Преминете към основното съдържание

Българин триумфира на Седмицата на модата в Лондон

Светослав Колчагов, който направи булчинската рокля на Сара Джесика Паркър за „Сексът и градът“, представи колекция в тандем с италианския дизайнер Емилио Барба

Българско участие в Седмицата на модата в Лондон ни направи щастливи и горди! Ревюто на Kolchagov Barba представи колекцията на италианеца Емилио Барба и нашето момче Светослав Колчагов, който преди години нашумя като дизайнера, сътворил булчинската рокля на Сара Джесика Паркър за „Сексът и градът“.

Прозрачност, дантели, пайети – това е настроението в колекцията есен-зима 2015 на Kolchagov Barba, която носи името Nightfall. Привечер, когато границите се размиват и мистиката обгръща света, се появява другата реалност – в нея можем да се освободим от гордостта си и да позволим погледа на другия да се спре върху нас.

Цветовете са черно, червено и златно – напомнят за залеза, тъмнината и луната и създават мистериозната секси и елегантна красота.

Светослав е един от най-успелите таланти в британската мода. Роден в Пловдив през 1973 г., от 11 години той живее в Лондон. Работил е за Alexander McQueen, Preen, Burberry... Част от екипа е на Vivienne Westood, когато твори булчинската рокля, с която Сара Джесика Паркър направи впечатляващия образ на Кари Брадшоу в „Сексът и градът“. Тоалети с дизайн на българина имат още Мадона, Бийонсе, Пипа Фултън, Ан Хатауей, Хайди Клум, Дженифър Анистън... С негова рокля за 40 000 евро под венчилото мина Николета Лозанова.

Светослав Колчагов и Емилио Барба с моделите след ревюто на колекцията Nightlife

От 2013 г. Светослав има собствен лейбъл, създаден в партньорство с италианеца Емилио Барба.

За новата си марка Колчагов разказа повече в един от броевете на списание ELLE България наскоро:

Идеята ви с Емилио Барба е да покажете новото лице на лукса. Как?

Луксът не се определя само от качеството на материала или на вниманието, вложено в проектирането на един модел. Луксът за нас означава изработване на нещо специално, нещо уникално, използвайки класически и съвременни традиции, за да се стигне до бляскава и уникална дреха, която ще е вечна като бижу. Нашата цел е да създаваме именно вечен дизайн.

Защо избрахте София за дебют на Kolchagov-Barba?

Фактът, че не живея в България, не означава, че съм я забравил. В България започна моят професионален път. Доста мислихме къде да бъде дебютът – Лондон, Рим или София. Емилио виждаше страстта ми към родното и още от самото начало настояваше за шоуто да бъде в София.

Продължаваш ли да работиш за Vivienne Westood?

Напуснах, когато започнахме да работим над марката си Kolchagov-Barba. Беше трудно решение, защото обичах да работя с Вивиен, която е много вдъхновяваща жена. Но от друга страна се чувствах ограничен в пашкула марката Westwood. Стартирането на КB беше следващата крачка в моето професионално пътуване, която ми даде възможността да бъда артистично неограничен.

Роклята на Кари Брадшоу или името ти като част от модна марка – кой е по-големият ти успех?

И двете са голям успех и е трудно да се сравнят. Да облечеш Сара Джесика Паркър е мечтата на всеки. Тя е модна икона! От друга страна мечтата на всеки дизайнер е да има своя собствена модна независимост, т.е. своя марка. Виж, Сара Джесика Паркър в рокля на KB – това би било още по-голям успех!

Един съвет, който би дал на младите дизайнери в България, за да не се отказват от модата, въпреки ограничените възможности, които имат у нас?

Да правиш мода не е лесно, но трябва постоянство. Имайте вяра в мечтите си, не се страхувайте да показвате работата си и да говорите открито. Падението е част от процеса, учете се от грешките си и следващия път ще бъдете по-добри. Но най-важното: продължавайте да мечтаете и никога не спирайте, защото в противен случай ще започнете да следвате идеите на другите хора.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser