Преминете към основното съдържание

Бордо: европейската столица на виното и не само!

Никак не е случайно, че няколко поредни години Бордо печели приза за най-добър град за живеене във Франция и е любима дестинация на французите. С какво омагьоса коафьора Любен Николов?
© iStock

Бордо е като картичка. На живо. Наричат го Малкия Париж. Толкова красива архитектура рядко може да се види някъде, освен в Париж. Но французите предпочитат Бордо. Неслучайно няколко поредни години печели приза за най-добър град за живеене във Франция и е любима дестинация на французите. И на мен! Само за няколко часа в града аз се влюбих!

Бордо е център на френския регион Аквитания. Разположен е в югозападната част на Франция, от двете страни на река Гарона. Само на два часа път от Париж, благодарение на свръхбързите влакове.

Населението на Бордо е малко над 200 000 души, но заедно с предградията и околните градчета надхвърля милион. Всяка година тук се заселват нови 10 000 души, но градът не изглежда пренаселен – напротив. Един от световните гидове наскоро обяви Бордо за най-модерния град, пред Кейптаун и Лос Анджелис.

МАЛКИЯТ ПАРИЖ

Бордо е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО от 2007 г., благодарение на 347-те сгради, класифицирани като исторически паметници на културата. Именно те му носят прозвището Малкия Париж. Старият град, наречен „Лунното пристанище“, е със сгради от 18 век, запазени и до днес.

В центъра на Бордо е най-големият площад в Европа – „Еспланд де Кенконс“. Тук са трите най-известни църкви „Сен Мишел“, „Сен Сьорен“ и катедралата на града „Сен Андре“, които са част от поклонническия път „Сантяго де Компостела“, който започва от Франция и завършва в Испания.

В Бордо има 11 музея, като някои са безплатни. Тук може да видите някои от творбите на Делакроа, Матис, Пикасо...

ВИНЕНИЯТ ГРАД

Бордо си е извоювал славата на европейска столица на виното, дал е името си на един от най-популярните сортове вино. В района има над 7000 винарски изби и най-добрите гастрономически продукти на Югозападна Франция по пазарите.

На брега на Гарона е изграден Виненият град (La Cite du Vin), който привлича туристи от цял свят, които искат да се потопят в света на древната напитка и лозарството през вековете.

Градът има славата и на гастрономически оазис с над 1000 ресторанта, предлагащи изкушения, като гъши дроб, стриди от залива Аркашон, агнешко от Пойак, ягоди от Перигор... Разбира се, заедно с вино!

НАОКОЛО

Стигайки до Бордо, не спирайте! На около час и половина път от Бордо има десетина голф игрища, които събират любителите на този спорт.

Круизите по реката пък ще ви отведат до магически замъци – винен тур сред най-красивите места на Франция. Преживяването определено си струва!

Бордо, наричан още малкия Париж

Галерия

Бордо, наричан още малкия Париж

Снимки: личен архив, iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser