
Знаете ли, че мозъкът ни също се нуждае от храна, за да функционира правилно? Според научни изследвания, той изразходва около 20% от общите калории, които натрупваме за ден. Въпреки това, не е толкова лесно да "нахраните" мозъка - важно е да изберете храни, съдържащи антиоксиданти, мастни киселини и други полезни елементи, които влияят положително на когнитивните функции: паметта, концентрацията и двигателните умения. Анализираме какво трябва да включите в редовната си диета, за да увеличите ефективността на мозъчната дейност (и работата на организма като цяло).
Бадемово масло
Ядките и ореховите масла са най-добрият източник на витамин Е, който предотвратява разпадането на клетките, което увеличава риска от болестта на Алцхаймер. Освен това те съдържат здравословни мазнини и фибри, а именно бадемите са богати на калций, магнезий и калий - тези елементи спомагат за стабилизирането на кръвното налягане, което е важно и за подобряване на мозъчната функция.
Авокадо
Този плод също е зареден с мастни киселини и витамин Е, които са полезни за мозъчната дейност. Не е задължително да ядете авокадото самостоятелно - ако не харесвате вкуса му, можете да добавяте малки количества към салати и дори печива. Не забравяйте, че, въпреки всичките му ползи, авокадото е с високо съдържание на калории - само една четвърт плод съдържа 60 калории.
Орехи
Както споменахме по-горе, ядките са с високо съдържание на растителни протеини и здравословни мазнини, но орехите са известни с положителното си въздействие върху мозъка. Те са заредени с алфа-линоленова киселина, една от основните мастни киселини омега-3, която поддържа сърдечно-съдовата система и подхранва мозъка.
Мускатна тиква
Всяко растение с ярък цвят е полезно поради каротеноидите - оранжеви, червени и жълти пигменти. Мускатната тиква е с ниско съдържание на калории, така че няма проблем да я използвате дори по време на диета. Този фактор е също толкова важен за работата на мозъка, тъй като затлъстяването и наднорменото тегло увеличават риска от развитие на болестта на Алцхаймер и намаляват когнитивните функции.
Горски плодове
Подобно на цветните зеленчуци, цветните плодове са богати на хранителни вещества поради съдържащите се в тях естествени растителни пигменти, известни като флавоноиди. Те не само придават на плодовете характерния нюанс, но и поддържат когнитивните функции, особено в напреднала възраст.
Броколи и карфиол
Тези растения са истинска съкровищница на полезни елементи, които намаляват риска от когнитивно увреждане: витамин С, селен, фолиева киселина, калий. В допълнение, броколи и карфиол съдържат витамин К, който е отговорен за силните кости и съсирването на кръвта.
Камбала
Този вид риба съдържа 50% от дневната стойност на витамин D (което е особено важно през зимата), 25% витамин В6 и 20% витамин В12, които между другото могат да бъдат намерени само в животински продукти. Такова богатство от полезни елементи потвърждава, че рибата винаги трябва да бъде в основната диета.
Бобови
Бобовите растения са богати на важни витамини от група В, като фолиева киселина и В6, които поддържат нервната система. Освен това фолиевата киселина регулира работата на черния дроб.
Къри
Тази подправка е направена от корен от куркума, който предотвратява когнитивния спад. В Индия, родното място на кърито, по-възрастните хора са много по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер, отколкото хората, живеещи в Съединените щати, сочат изследвания.
Зелен чай
Зеленият чай се консумира от хиляди години и има доказан положителен ефект върху организма. Последните изследвания показват, че тази напитка играе важна роля за подобряване на паметта и мозъчната функция.
Кафе
Кафето е доста противоречива напитка: мнозина говорят за неговите ползи, а други съветват да го изключим напълно. Консумацията му в умерени (!) количества предпазва организма от влошаване на когнитивните функции. Ако обаче сте чувствителни към кофеина, най-добре е да не пиете кафе следобед - лошият сън само ще навреди на мозъчната ви дейност.