Преминете към основното съдържание

Боряна Иванова, която твори в друга реалност

Тя е артист, тя е новатор, тя е активист. Запознайте се с Боряна Иванова

Боряна Иванова е новатор, човек, който не се задоволява с реалността и предпочита да я доразвива, използвайки новите технологии и в частност виртуалната реалност. Нейните проекти са различни, иновативни и ни провокират да мислим за бъдещето, но и за настоящи проблеми като бежанската вълна, предразсъдъците и опазването на околната среда. А с такъв човек винаги е приятно да се разговаря.

От международните отношения до изкуството

Въпреки че е завършила Международни отношения в УНСС, а после Политика и човешко развитие в Холандия, Боряна Иванова е артист по душа и призвание. Затова тя избира да бъде продуцент и режисьор, който намира своите изразни средства във виртуалната реалност (VR). „За мен общото между киното, виртуалната реалност и международните отношения е хуманизмът. Използвам филмите като инструмент за предаване на послания и установяване на диалог между различни хора и социални групи. Дипломатите правят същото, но за съжаление, тяхната работа често затъва под оковите на бюрокрацията и институционалния етикет“, обяснява тя това свое житейско противоречие. Иначе Боряна е типичният представител на онези хора, които обичаме да наричаме „гражданин на света“ – живяла е в Холандия, Испания, Южна Африка, Германия и САЩ, а сега разделя времето си между Берлин и Калифорния.

Настояще или бъдеще?

Според Боряна виртуалната реалност не е настояще, тя е по-скоро бъдещето на киното. VR обаче дава възможност за експерименти, тъй като ни позволява да развихрим въображението си. „Вярвам че най-добрите артистични творби са резултат от заиграването с непознати територии. Това отключва изследователския дух, който е заложен във всички нас“, убедена е Боряна. И въпреки това според нея новата технология има и тъмна страна. „Виртуалната реалност е майстор-манипулатор. Тя ни кара да се чувстваме по-силни и същевременно ни обърква, защото влиза в разрез с това, което сме свикнали да приемаме за даденост“, пояснява Боряна.

Бежанският проблем през погледа на VR

Сред проектите, с които Боряна се гордее най-много, е документалната поредица Masters of Survival. В красивата рисувана на ръка анимация сюжетът следва драматичната съдба на 10 бежанци. Всеки късометражен филм представя истинската история на един човек, който е принуден да изостави стария си живот и да започне всичко отначало. „По време на бежанската вълна от Сирия през 2015 г. се запознах с изключителни хора, бягащи от бомби, насилие, мизерия и смърт. В същото време медиите бълваха репортажи как това са „фалшиви“ бежанци, хора, които преследват икономическия си интерес. Невъзможно беше да замълча в тази ситуация“, казва Боряна.

Довърши си сам

Друг много интересен проект на Боряна е анимационният сериал Futureville. Той е създаден в колаборация с удостоеното с много награди дигитално студиo UFA. Сериалът разглежда различни сценарии за бъдещето и повдига въпроси, които имат жизнена важност за оцеляването ни в свят, доминиран от новите технологии. Уникалното при него е, че той е с отворен сюжет и дава възможност на зрителите сами да решат как да се развие историята, тъй като тя има алтернативен край. „Например, в един от епизодите главната героиня трябва да реши дали иска силиконов чип в главата си, за да догони интелектуалния капацитет на гражданите на Futureville. Според моралните си убеждения зрителите трябва да й помогнат да вземе решение. Това води до алтернативни развръзки и съответно се обрисуват версии на бъдещето, които всеки един може да прецени дали харесва или не“, разказва Боряна.

Артист с кауза

Отскоро Боряна Иванова се занимава и с проекта „Бъдещето на киното“, който разглежда въпроса с дълбоко вкоренените в индустрията предразсъдъци, основани на пол, раса и икономически статус. Така се ражда и идеята за първата виртуална конференция, която събира повече от 300 артисти, автори на съдържание, продуценти, финансиращи институции и технолози от цял свят. Боряна е творчески продуцент на „Бъдещето на киното“ и селектира 30 участници, които да споделят своите знания и умения със света. „Предразсъдъците са примитивен рефлекс на мозъка, който ни помага да разграничим нашето от чуждото. Омразата е мощен инструмент за манипулация и може да причини неизмерими щети. За щастие и до голяма степен благодарение на новите технологии, сме на път към общество, където различията са източник на прогрес, а не на стигма и конфликти. Трудно е да мразиш нещо, което познаваш“, обяснява Боряна.

Тя определя киното и медиите като един от най-ефективните начини за промяна на съществуващите нагласи: „С тази сила идват много отговорности. Като режисьор и продуцент, непрестанно се питам кои са най-неотложните въпроси, които трябва да адресирам с работата си“. Тя доказва тези си думи с новия си проект – кратък филм за горските пожари в Калифорния, в който използва микс между документални кадри и виртуална реалност. „Климатичните промени имат все по-голямо и по-негативно влияние върху живота ни и се надявам благодарение на един нов подход към разказването на истории хората да заемат по-активна позиция към проблемите на околната среда“. Вярваме, че този нов подход наистина ще има успех.

Още по етикети

изкуство , артисти , арт
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser