Преминете към основното съдържание

Босна и Херцеговина – балканска среща на Изтока и Запада

Мистериозна и загадъчна, това е държавата, през която пътуването е не само в километри, но и във векове
© iStock

Ако до средата на 90-те години сте чували Босна и Херцеговина предимно в новинарските емисии, днес държавата е динамична, спокойна и запазила красотите по своите географски ширини. Босна не е от комерсиалните дестинации, които европейските туристи биха избрали. Въпреки че се намира в толкова популярен и посещаван регион, тази страна е все още непозната, неизвестна и вълнуваща. За първи път името на страната се споменава още около 948 година. През вековете нейната територия е била част от Римската империя, Византия, Османската империя, Австро-Унгария, а след 1945 г. - и от Югославия. В наши дни държавата е съставена от две части – Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска.

Държавата има население от около 4 милиона души, които споделят три основни религии – католицизъм, православно християнство и ислям. По улиците на градовете можете да чуете да се говорят и различни езици – босненски, хърватски и сръбски.

Столицата на Босна - Сараево - е перфектен пример за град, който безпроблемно е приютил различията на култури и религии. Изящните австроунгарски улици и сгради преливат в османската част – Башчаршия. Някога тук се е намирал главният пазар на Сараево – първоначално в пространството около фонтана, а впоследствие името се е предало на целия район. Башчаршия е построен по модела на арабските суки – с широки пространства, свързани от преплитащи малки улички.

Освен смесица от култури, Сараево е и дом на много религии. Джамията Али Паша е една от най-красивите джамии, построена през далечната 1561 г. по поръчка на самия Али Паша, местният управител на санджак в Османската империя. Друга внушителна джамия е Царева джамия и Бейовата джамия с два мавзолея и фонтан с топла минерална вода.

Още през 1889 г. е завършена катедралата в Сараево, която е строена по модел на Нотр Дам във френския град Дижон. Сред православните храмове най-впечатляващи са Старата православна църква (от 1616 г.), която се намира в Башчаршия и има някои елементи на ислямската архитектура. Интересно е, че ширината й сериозно надвишава височината й. Съборната църква пък е издигната в средата на 19-и век с дарения от Дубровник, Виена, Сърбия, Триест, както и от самия султан Абдулазиз. В града има и три синагоги.

Други забележителности, които задължително трябва да посетите са: Безистенът Бруса, Националният музей и Ботаническата градина и Музеят на тунела от войната.

Любителите на зимните спортове също биха останали очаровани от възможностите за зимни спортове, които предлага града. Малко хора биха се сетили, че Сараево е бил домакин на Зимната олимпиада през 1984 г. Двете планини предлагат 28 километра писти са Беласница и Яхорина. В града има и музей, посветен на Олимпийските игри в Сараево.

На брега на Адриатическо море се намира малкото градче Неум. Това е единственият крайбрежен град в Босна и Херцеговина. Малък, но чаровен, той притежава курортна атмосфера и средиземноморски нюх. Макар че разполага само 2-3 малки плажа, градът е наистина много слънчев и приятен, привличащ любителите на лазурното море и средиземноморска кухня.

© iStock, град Мостар

Във вътрешността на страната има множество градчета със старинна архитектура, които да посетите. Едно от най-големите съкровища в региона е град Мостар, разположен на двата бряга на река Неретва в Херцеговина. Градът е в списъка на ЮНЕСКО и има защо. Насладете се на стария град с неговите павирани тесни улици, каменни мостове, старинни църкви и джамии, които ще ви пренесат в средновековна Европа.

© iStock, Mоста Мехмед Паша Соколович

Намерете време да посетите и Вишеград. Той се намира в най-източните части на страната. Свързва се с геноцида и жестокостите по време на гражданската война, а за ценителите на красотата е препоръчително да се полюбуват на моста Мехмед Паша Соколович, който е част от списъка на ЮНЕСКО. С многобройните си арки той грациозно пресича течението на река Дрина. Мостът е един от най-красивите паметници на архитектурата, останали от ерата на Османската империя.

Автор Кристиан Пижов

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser