Преминете към основното съдържание

Българска изложба в култовата Saatchi Gallery в Лондон

Това е първа и провокативна самостоятелна изложба Айдан Салахова в Англия
1800 килограмова мраморна скулптурата на Наоми Кембъл - абаносовата красавица е представена с току що свалена дреха, а пред нея е коленичил млад мъж.
1800 килограмова мраморна скулптурата на Наоми Кембъл - абаносовата красавица е представена с току що свалена дреха, а пред нея е коленичил млад мъж.

Ако сте в Лондон до края на февруари, включете в плана си за посещения световноизвестната галерия Saatchi Gallery. Но не единствено, за се отбележите в този бастион на съвременното изкуство, а за да разгледате една българска изложба.

На 13 януари една от най-популярните руски съвременни художнички в света – Айдан Салахова, откри първата си самостоятелна изложба в Англия в култовата Saatchi Gallery в Лондон. Събитието се осъществява благодарение на българската галерия One Gallery, която държи ексклузивните права на авторката за България и е неин агент за Европа и САЩ.

Айдан Салахова е позната на българската публика. Руската художничка е известна със смелите си творби, в които засяга значими теми като самотата, мястото на жената в съвремието, религиозните и културни проблеми. В настоящата изложба REVELATIONS („ОТКРОВЕНИЯ“) Айдан представя своите изследвания от ранните си творчески търсения до днес.

Представените творби в прочутата лондонска галерия разкриват в детайли интимните моменти на жената от харема и нейната тържествуваща женска хегемония и доминация. Завоалираните и загадъчни фигури са един своеобразен еротичен прочит и деконструиране на патриархалния ред чрез препратки към традиционните и религиозни символи. Безспорен акцент е внушителната 1800 килограмова мраморна скулптурата на Наоми Кембъл. Абаносовата красавица е представена с току що свалена дреха, а пред нея е коленичил млад мъж.

Touch, 2013-2015


Изложбата, чийто куратор е Джени Кристенсън, ще продължи до 28 февруари.

Айдан Салахова е руски автор от азърбайджански произход. Родена е в Москва през 1964 г. в семейството на емблематичния художник Таир Салахов. Завършва Московския институт за изкуства „Суриков“ през 1987 г., където в момента е професор.

Айдан Слахова работи в областта на скулптурата, живописта, рисунката и видеото. Творбите й разкриват влиянието на многопластовите артистични традиции: на нейното академично образование в Русия през 80-те години, на взаимодействието й със западните традиции, както и на личните й изследвания в областта на изкуството.

В своята практика Айдан деконструира артистични категории като ориенталски и западноевропейски традиции, Ислям и Византия, фигуративно и абстрактно изкуство, античност и съвремие. Основните тематики в творбите й са свързани с поставянето на смели въпроси за ролята на жената в съвременния свят чрез отделните елементи и интерпретации на своя индивидуален и прогресивен поглед на творец.

One Gallery e съвместен творчески проект между Stefan Stoyanov Gallery в Ню-Йорк и Monev Gallery в София. В над 10-годишната си история и двете галерии са били и продължават да бъдат сред водещите локации за съвременно изкуство, представяйки творци с радикални идеи и авангардно мислене. Мисията на One Gallery е да продължи да представя селекция от български и международни автори, както и да дефинира ясно съвременните световни проблематики чрез изкуството и неговите многообразни похвати.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser