Преминете към основното съдържание

Бижутата, които донесоха на княгиня Мириам де Унгрия „Златна игла“

Дизайнер на годината стана Ина Асса, която избра България пред Париж

Принцеса Мириам де Унгрия със "Златна игла 2020"
Принцеса Мириам де Унгрия със "Златна игла 2020"

Първият международен дизайнер, носител на „Златна игла“, стана княгиня Мириам де Унгрия. Церемонията се състоя в столичния хотел Рамада, където бяха връчени статуетките на Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков в общо 6 категории.

Княгиня Мириам де Унгрия, съпруга на покойния княз Кардам и снаха на Н.В. Симеон II, получи отличие в категория „Бижута“. Завършила история на изкуството в университета „Комплутенсе“ в Мадрид, специализирала гемология и дизайн на бижута, тя създава първата си колекция през 1991 г. Няколко години по-късно княгиня Мириам вече работи за световно известната испанска компания Carrera y Carrera. През 2002 г. представя колекцията си „Градина от рози“ в Ню Йорк, която й отваря вратите за международния пазар. През 2014 г. принцеса Мириам създава собствената си марка MdeU. В България тя пристигна за третата си изложба на бижута в столичната галерия „Контраст“. Експозицията с модели от последните колекции на княгинята бе открита от Максим Бехар.

„Посещенията ми в България винаги са заредени с много позитивни емоции и вълнуващи преживявания“, сподели принцеса Мириам де Унгрия. Запитана откъде черпи вдъхновението си, тя каза: Не вярвам толкова във вдъхновението, колкото в работата. Всичко се постига с работа, работа и пак работа... Ако чакам вдъхновението, може и да не започна да работя.“

С елегантната си осанка от сцената на церемонията „Златна игла 2020“ княгиня Мириам изрази своята благодарност към българската публика: Да получа наградата „Златна игла“ е истинска чест за мен и огромна мотивация да продължавам да оправдавам гласуваното ми доверие, като създавам красиви бижута, които носят радост на хората. Сърдечно благодаря за високата оценка българската публика!“

Княгиня Мириам де Унгрия с проф. Любомир Стойков на церемонията "Златна игла"
Княгиня Мириам де Унгрия с проф. Любомир Стойков на церемонията "Златна игла"

Носител на „Златна игла“ за Дизайнер на годината стана Ина Асса – дъщерята на Греди Асса, която дълги години учи и работи във Франция, но избра България пред Париж.

Създателите на Beyond – Борче Ристовски, Дорбомир Киряков и Галена, взеха приза „Модна къща на годината“. Диляна Матеева стана „Най-добър млад дизайнер“. За „Моден фотограф“ беше награден Ивомир Пешев, а „Златна игла 2020“ в категория „Модна иновация” получи Теодора Спасова, дизайнер на „Миноар“. Статуетката за Модна иновация връчи Мария Георгиева, главен редактор на ELLE България.

„Тази вечер наистина е голям празник за българския моден дизайн и въобще за родната лайфстайл индустрия! Смисълът и мисията на всеки празник е да прекъсне баналното всекидневие и да открои подобаващо красотата и доброто в нашия живот. Това става с помощта на ритуала, спектакъла, светлината, музиката и не на последно място – облеклото. Така се спазва традицията, така се осъществява приемствеността между поколенията. Вярвам, че Годишните награди на Академията за мода „Златна игла 2020“ ще изпратят мощно послание за цивилизованост, етичност и естетичност. Високият стил е кауза, за която си струва да работиш с енергия и вдъхновение. Така както правят българските модни творци!“, заяви проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода.

Отличените получиха статуетката „Златна игла“, изработена от емблематичния български бижутер Анжело Красини. Председателят на Академията за мода удостои със сертификат всеки от победителите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser