Преминете към основното съдържание

Булевардът, който ще събере световните кинозвезди през следващите дни

Историята на легендарния La Croisette започва от английски лорд
© iStock

Булевардът, който най-често ще попада в обективите на фотографи от цял свят през следващите дни, е La Croisette в Кан. Там се издига Фестивалният дворец, който всяка година през май е домакин на Международния филмов фестивал.

Тазгодишното 71-во издание на феста за пръв път ще наруши традицията и вместо в сряда, ще се открие официално във вторник, 8 май. Програмата му ще продължи до 19 май. Десетки звезди от киното, както винаги, ще се съберат на Лазурния бряг, за да минат по червения килим.

Фестивалният дворец, яхтеното пристанище, дългата редица от 5-звездни хотели, казина и модни бутици – всички те превръщат булевард La Croisette в Кан в символ на лукса.


КЪДЕ СПЯТ ЗВЕЗДИТЕ В КАН


Построен през 1850 г. по стария крайбрежен път, наречен „chemin de la petite croix“ („Пътеката на малкия кръст“), днес той се простира по протежение на целия залив и има красива пешеходна алея под сенките на палми.

© iStock

Произходът на името му идва провансалската дума „crouseto“, което означава „малък кръст“ - същият, който в Средновековието е бил издигнат в края на залива, за да закриля местното население от нашественици.

През 1834 г. английският лорд Бруъм тръгва на пътешествие към Италия. Той спира на западния бряг на река Вар, която по онова време е била границата между Франция и окръг Ница, част от Кралство Сардиния (старото Савойско херцогство). Заради епидемията от холера в Ница, се налага лордът да остане по-дълго в Кан – време, в което той се влюбва истински в малкото рибарско градче и се заема да го преобрази напълно.

© iStock

Скоро в града се издигат красиви къщи от английските приятели на лорд Бруъм, пристигащи на Лазурния бряг, за да се насладят на меката зима. Това, което липсва на новите богати жители на Кан, е единствено крайбрежна алея. През 1846 г. първите стъпки към нея са факт: поради липсата на достатъчно средства, управниците на града решават да позволят на производителя на местни сапуни Girard да изхвърля производствените си отпадъци по море с идеята това да постави началото на нов път покрай брега. 14 години по-късно е изградена жп линията, свързваща Кан с Тулон, а през 1864 г. пътят, наречен тогава „chemin de la Croisette“, най-после е отворен. През 1866 г. се засаждат първите палмови дръвчета, пътят се сдобива с осветление и първите частни плажове.

© iStock

Близо 20 години са нужни за изграждането на плажната ивица, която дава на La Croisette облика, който булевардът има и до днес.

Кан през погледа на един инстаграмър

Галерия

Кан през погледа на един инстаграмър

Колоритът на града в обектива на Ясен Савов (@iasens)

Още за Кан, Международния филмов фестивал и Френската Ривиера на: www.cannes-destination.com, www.palaisdesfestivals.com, www.cotedazurfrance.fr

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser