Преминете към основното съдържание

Били ли сте на jobbymoon?

Меденият месец на кариерата ви
© iStock

Пътувайки, ние често празнуваме важните моменти от живота. Всички знаем за медения месец (honeymoon) - малко след сватбата, а babymoon - ваканцията след новото попълнение в семейството, сега е особено популярна сред британците.

Сега можете да добавите към този списък "jobbymoon" - почивката след приключването на една работа и преди началото на другата.

Целта на това пътуване е да се рестартирате и да изтриете от живота си остатъците от предишните офис преживявания, за да се захванете с новите предизвикателства в кариерата с лека глава.

Неологизмът е въведен от журналистката Сара Фиршейн - материалът ѝ под заглавието "Calm Before the Career"  в Ню Йорк Таймс говори за техническия специалист Хируме Нанаяккара, който, както пише в статията, вместо да актуализира своя LinkedIn и да изпраща писма до рекрутерите, отива в Бали, за да се отдаде на релаксиращи масажи и гмуркания в океана. 

ЗАЩО JOBYMOON НИ Е НУЖЕН 

Според психолозите, когато имаме постоянна работа, е трудно да я премахнем от главата си - дори и да сме на десет хиляди километра от офиса.

68% процента от топ мениджърите, например, на почивка винаги проверяват работната си поща и остават във връзка с колегите и офисите. Всеки трети, въпреки че се опитва да не мисли за работа, все пак си преглежда пощата. Само 12% от топ мениджърите изключват телефона си и посвещават всички празници на себе си и своите семейства.


ИМЕЙЛИ ПРЕЗ ВАКАНЦИЯТА: ДА ИЛИ НЕ?


© iStock

Понякога дори просто прекъсването изглежда като трудна задача. 

Според проучване - 55% от американските служители, които работят най-малко 35 часа седмично с платен отпуск, обикновено не използват уикендите си за пълна почивка. И всяка година броят на дните, които тези служители посвещават на почивката си, намалява.

Друг неологизъм, свързан с пътуването, е "bizcation". Това е името на пътуването, към което служителят добавя няколко дни за почивка, така че след петчасови конференции да не се прибира веднага, а да види нови места, да посети приятели и просто да се забавлява.

Науката също има какво да каже в полза на "jobymoon".

Стотици хиляди хора изпитват безпокойство на работното място. Опитът показва, че преди напускането нивото на стрес се увеличава само поради броя на задачите, които трябва да бъдат свършени преди последния ден в офиса. Ако в такова състояние човек веднага се прехвърля в новата работа, тогава задачите, които изглеждат бързи и лесни, ще се възприемат от мозъка като болезнено трудни, а нивото на креативизъм ще намалее значително. След пълноценна почивка, напротив, творческите идеи се увеличават, а паметта и концентрацията се подобряват. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser