Преминете към основното съдържание

Боклуци и плъхове: как всъщност живеят кралските гвардейци на Чарлз III

Кралските фенове са възмутени: изглежда, че службата за Чарлз III е по-лоша от затвора. Поне така смятат гвардейците на Негово Величество.

Службата в една от най-престижните казарми на британската армия май не е толкова привлекателна, колкото изглежда. В мрежата се появиха снимки, които развенчават всякакви митове за дворцовия лукс. На снимките потребителите виждат купища боклук, задръстени и мръсни хладилници, непочистени тоалетни и течащи уреди - всичко това в емблематичните казарми Уелингтън, които са на по-малко от 300 метра от Бъкингамския дворец.

Уелингтънските казарми са дом на пет от най-известните армейски полкове: Coldstream, Grenadier, Irish, Scottish и Welsh Guard. Тези войници са призовани да защитават суверена и кралските дворци от 1660 г. до наши дни. А пряката защита на Негово Величество не е единственото задължение на гвардейците – те се считат за символ на Обединеното кралство и са снимани от милиони туристи от цял свят, докато стоят на стража пред Бъкингамския дворец и двореца Сейнт Джеймс , облечени в пълно военна униформа. Обратната страна на гвардейската служба обаче разочарова феновете на монархията.

Неприемливите условия в казармите в Уелингтън са особено объркващи поради ключовата роля, която гвардейците изиграха в операция „Лондон Бридж“, планът за погребението на Елизабет II. Стотици войници, които вървяха в погребалната процесия на кралицата миналия септември, са живели на това място, а осем души от 1-ви батальон на гренадирската гвардия, гвардейците на кралицата, които носеха ковчега на Нейно Величество, показвайки впечатляващо самообладание, също прекарали часове наред там в навечерието на погребението.

Възмутени са не само кралските фенове, но и самите военни. Един бивш гвардеец от Coldstream, който не пожела да бъде назован, каза за MailOnline: „Това е отвратително отношение към войници, които вършат много важна работа. Британските затворници имат по-добри условия на живот от нас. Казармата Уелингтън е невъобразимо мръсна, но изглежда страхотно отвън. Туристите стоят на портата, правят снимки, но не виждат какъв живот имат войниците вътре.“

Казармите Уелингтън са построени през 1830 г. и сега приютяват около 500 войници от пет полка. „Плъховете умират в кофите за боклук и ние трябва да ги чистим“, продължава бившият гвардеец. „Вътре в жилищните помещения има купища боклуци, а от тоалетните вонята е непоносима. Всички проблеми са в блоковете, където живеят войниците. Мога да се закълна, че това не се случва в офицерския корпус. Не издържах повече. Търпях това няколко години, но нищо не се промени. Британската общественост трябва да знае как се третират войниците в тази страна."

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser