Преминете към основното съдържание

Болестите при мъжете протичат по-тежко

Най-новите заключения на учените за имунната система при мъжете и жените преобръщат представите ни за силния пол!
Внимание: нито един мъж не се преструва!
Внимание: нито един мъж не се преструва! © iStock

Носът му е запушен. И лекичко го драска гърлото. Дори още не е вдигнал температура. Ала вече е преровил шкафа с лекарствата, наредил е блистерите и ампулите като боен арсенал и е изпил няколко противовъзпалителни прахчета. Очакването за топла завивка, чай в леглото и масаж се подразбира. Както и фактът, че днес няма да ходи на работа. Ако сте се чувствали като милосърдна сестра покрай болния си мъж, знаете за какво говоря.

Женска работа

Аз съм в другата крайност. Изчаквам температурата ми да се вдигне, за да убие по естествен път бацилите. Зареждам се с търпение, защото знам, че няма вирус на света, който да може да изчезне след час-два като с вълшебна пръчка. И предпочитам билките и бабините илачи пред фармацевтичната индустрия. Не се гордея, че се появявам подсмърчаща в офиса, но в натоварените дни няма как – налага се да съм силно момиче. Както и повечето жени, които познавам, между другото. Което ме кара да се запитам, да не би да има мъжки и женски стил на боледуване. И ако е така, кой всъщност е силният пол?


КАК ЛЕСНО ДА ПОДСИЛИМ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА


Според учените от канадския университет „Макгил“ в Квебек, това сме тъкмо ние, жените. Имунната ни система е по-силна и се бори по-активно с инфекциите и външните дразнители, доказват проучванията им. Главни „виновници“ за тази имунна мощ са женските хормони естроген и естрадиол. Те стимулират химическата реакция на патогените, с други думи – забавят разпространението на вируса в тялото. Мъжете също имат такива хормони, но при тях те не са доминиращи, затова реакцията им не е същата.

Без преструвки

Не бързайте обаче да съдите партньора си за „способността“ му да превръща обикновеното кихане в грип, а главоболието – в мигрена. Други изследвания – на екип учени от „Кеймбридж“, показват, че нито един мъж не се преструва! Просто болестите при мъжете протичат по-тежко и за по-дълго време, отколкото при жените. Освен това, „частта от мозъка, контролираща телесната температура, при мъжете е по-голяма заради повечето тестостерон, което може да доведе до по-упорита треска, в сравнение с жените“, обяснява Ким Темпълтън, хирург от Канзас.

Вместо с хормоните, специалистите от „Кеймбридж“ обясняват това с девиза „Живей бързо, умри млад“, характерен за повечето представители на силния пол. „Силен“ ли казахме? Нека го наречем просто „другия пол“. Онзи, чийто стил на живот води до по-лесно разболяване и по-продължително боледуване.

Теорията на изследователите се базира на редица фактори и характеристики, които отличават мъжете от жените. В много случаи се оказва, че мъжете могат много по-лесно да се инфектират и много по-трудно да се справят с навлезлите в организма им бактерии.

Сексът преди всичко

„Нашите резултати показват, че под въздействието на генетични и екологични фактори имунните системи на двата пола еволюират на различни нива“, обяснява д-р Оливър Рестиф и дава за пример разминаванията в сексуалния нагон. Според научните му наблюдения, за един мъж е по-важно да извършва полова дейност, отколкото да оздравее по-бързо, докато при жените е обратното.


ПРЕСТОРЕНИТЕ УСМИВКИ СА ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО


„Мъжете избират да компрометират имунната си система и да бъдат сексуално активни по време на болестта си, въпреки че вероятността да разпространят заразата е висока“, обяснява д-р Рестиф. „Така, дори и да имат силна имунна система, която да се пребори с болестта, те пак ще се разболеят и отново ще страдат.“

Прибавете към това и психологическия фактор, наречен „мъжественост“. В исторически план, на мъжете им е заложено да вярват, че са по-устойчивият пол. Онзи, на чието рамо се облягаме в трудни моменти. „Възпитавани са, че трябва да бъдат непоклатими и че провалът не е опция“, обяснява психологът Уилям Полак, автор на книгата „Истинските момчета: Да спасим синовете си от мъжките митове“. „Ето защо, когато се разболеят, те го превръщат в световен проблем. Просто за тях драмата действително е голяма. Стресиращо е да си повален, когато се очаква да си непобедим. И е по-малко унизително, ако онова, което те е повалило, е застрашаващо живота, а не просто някакъв си грип.“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser