Преминете към основното съдържание

Bûche de Noël или Коледа по френски

Тихо се сипе... пудра захар и рисува финалния щрих на този френски празничен десерт
© iStock

Необходими продукти

растително масло за намазняване
150 г кафява захар
6 големи яйца, жълтъците разделени от белтъците
250 г тъмен шоколад
пудра захар за поръсване

За пълнежа
400 мл пълномаслена сметана
150 г малини

За глазурата
125 г несолено масло на стайна температура
225 г кафява захар
25 г какао
1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Застелете тавичка с размери 23х33 см с хартия за печене и намазнете леко с масло. Разбийте захарта и жълтъците в купа. Разтопете шоколада с 4 супени лъжици студена вода в купа, поставена върху тиган с кипяща вода. Разбъркайте в захарната смес. Разбийте белтъците, докато сместа започне да образува твърд връх. Прибавете я към шоколада, разбъркайте. Изсипете тестото в тавичката и печете 12-14 минути или до готовност. Извадете от фурната и оставете в тавата, докато изстине. Поставете лист готварска хартия върху плота. С едно бързо движение обърнете блата върху хартията, след което отстранете тавичката. Внимателно отлепете хартията, но без да я махате. Разпределете разбитата сметана с малини върху блата. Навийте на руло. Прехвърлете в чиния за сервиране. За глазурата разбийте маслото, след което добавете захарта и какаото. Добавете и млякото и разбъркайте. Разпределете върху тортата, като използвате вилица, за да създадете ефект на дървено пънче, и оставете да се охлади. Декорирайте, поръсете с пудра захар и сервирайте.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser