Преминете към основното съдържание

България и Япония с общ моден проект

„+ 7 HOURS“ е проект на „ИВАН АСЕН 22“
© BENJAMIN HUNG

Това е една вълнуваща продукция на концептуална дизайнерска платформа „ИВАН АСЕН 22“ и Фондация за представяне и подкрепа на съвременни дизайнери, осъществена благодарение на EU JAPAN FEST, ПЛОВДИВ 2019, ESTHEDERM, със съдействието на Посолството на Република България в Япония и Посолството на Япония в България.

Проектът, свързан с японската култура, e част от официалната програма на ПЛОВДИВ – Европейска столица на културата 2019 и присъства и в събитията, свързани с тройния юбилей в японо-българските двустранни отношения. Девет български модни дизайнери и четирима японски студенти по моден дизайн от известния университет BUNKA създават модели-скулптури, вдъхновени от автентични японски кимона и техните собственици. Крайният резултат е преплитането на японската и българската култура през визуалния език на съвременния моден дизайн, който ще бъде представен чрез изложба-пространствена модна инсталация и моден филм, съвместна работа на български и японски артисти, с участието на актрисата и муза на проекта Ирмена Чичикова.

Вдъхновенията гравитират около традиционната японска и българска култура, личната история на собствениците на автентичните японски кимона, съчетани с явления от съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на двете страни. Основното изразно средство в проекта е дрехата, разглеждана не като носимо и функционално облекло, а като художествен обект: концептуална дреха-скулптура, носеща свое собствено послание.

Представяме ви вдъхновенията, заснети от BENJAMIN HUNG, а скоро очаквайте и дизайнерските интерпретации, които застават пред обектива на Златимир Араклиев и са одухотворени от неповторимата Ирмена Чичикова.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser