Преминете към основното съдържание

Боряна Стробъл: Информацията управлява света!

От Илън Мъск научих, че всички ние можем да работим повече и по-бързо, разказва едно българско момиче, което стигна до Tesla и Wikipedia, никога не забрави корените си и в момента търси млади таланти у нас и начини да подпомага устойчивата мода по света

© LAURA BELLO

Боряна Стробъл е изпълнителен директор на Фондация „Стробъл“ и ентусиазиран поддръжник на инициативи в подкрепа на бъдещите лидери. Боряна прилага богатия си опит – натрупан след повече от десетилетие работа за Tesla и Wikipedia – за да разпознава таланти и да реализира инициативи в подкрепа на разгръщане на човешкия потенциал. Боряна е експерт в областта на бизнес анализа и бизнес операциите, ръководила е ключови корпоративни отдели – за анализ на човешките ресурси и бизнес резултатите, за анализ на данни и системи и за интеграция на сливания и придобивания.

Боряна е бакалавър по икономика от Калифорнийския университет в Бъркли и има две магистърски степени – по мениджмънт от Колежа „Слоун“ на Станфордския университет и по мениджмънт и инженерство (индустриално инженерство), отново от Станфордския университет. Боряна е „вечният ученик“ и глобален номад. Родена и израснала в България, живяла в Германия, Австрия и Русия, тя заминава за Америка през 2005 г. В Америка е живяла в Чикаго, Сан Диего, Сан Франциско, а сега живее и пътува между домовете на семейството си в Калифорния и Невада.

© LAURA BELLO

Г-жо Стробъл, вие сте дама, която идва от света на новите технологии – от най-добрите университети в Европа и САЩ и от най-иновативната компания Tesla. Професионалният ви фокус в момента е устойчивата мода. Защо? Защото сте дама или защото сте прекарали немалко години в света на новите технологии?

Иновациите са силата, която ни движи напред. Влизаме в нова епоха за света, някой я определят като зелена, защото осъзнаваме нуждата да щадим природата и живеем по-близо до нея, а за мен това е устойчиво бъдеще, което се случва от няколко години. Има един известен инвеститор от Силициевата долина, Винод Хосла, който се интересува сериозно от устойчива мода – но не защото е мъж, който се облича безупречно, а защото е предвидлив лидер. Като бизнес дама, се стремя да инвестирам в умни иновации, които да гарантират, че след себе си ще оставя нещо по-добро. Проучванията показват, че модната индустрия е вторият най-голям замърсител в света след петролната. При петрола промяната ще е по-трудна, тъй като той е основен енергоизточник и трансформациите в този сектор изискват огромен капитал. Промяната в модната индустрия е сравнително по-лесно да се случи – там е важен потребителският избор. Обществото, с отношението си и своите действия, може да окаже ценно положително влияние върху околната среда – като промени потребителските си навици. Защото, когато купуваме, ние гласуваме с парите си избора за по-устойчиво бъдеще. Крайно време е да започнем да даваме вота си за ново поколение продукти, които обезпечават по-добро бъдеще за нас и децата ни.

Живеем в свят на иновации – технологиите се развиват всяка минута. Това обаче не ни прави иновативни консуматори. Какво ни липсва, за да станем такива?

Информацията управлява света! За съжаление, живеем в свят, в който няма много сигурни източници на коректни данни. Ако човек иска да направи информиран избор, трябва да отдели много време да набави нужната информация. Затова с радост работех за Wikipedia, където редакторите доброволци се стремяхме да представим фактите обективно. Мисля, че ако хората разполагат с достатъчно надеждна информация, ще правят по-качествен избор. Старая се да чета и да се информирам за храните, материалите, продуктите, които използваме в ежедневието си, и последствието им върху здравето и качеството ни на живот. Чета етикети. Скоро бях на курс по хранене и епигенетика към Станфордския университет, където ми се случи нещо твърде интересно. Професор Лусия Ароника от Stanford Prevention Research Center ни даде списък с вредни химикали и ни постави за задача да ги потърсим във всички продукти, храни, лекарства у дома. С изумление установих в колко много места ги имаше. Нещо повече – продукти, за които допусках, че са здравословни. Химикалите и съставките са изброени по начин, който ни затруднява да направим бърз информиран избор за покупка. А нима не е възможно да бъдат изписани по-ясно? Пътят към всяка значима промяна започва с достъп до точна информация, съчетан с естественото човешко желание за самосъхранение.

© LAURA BELLO

Съпругът ви Джей Би Стробъл заедно с Илън Мъск са съоснователи на Tesla. Предполагам, че познавате добре Илън не само като професионалист. Що за човек е в личния си живот?

Илън обича децата си, както всички обичаме нашите. Той е прекрасен баща. Има шест момчета и се радва на времето, прекарано със семейството си. Синовете му са умни, учтиви и много добре възпитани. А той им е пример за подражание, защото е джентълмен и има отлични обноски. Освен това е и много щедър човек, който обича да радва гостите си. С него времето в неформална обстановка винаги е забавно.

Илън Мъск често е сочен за един от най-добрите бизнес лидери. Вие лично какви ценни уроци научихте от него?

Илън вярва във високата скорост на изпълнение и постигане на целите, защото вижда ясно, че обществото ни трябва наистина много бързо да се освободи от зависимостта си от въглерода. Научих, че всички ние можем да работим повече и по-бързо. Повечето хора не си поставят достатъчно амбициозни цели. А са много по-силни, отколкото си мислят, че са. Не е здравословно да живеете под непрекъснат стрес, но е важно периодично да натискате педала, за да видите колко далеч можете да стигнете.

Какви качества според вас трябва да развива един човек у себе си, за да се превърне в успешен?

Трябва да си поставяте високи, а понякога и трудни, цели и да работите упорито за осъществяването им. Трябва да се научите да контролирате мислите си, да не се разсейвате. В крайна сметка ние сме хора – чувствителни същества. Сложността на нашата психика е най-голямата ни сила, но и най-злият ни враг. Също като егото: трябва да сте наясно кога егото ви води и съзнателно да решите дали да му се оставите, или да му дръпнете юздите. Или като страха: трябва да знаете защо се колебаете да направите нещо и да решите дали страхът, който ви възпира, е логичен. И това важи за всяка емоция, която изпитвате.
Боряна Стробъл на корицата на новия брой на сп. ELLE
Боряна Стробъл на корицата на новия брой на сп. ELLE © LAURA BELLO

Цялото интервю с Боряна Стробъл може да прочетете в новия брой на сп. ELLE.


Още от ELLE
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser