Преминете към основното съдържание

Бяло вино за... здрав бял дроб

Не само червеното вино е полезно за здравето. Бялото, оказва се, също има своите вълшебни съставки
И бялото вино стимулира либидото.
И бялото вино стимулира либидото. © iStock

Червено и любов, сърца, Свети Валентин... С наближаването на топлия сезон обаче, съвсем не се разделяме с естествената си течна аптечка. Защото, оказва се, бялото вино също е полезно за здравето. Една от вълшебните му съставки – кварцетин, наскоро бе посочена от учените като ефективен бронходилатор, тъй като разширява дихателните пътища и потиска освобождаването на хистамин и други алергични и възпалителни молекули.


НАЙ-ДОБРИТЕ ВИНЕНИ ДЕСТИНАЦИИ В ЕВРОПА, ДО КОИТО СЕ СТИГА НАЙ-ЕВТИНО


Казано по-просто, кварцетинът подобрява функцията на белия дроб. Веществото до неотдавна бе познато само като един от флаванолите в бялото вино – растителен пигмент, който участва във формирането на цвета и вкуса на напитката. Екип от холандски учени добави към полезните качества на кварцетина и способността му да блокира конкретен ензим със сложно наименование, който понижава тестостерона. Подобно на влиянието на ресвератрола в червеното вино, за сексуалния ни живот това означава още един начин за стимулиране на либидото.

Любовта е опиат

Внимавайте с количествата обаче! Защото, както знаем, „влюбването е като пиянството – може да притъпи инстинктите и да доведе до взимането на грешни решения.“ Не помним на кого е тази крилата фраза, но търсим обяснението й от учените, които наблюдават процесите в мозъка.

Според тях, първата вълна на любовта стимулира 12 различни част в него, каращи ни да се чувстваме добре. Тогава мозъкът започва да освобождава вещества като окситоцин, допамин и адреналин. Същите хормони се произвеждат от тялото и при употребата на кокаин – поредното доказателство, че любовта е опиат.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser