг. „Подобно мислене не е присъщо за една красавица, свикнала да постига всичко от раз, за разлика от хора като мен“, смята друга фотографка, която често се шегува със закръглената си фигура. „По-креативни сме, защото искаме да компенсираме, че не сме привлекателни. Това натрапено от съдбата усещане за несправедливост ни подтиква да постигаме всичко. И в крайна сметка триумфираме.“

БРОЙКАТА В ТЕФТЕРА

Триумф, който покорява не само офиси, но и доста мъжки легла. Точно така – легла! Факт е, че силният пол се заглежда по хубави жени. Отворете обаче тефтерчето на някой бройкаджия и проверете с колко от тях си ляга! „Не си губя времето със засукани красавици, защото повечето са повърхностни и лекомислени, докато на не чак толкова хубавите им се е наложило да инвестират в себе си като личности, за да компенсират несъвършения си вид. Логично е те да са по-интересни и в по-голяма част от случаите – с повече душа“, анализира бройката си потребител на сайт за запознанства.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser