Преминете към основното съдържание

България & Япония: в началото бе модата

Дни на японската култура от 1 септември до 6 декември

Япония е цяла отделна вселена, колкото и клиширано да звучи. И винаги е вълнуващо човек да се докосне до нея. До културата и природата ѝ, до забързаните ѝ пълни и стройни градове, до слънцето, за което, казват, че там изгрява.

Тази неделя в Пловдив стартират Дни на японската култура. 30-ото юбилейно издание на фестивала, което ще продължи три месеца и ще предложи програма от над 20 събития не само в Пловдив, но и в София, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, ще бъде открито с изложбата „+7 HOURS“ и с моден филм с участието на актрисата Ирмена Чичикова.

Проектът на концептуална дизайнерска платформа „Иван Асен 22“, разработен от български дизайнери и японски студенти по моден дизайн, представя преплитането на японската и българската култура. Основният използван визуален език е този на съвременния моден дизайн. Крайният резултат е пространствена модна инсталация, включваща концептуални облекла-обекти, като вдъхновение е почерпено от съвременния урбанистичен начин на живот на двете страни. Мястото, където изложбата може да бъде разгледана до 18 септември, е СКЛАД Пловдив на ул. „Екзарх Йосиф“ 16. Входът е свободен.

Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България със съдействието на Клуба „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“. Проектът „+ 7 HOURS“ е част от официалната програма на Пловдив 2019 Европейска столица на културата.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser