Преминете към основното съдържание

Боли ли ви гърлото?

Стържещо усещане или болезнена сухота, която ви кара да снижите гласа си и да избягвате да говорите
© iStock

Сещаме се за него, когато го скове мъчителна болка и това ни пречи да общуваме пълноценно. То е повод за много притеснения и на майките, чиито деца имат чести ангини.

Стържещо усещане или болезнена сухота, която ви кара да снижите гласа си и да избягвате да говорите. Освен всички жизнени функции, които изпълнява, гърлото е основен орган за комуникация. Според индийската философия, ако не можем да споделяме, да общуваме, да изразяваме позицията си, рано или късно се нарушава балансът в тази област на тялото. Проблеми могат да възникнат не само когато премълчаваме, но и когато говорим прекалено много. Тъй като центърът на комуникация се активизира най-силно между 7-ата и 12-ата година на детето, трябва да се създадат необходимите предпоставки той да се развива. Децата трябва да бъдат окуражени да се изразяват и по-никакъв начин не бива да се блокира тяхното желание за общуване. Затова, ако детето има болно гърло, трябва да побързаме да вземем мерки да му помогнем.


СУПЕРХРАНИТЕ НА ЕСЕНТА: ЗА КАКВО ПОМАГАТ И КАК СЕ ИЗБИРАТ


И така – искаме бързо да се отървем от болките и дискомфорта в гърлото. Но често не се замисляме колко различни може да са проблемите, с които трябва да се справим. А е важно да знаем какъв точно е нашият, за да потърсим най-добрия вариант за терапия и да избегнем риска от усложнения. Ето кои са най-честите диагнози:

  • Фарингит – възпаление на задната стена на гърлото. Симптомите са дразнене в гърлото, трудно преглъщане.
  • Ларингит – възпаление на ларинкса (гласните връзки), осезаемо се променя гласът.
  • Остър тонзилит (ангина) – възпаление на сливиците, причинено от бактериална или вирусна инфекция. Симптомите са силни болки, а често и висока температура.
  • Хроничен тонзилит – хронично възпаление на сливиците, тоест когато се случва да се боледува 4-5 пъти годишно.
  • Хипертрофия на сливиците – разрастване на лигавицата на сливиците вследствие на хронично възпаление.

Пътят до правилната диагноза

Ако вие или вашето дете имате някои от посочените проблеми, ще искате да сте сигурни, че терапията ще е правилната. Добре е да се изясни дали се касае за бактериални причини за състоянието (стрептококи и стафилококи), да се подходи прецизно с антибиотичната терапия. Препоръчително е да се направи изследване на гърлен секрет. Всичко, което ще изясни причините и ще помогне за общото укрепване на имунитета, е наложително. За съжаление обаче има много случаи, в които се въртим в омагьосан кръг. А хронифицирането на такъв проблем може да доведе до много сериозни последствия – бъбречни, сърдечно-съдови и т.н. Затова е важно навременното и правилно диагностициране.

Още по етикети

добра форма , здраве
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser