Преминете към основното съдържание

Бързи и бавни въглехидрати – полезни или вредни са те

Вижте списък с продуктите, в които се съдържат и тяхното действие върху организма
© iStock

Въглехидратите са важна част от хранителния режим, тъй като те са основен източинк на енергия, която тялото изразходва за различни нужди. Въглехидратите представляват различни захари и захариди, които се съдържат в хранителните продукти в определени количества. Въглехидратите са класифицирани като прости (бързи) и сложни (бавни). Тази класификация е изведена въз основа на скоростта на ефекта на въглехидрата върху кръвната захар, след приема на съответния хранителен продукт. За да планирате здравословното си хранене, трябва да познавате бързите и бавните въглехидрати и тяхното действие.

Кои са бързите въглехидрати и какво е тяхното действие?

Така наричаме простите въглехидрати. Това са брашно, захар и целулоза. Те водят до бързо повишаване на кръвната захар в организма.

Бързите въглехидрати се състоят от прости захари и лесно се разпадат и усвояват от организма. Бързото покачване на кръвната захар обаче води до покачане на инсулина. При някои хора консумацията на твърде много храни, богати на бързи въглехидрати може да доведе до падането на това ниво на инсулина под критичния минимум. Това се наблюдава предимно при диабетиците и хората с метаболитни проблеми като затлъстяване. Резките промени в кръвната захар предизвикват хипогликемия (понижаване на кръвната захар под нормата), което води до чувство на глад, главоболие и умора.рзи въгехидрати се съдържат в следните хранителни продукти:

Плодове: банани, пъпеш, боровинки, малини, череши, грейпфрут, киви, касис, лимони, ананас, личи, сливи, диня.

Зеленчуци: картофи (включително и сладки), морков, зелен грах.

Зърнени храни: ориз, просо, овесени каши.

Млечни продукти: оризово мляко, сладолед, плодово кисело мляко.

Снаксове: оризови ядки, дъвчащи бонбони, крекери, царевичен чипс, шоколад, бял хляб, мед, конфитюр, сладки напитки.

Ползата от бързите въглехидрати

Общоприетото мнение е, че бързите въглехидрати носят само вреда, защото рязко покачват кръвната захар. Но за някои хора ползата от тях е очевидна. Спортистите и културистите се нуждаят от бърза енергия за интензивните си тренировки. Те трябва да консумират бързи въглехидрати след интензивни тренировки, за да предотвратят изчерпването на мускулните протеини, които тялото използва за енергия. Това помага да се запази мускулната маса след тренировка.

© iStock

Бавни въглехидрати – кои са и в какви продукти се съдържат?

Те се приемат като по-здравословните за болшинството от хората. Те се усвояват и преработват от организма по-бавно. Експертите ги препоръчват на диабетиците и на хората с наднормено тегло. Бавните въглехидрати осигуряват на организма енергия, която той отделя по-бавно и използва по-дълго. Това ги прави подходящи за бегачи на дълги разстояние например, като те също като бързите въглехидрати предотвратяват загубата на мускулна маса.

Бавни въглехидрати се съдържат в следните хранителни продукти:

Плодове: ябълки, портокали, сливи, круши, праскови, кайсии, ягоди.

Зеленчуци: аспержи, спанак, маруля, бамя, ряпа, целина, броколи, зеле, патладжан, краставици, лук, артишок, картофи, бобови култури, моркови.

Зърнени: ечемик, пълнозърнести храни.

Млечни: кисело мляко с ниско съдържание на мазнини, обезмаслено мляко.

Семена и ядки: сусам, бадеми, ленено семе, фъстъци, орехи, кашу, слънчогледово семе.

Най-важното е да знаете, че изцяло вредни или изцяло полезни хранителни продукти не съществуват. Всяко тяло е различно и има нужда от различни хранителни вещества в зависимост от характеристиките на дейностите, които извършва, от наличието на определени здравословни проблеми, тегло и т. н.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser