Преминете към основното съдържание

Бенедета Полети, гл. редактор на ELLE Испания: „Дотук с dream gap, момичета!“

GIRL POWER в редакцията

текст
FRANCESCA
BUSSI, TRISH TRAVIESO/ превод
ДЕСИСЛАВА НАЙДЕНОВА-ВИЧЕВА
текст FRANCESCA BUSSI, TRISH TRAVIESO/ превод ДЕСИСЛАВА НАЙДЕНОВА-ВИЧЕВА

Какво получавате, когато интервюирате жени главни редактори на списание ELLE от целия свят? Вдъхновение и прозрения, при това по много. Всички те ще счупят стъкления таван за следващите поколения жени. Чухте ли току-що звук от пукнато стъкло?

Зад кулисите на модно списание изобилства от стереотипи, особено когато мнозинството от екипа са жени, но редакторите на ELLE работят усилено, за да дадат възможност не само на своите читатели (вие!), но и на жените в екипите си. От САЩ до Индия, от Корея до Обединеното кралство, те ни представят това, което са научили по пътя, включително борбата с клишетата и личнитеси мантри. Ето какво се случва, когато шефът носи пола.

Стара африканска поговорка гласи: ако искаш да стигнеш бързо, тръгни сам. Ако искаш да стигнеш далече, тръгнете заедно. Това е нашата мантра в ELLE: смятаме, че заедно сме по-силни. Вярваме, че успехът на една жена може да направи останалите жени по-силни. Назад в историята жените винаги са работели заедно и са най-добрият пример за екипност, от племената до семейството: те са били в помощ на обществения прогрес. Вписваме се в екип лесно и се опитваме да си помагаме една на друга. По-склонни сме да слушаме и да сме съпричастни; истината е, че с повече жени ние всички печелим. Скорошни проучвания установяват, че компании с жени на ръководни позиции се справят по-добре, с цели 40% по-добре.

В Испания ситуацията се подобрява, но жена все още трябва да работи с 52 дни повече от мъж, за да получи същото заплащане, дори ако е със същото ниво на образование и квалификация.

„Успехът на една жена може да направи останалите жени по-силни“

В редакцията работим като семейство. Вярваме, че силата на екипа е силата на всеки от неговите членове и обратното. Уважаваме се, подкрепяме се, помагаме си и се приемаме една друга. В основата на всичко са талантливите хора, експерти в областта си, със страст и поглед в една и съща посока, следващи една и съща мисия: да помогнат на жените да бъдат по-щастливи. ELLE е списание, правено от жени за жени. Ето защо от 30 години ние правим това за другите жени, подкрепяме ги, празнуваме с тях победите им, водим битките им, прегръщаме ги, когато имат нужда, и ги насърчаваме да преследват мечтите си. Защото наистина смятаме, че момичетата могат да направят всичко, и се надяваме, че никой няма да постави бариери между тях и техните професионални и лични мечти.

За нещастие, жените страдат от два вида бариери: външни и вътрешни. Външните са причина от стъкления таван: трудности при съвместяването на семейство и работа, негъвкаво работно време и полови стереотипи. Вътрешните бариери са свързани с по-слабата ни увереност и амбиция или с това, че никога не се чувстваме достатъчно подготвени. Тези бариери пречат на работещите жени. Освен това страдаме от т.нар. синдром на самозванеца, което е наистина образователен проблем. Ето защо е важно да започне да се променя начинът, по който се преподава в училищата, и момичетата да се научат, че могат да имат също толкова големи мечти, колкото и момчетата. Мисля, че го наричат dream gap: хайде да приключим с това!“

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser