Преминете към основното съдържание

Бикини vs. цял бански – противоположните образи на лятото

За и против – какъв е вотът на нежната половина от човечеството при избора на бански?
© iStock

Във времето, когато сме свикнали да виждаме какво ли не, на ваканционния моден подиум се засилва тенденцията все повече жени, независимо от възрастта си, да предпочитат целия бански. Отдавна е клиширано да мислим, че той е приоритет само на потребители над определена възраст. Много млади жени вече смятат, че минималистичните парченца плат в конфигурация от горна и долна част, държащи се само на няколко връзки, конкуриращи по дебелина рибарска корда, са твърде разголени, твърде провокативни и твърде неудобни, ако сте решили да се затичате по плажа или да изскочите рязко от водата. При тези ситуации рискът да се разкрият някои съвсем интимни части от тялото, е доста голям. Никой не оспорва, че банските са част от модния бизнес. Но освен подвластни на трендове и дизайнерски хрумвания те трябва да са и комфорти за тези, които ги носят.

Един от големите доводи ЗА бикините е, че по-голяма част от тялото е изложена на слънце и тенът става по-равномерен. Противниците обаче смятат, че с днешна дата продължителното излагане на слънчевите лъчи, с цел добиване на така желания златист загар, е много по-опасно отколкото преди 20 години. Неоспорим факт, свързан с промените в климата.

Ако трябва да съм честен, пиша тези редове след кратка морска ваканция. Бях си поставил за цел да направя проучване на какво залага нежната половина от човечеството за своя престой по плажовете. Въпреки твърденията за все по-голямото завръщане на целите бански процентното съотношение сякаш клонеше към моделите от две части. Една приятелка смята, че бикините отиват на много малко жени. Най-вече на онези от кориците на модните списания, след порция щедра обработка с Photoshop. Не че тя хитро не се бе окомплектовала и с цял модел, и с такъв от две части.

Но дали наистина при цялата голота в Интернет не е далеч по-вълнуващо и провокиращо въображението да видиш жена в подходящия за нейните физически данни цял бански? Съвсем уместен въпрос! И дали наистина бикини моделите не са загубили доста от славата си на сексуално разкрепостени. Ако си припомним популярния сериал от 1989 г. „Спасители на плажа“, Кармен Електра, Памела Андерсън и Ясмин Блийт бяха толкова секси в техните червени цели бански. ФАКТ!

Последните проучвания към 2019 г., проведени в САЩ и Великобритания, показват повишено търсене на банските като артикул. В това число и на целите бански, макар че бикини моделите все още държат първенство. Дали изобщо тази модна схватка има някакво значение? Независимо от модела бански смятам, че е по-добре да се фокусирате върху онова, което работи във ваша полза – правилният модел, цвят и десен.

Най-добре е да отделите място в багажа и за цял, и за бански от две части. Не заемат място, но така ще сте подготвени и за „позиране“ под чадъра, и за крос по линията на прибоя. Но преди всичко трябва да се чувствате добре в бански, всичко останало е без особено значение. И не забравяйте слънцезащитата, тя е не по-малко важна от модното решение, което сте взели.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser