Преминете към основното съдържание

CHANEL инвестира в нови “зелени“ технологии

Луксозната марка поема стъпки към нова стратегия.

Само преди дни стана ясно, че модната къща е закупила солиден брой акции в компания, която разработва нови приложения на копринените влакна като заместител на химикали в текстилите. Evolved by Nature се намира в Бостън, Щатите, и до момента са развили алтернативни структури от натурална коприна, които целят да заместят доказано токсични химикали в широко разпространени текстили. Патентованият им продукт има свойствата да оптимизира полиестера и найлона например, и да предотврати пилинга при изделията от кашмир, благодарение на определени конфигурации в копринения протеин. Целта им е, както споделя Грег Алтман (изпълнителен директор), да “замени напълно нуждата от много неспоменати в състава на текстили химикали“*. Разбира се, погледнато в широк план, това означава по-безопасна работа за хората в производствената част на индустрията и облекчен ефект върху околната среда. С инвестицията, от Evolved by Nature очакват да са напълно готови с технологията за комерсиални цели до 12 месеца.

Инвестицията е нова и значителна промяна за CHANEL, голяма част от колекциите им бивайки направени от естествени материали като кожа, коприна и кашмир, но повдигна и въпроси - какви химикали са използвани в текстилите на луксозните им дрехи досега, и не би ли следвало цената да бъде оправдана с липса или минимално съдържание на такива?

Това е първата стъпка на компанията в “зелена“ посока в дългосрочен план на ниво ресурси. Миналата година пък, в следствие от растящ натиск на медията и потребителите, CHANEL спря употребата на екзотични кожи като алигаторската. Отново мината година, след широк отзвук на количеството хартия и пластмаса, с които са опаковани продуктите, марката инвестира в финския старт-ъп Sulapac - производител на материал, подобен на пластмасата, който е абсолютно биоразградим и подходящ за пакетиране.

Новините бяха приети с задоволство от организациите, занимаващи се с докладване и изследване на отпечатъка върху планетата, който модната индустрия със своите трилион и половина (щатски долара) оборот оставя след себе си. В заключение: дали подбудени от съвест или ПР стратегии, всяка осъзната стъпка в посока по-зелен бизнес е добре дошла.

*източник: официално становище за пресата

Още по етикети

новини , мода , бизнес
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser