Преминете към основното съдържание

Бъдещето на науката и технологиите принадлежи на жените

Осигуряването на място за жените в доминирани от мъже области, каквито са науката и технологиите, е важно, ако искаме да подобрим здравето на хората и да спасим планетата. Но трябва да го правим с бързи темпове, за да се възползваме от равенството между половете, във и извън лабораториите. Бъдещето зависи от жените!
© istock

Жените съставляват половината от населението на света, но по отношение на възможностите за лидерство, финансово възнаграждание и признание за постиженията до голяма степен живеем в мъжки свят. Това важи в пълна сила и за областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM). Докладът на ЮНЕСКО за наука от 2015 г. показа, че жените представляват едва 29% от общия брой учени в световен мащаб. През 2018 г., когато две жени – Дона Стрикланд и Франсис Арнолд, спечелиха Нобелови награди за физика и химия, беше голяма новина. Една от причините за това е, че в последните 116 години, след като през 1903 г. Мария Кюри получи престижното отличие, едва 3% от Нобеловите награди за постижения в науката са били връчени на жени.

Изследванията в областта на медицината все още се провеждат предимно от и за мъже, опасно пренебрегвайки различията между мъжката и женската анатомия. Някои състояния като сърдечносъдови заболявания могат да се проявят различно в зависимост от пола, макар и преобладаващо да се срещат сред мъжете. Инженерите по изкуствен интелект (AI) са стигнали до алгоритми, които само потвърждават стереотипите, свързани с пола, и изцяло пренебрегват здравните проблеми на жените. Apple например забрави да включи опцията за проследяване на месечния цикъл в приложението си Health, когато то беше пуснато за първи път. Световната здравна организация е определила, че ефектите от изменението на климата често засягат повече жените и момичетата, но въпреки това жените са изключени от процеса по вземане на решения за справяне с проблема.

Къде са всички жени в науката и технологиите? Дали за подобряване здравето на децата или за решаване на животозастрашаващи проблеми като климатичните промени, развитието на науката и технологиите изисква работа, таланти и идеи на хора от всякакъв пол. В това време на културни и политически сътресения по света жени от всички континенти повишават осведомеността по въпроси за половите предразсъдъци в рамките на образователни програми и реална работа в STEM. Целта им е създаване на по-добри условия за включване както на самите тях, така и на бъдещите поколения жени.

Фара Алибей

Фара Алибей, 31-годишен системен инженер в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния, е родена в малък град в Канада в семейство на имигранти от Мадагаскар. След като гледа филма „Аполо 13“, когато е едва на 8-годишна възраст, тя е вдъхновена да стане астронавт. Завършва специалност „Аерокосмическо инженерство“ в Университета в Кеймбридж, получава докторска степен в Технологичния институт в Масачузетс и започва стаж, а впоследствие и работа в НАСА. През ноември 2018 г. Фара става част от екип с 50% участие на жени, който успешно пуска робот на Марс като част от мисията InSight.

Резюмето на Алибей е впечатляващо само по себе си. Но фактът, че тя е цветнокожа жена, която се сблъсква както с полови, така и с расови предразсъдъци, я прави още по-забележителна. „Никога не съм имала модел за подражание, който да прилича на мен“, казва Алибей. Родителите ми (майка учител и баща инженер) ме насърчаваха да преследвам целите си във висшето образование. Въпреки това съветничката в девическото училище, гимназия в Обединеното кралство, ми каза: „Трябва да преосмислиш решението си да ставаш инженер, защото това е мъжка територия и ще ти е много трудно“, а това са ужасни думи към 15-годишно момиче. Казах й: „Върви по дяволите, ще го направя и ще ти докажа, че грешиш.“ Ако на мое място беше някой друг, с друг характер, той или тя навярно щеше да се откаже.“


СИЛНИ ЖЕНИ СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ


Алибей признава, че е предизвикателство да бъде млада цветнокожа жена в преобладаващо белите университетски класни стаи, където е трябвало да се научи да отстоява себе си. „Мъжете и жените учат по различен начин. Понякога моите състуденти момчета стигаха до решението, но аз не. Отне ми известно време, за да мога да се изправя и да кажа: „Имам нужда от повече помощ, преди да продължим напред“.

На работното си място Алибей е осъзнала, че не е нужно да се вписва, вместо това дори предпочита да се откроява, пък било то и с ярко боядисаната си коса. „Основното предизвикателство, когато градите кариера с предимно бели мъже наоколо е, че винаги сте този, който се опитва да докаже, че е част от това“, казва тя. „Липсата на разнообразие ви кара да се чувствате така, защото не виждате себе си в менторите или мениджърите си. Но аз се научих да живея с това, да бъда малцинство – с цветна коса. Защото ако влезете в една стая и изглеждате различно и свършите добра работа, можете да сте сигурни, че ще ви запомнят. Никой няма да си спомня другите 10 бели мъже в стаята.

Както повечето жени, Алибей не иска да бъде избирана заради пола си, както не иска и да бъде дискриминирана заради него. Казва, че мисията InSight има изключително разнообразен екип, включващ голям брой жени, както и хора с различен цвят на кожата и различна сексуална ориентация. „Винаги казваме, че различията са важни, но те никога не са причина да подложиш някого на изпитание“, казва тя. „Мога да бъда 100% себе си и хората да ме слушат. Никога не съм била третирана по различен начин заради това, което съм, така че да, ето тук е разликата.“

Инна Брейвърман

За 32-годишната родена в Украйна и базирана в Израел Инна Брейвърман, технологичен предприемач, борбата с изменението на климата е лична. „Две седмици след като съм се родила, реакторът в Чернобил е експлодирал“, казва Брейвърман за най-ужасната ядрена катастрофа в историята. „Поради голямото замърсяване на въздуха съм получила респираторен арест и клинична смърт. За щастие, майка ми, която е медицинска сестра, ме е открила навреме и ми е направила дишане уста в уста, с което е спасила живота ми. След като получих втори живот, искам да съм сигурна, че правя нещо, което променя света по възможно най-добрия начин.“

Днес Брейвърман, основател на Eco Wave Power, компания, базирана в Тел Авив, която е разработила иновативна технология за производство на чиста електроенергия, захранвана от океанските и морските вълни, е посветила живота си на създаването на безопасна, устойчива и 100% екологична енергия. Тя е сред победителите в тазгодишното издание на Women4Climate Tech Challenge, международно състезание, организирано от C40, мрежа от мегаполиси в целия свят, които работят заедно в борбата срещу климатичните промени. Състезанието дава възможност на жените да предприемат реални действия в областта на климата чрез технологични иновации и насърчава устойчиви проекти, които могат да въздействат върху градовете. Проектът Eco Wave на Брейвърман ще бъде реализиран в Тел Авив с енергия от вълните по крайбрежието на града, която ще бъде свързана с градската мрежа.


УЧЕНИТЕ СМЕТНАХА КОЛКО ДЪРВЕТА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАСАДЯТ, ЗА ДА СЕ СПАСИ ПЛАНЕТАТА


Брейвърман признава, че се е сблъсквала с полови предразсъдъци, откакто е основала компанията си на 24-годишна възраст, и не спира да насърчава жените да бъдат активни. „Иска ми се повече жени да участват в бизнеса и в сферата на енергетиката. Можем много да допринесем. Знаете, жената предприемач е малко като технологията за енергия, добивана от вълните. И двете са задвижвани от източник, който винаги е бил наоколо, но по някаква причина никой не ги е взимал достатъчно насериозно.“

Създаването на ефективна и смислена промяна на бавния път към равенството между половете изисква многостранен подход, който включва оспорване на всичко – от социалните норми до образованието, правителствената политика и бизнес практиките.

Александра Палт

„Равенството между половете често се възприема като проблем на жените“, казва Александра Палт, австрийски адвокат, която започва кариерата си в Amnesty International и сега е главен директор по корпоративна отговорност на L'Oréal и изпълнителен вицепрезидент на фондация L'Oréal Paris. „Но когато погледнем към нашето бъдеще с изкуствен интелект и роботика например, ако искаме да имаме приобщаващо общество, всеки трябва да може да допринесе с нещо. Ако в момента 22% от AI специалистите са жени, ние виждаме много ясно, че светът, който създаваме, ще отразява силната мъжка гледна точка. Ние знаем, че приобщаващите общества са тези, които функционират най-добре на социално, икономическо и научно равнище, така че в интерес на всички ни е равнопоставеността на половете в науката.“

Наградите на L'Oréal и ЮНЕСКО „За жените в науката“ бяха основани през 1998 г., за да изразят признание, да насърчат и подкрепят работата на жените в областта на науката, математиката и информационните технологии.


КАК ДА СЕ ДЪРЖИМ ПРИ ДИКСРИМИНАЦИЯ В ОФИСА


„Съществува мит, че науката е неутрална, обективна и безпристрастна по отношение на пола“, казва Палт. „Ние знаем, че това не е вярно, и именно това е причината за наградите.“ Но тя признава, че наградите сами по себе си не са достатъчни, докато проучванията предлагат обезпокоителни прогнози за това, как равенството между половете все още може да бъде на стотици години, ако продължаваме да се движим към промяната със скоростта на охлюв. „Жените в науката“ работи за повишаване видимостта на женските ролеви модели и за предлагане на обучение по лидерство на млади жени учени. Наскоро беше създадена научната инициатива „Мъже за жените“, чиято цел е да привлече другата половина от човечеството в общата борба.

„90% от високите позиции в науката се заемат от мъже“, казва Палт. „Така че ако наистина искаме да променим системата, се нуждаем от жени на борда.“ Инициативата стартира във Франция и се разпространи в Испания, Египет, Мароко, Япония и Италия. „Работим с мъжете в посока как те могат да променят институциите си, за да бъдат по-приятелски настроени към жените и да им дадат повече възможности“, казва Палт. „В идеалния случай един ден всички тези инициативи ще изчезнат, защото ще постигнем равенство. Но това няма да се случи сега, в нашия живот.“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser