Преминете към основното съдържание

Бог да пази Краля!

Великобритания приветства своя нов монарх.

Церемонията по коронясването на Чарлз III и съпругата му Камила Паркър-Боулс приключи в Уестминстърското абатство. Най-големият син на Елизабет II стана 40-ият британски монарх, коронясан в абатството от 1066 г. насам.

Кралската двойка пристигна на мястото на тържеството с каляска, а по пътя бе приветствана от хиляди хора, събрали се по улиците на Лондон.

Четете още: Кейти Пери възмути с поведението си по време на коронацията на Чарлз III

Самата церемония се състоя от няколко етапа. Първо поканените гости извикаха традиционното „Боже, пази краля!“, докато самият монарх, застанал в центъра на Уестминстърското абатство, се обърна на север, юг, изток и запад. След това Чарлз III произнесе клетвата - с ръка върху Евангелието, той се закле да защитава законите на страната и Англиканската църква, на която се смята за върховен владетел.

Последва процедурата по помазване: архиепископът на Кентърбъри, под специален балдахин, създаден в Кралското училище по ръкоделие, нанесе специално масло върху ръцете, гърдите и главата на краля. По време на инвеститурата Чарлз III беше тържествено представен с коронационнни атрибути, включително короната на Свети Едуард, създадена през 1661 г. за коронацията на Чарлз II. Короната тежи 2,23 кг, изработена е от чисто злато и е украсена с 444 скъпоценни и полускъпоценни камъка.

Четете още: Принц Луи – най-любимият гост на кралските церемонии

Тронът, на който седна кралят, е използван за първи път при коронацията на крал Едуард I през 1308 г. В основата му е коронационният камък на Шотландия с тегло 152 кг - най-старата реликва на церемонията.

Следваха клетви за вярност от духовници, перове (висши благородници) и членове на кралското семейство. Във вярност на Чарлз III се закле и съпругата му Камила, която също беше миропомазана след него, коронясана и въведена на трона. Тя носеше облекло на британския дизайнер Брус Олдфийлд и емблематични бижута като коронационната огърлица с 25 диаманта, създадена от Garrard през 1858 г. за кралицa Виктория и използвана при коронацията на Елизабет II. Камила бе коронясана с короната на кралица Мери, баба на Елизабет II.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser