Преминете към основното съдържание

Боб Дилън продаде авторските права на целия си музикален каталог за 300 милиона

Повече от 600 произведения за шейсет годишното му творчество са официално притежание на звукозаписната компания Universal Music Group. Според New York Times, това е най-голямата сделка за годината.

Превърнал се в знакова фигура на общественото недоволство в САЩ, Боб Дилън оказва огромно влияние върху поп музиката. Неговите песни, като “Blowing in the Wind” и “The Times They Are a-Changin” се превръщат в химни, както на движението за градски права, така и на антивоенното движение. Неговата кариера продължава почти 50 години, през 2008г., бива отличен с награда Пулицър, а през 2016г., е удостоен с Нобелова награда за литература, на чиято церемония отказва да присъства.

Според списание „Ролинг стоун”, Дилън е „вторият по значимост” изпълнител, след „Бийтълс”. Музиката му ясно заявява позиция и критикува общественото и политическо статукво. Много от песните му са определяни като протестни. През май 1963г, той ясно демонстрира политическите си възгледи, като отказва да участва в шоуто на Ед Съливан, поради забрана да изпълни „Talkin' John Birch Paranoid Blues“, определяна като обидна за консервативната организация Джон Бърч Сосайъти. През същата година заедно със Байез се утвърждават като видни фигури в движението за граждански права и пеят заедно по време на Марша към Вашингтон.

Настроенията на Дилън най-силно се виждат в третият му албум „The Times They Are a-Changin'“. Той е много по-политизиран и циничен от предходните два, а песните са свързани с актуалните тогавашни събития. „Ballad of Hollis Brown“ и „North Country Blues“ разказват за упадъчния живот и отчаянието на земеделските и миньорските общности, „Only A Pawn In Their Game“ отразява убийството на активиста на движението за граждански права Медгар Евърс, а „The Lonesome Death of Hattie Carroll“ – убийството на чернокожата барманка Хати Керъл от заможния младеж Уилям Занцингър. През следващите години тонът в музиката му става по-мек и стилът му се променя, а албумът му от 2020 - "Rough and Rowdy Ways" отново преобърна музикалната сцена, преплитайки блус, рок и фолк с текстове преминаващи от носталгични спомени към черен хумор.

Споделяме с вас няколко емблематични цитата от Боб Дилън:

"Зад всяко красиво нещо има някаква болка"

"Политиците предизвикват повече проблеми, отколкото са спосoбни да разрешат"

"Няма нищо по-стабилно от промяната"

"Когато гледам новини, разбирам: светът се движи от хора, които никога не слушат музика"

"Днес войната е навсякъде. Понякога ми се струва, че война се води и в задните дворове"

"Моралът и политиката са твърде далечни едно от друго понятия"

"Ненавиждам дрънкането за равенство. Единственото, в което хората са равни, е това, че всички някой ден ще умрат"

"За да разберете нещо за мен, просто чуйте песните ми. Важното е да изберете правилната. Все пак аз не съм драматург, така че персонажите във всичките ми песни – това съм аз"

"Когато нямаш нищо, няма и какво да изгубиш"

"За да си поет, съвсем не е задължително да пишеш нещо. Някои хора цял живот работят в бензиностанция, но са поети"

"Музиката трябва да бъде такава, че да се забие в главата ти като зъбобол"

"Невъзможно е да бъдеш мъдър и влюбен едновременно"

"Всички казват: Дилън не говори с никого. Що за глупост! Аз не излизам пред публика за това"

"Да бъдеш забележим е тежко бреме. Христос е разпънат на кръста, защото е станал твърде забележим. Аз винаги предпочитам да изчезна.“

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser