Преминете към основното съдържание

Cheat meal – спасение от хранителната депресия

Има ли наистина ден, в който можем да ядем всичко

Диетата е труден период, в който полагаме неимоверни усилия да се придържаме към планирания режим на хранене и по правило в него започва неистово да ни влече към всички забранени храни. Именно за да се облекчи това „страдание” и да предотвратим изпадането в „хранителна депресия”, специалистите по хранене съветват да прибягваме до така нареченото cheat meal, или иначе казано – на определен период си позволяваме ден, в който ядем буквално всичко. Това е контролирано „прегрешение”, което предвижда трудностите, с които се сблъскваме, и ни дава възможност да нарушим режима, без това да има опропасти резултатите от диетата, съответно ни мотивира в следването на целите ни.

Кога да си позволяваме такъв ден? Вредно или полезно е да прегрешаваме контролирано? На тези въпроси е трудно да се даде еднозначен отговор, защото той зависи от много фактори: общото здравословно състояние, количеството мастна и мускулна маса, ниво на физическа активност, степен на устойчива мотивация и склонност към сривове, продължителност на хранителния режим, динамика на понижаване на теглото. Така например активен човек, който е с атлетична фигура и спортува редовно, може да си позволи cheat meal веднъж седмично и то не цял ден, а само за два часа. А хората с излишни килограми не бива да си позволяват подобни нарушения повече от един път на две-три седмици. Целта на това „прегрешение” е да разтовари психиката, което ще помогне да не се стига до сривове в останалите дни на седмицата, а очакването на определения ден ще ни даде възможност по леко да се придържаме към правилното хранене.

В деня за нарушение може да си позволим онова, което ни се хапва отдавна. Ако в режима ни са ограничени въглехидратите, можем да се поглезим с високовъглехидратна храна, а ако сме намалили мазнините, можем да прегрешим с по-мазни храни. Но често се оказва, че всичко вкусно е и доста вредно, ето защо храните, съдържащи голямо количество сол, захар, мазнини и бързи въглехидрати, могат да натоварят панкреаса, бъбреците и стомаха. Затова прегрешението трябва да се прави грамотно!

  • Планирайте деня за нарушение по-рано. По-добре е, ако той съвпада с празник или среща с приятели – това ще засили ефекта на психологическо разтоварване.
  • В дните за прегрешение не приемайте повече от 1500 калории и то от храни с висока хранителна стойност. В противен случай рискувате да качите килограми.
  • Придържайте се към основния порцион. Вашата любима храна е само допълнение към него.
  • Не яжте любимата си забранена храна късно вечер. Организмът ви се нуждае от време да изгори излишните калории преди сън. Най-доброто време за прегрешение е след интензивна тренировка, когато скоростта на метаболизма е по-висока, или в 16-17 часа, когато е периодът на физиологическо отделяне на инсулин.
  • Не е желателно да ядете пред телевизора (особено, когато нарушавате), или докато се занимавате с електронни устройства, защото това повишава вероятността да се стигне до неконтролируемо преяждане.
  • Наслаждавайте се на вкуса на бленуваната храна в спокойна обстановка, за да получите максимално удоволствие.
  • Пригответе любимото си ястие сами, като използвате хубави продукти. По-добре купете всичко необходимо ден предварително.
  • Cheat meal не е особено подходящ за хора със силна зависимост към храната, защото формира неправилно отношение към нея, ако се превърне в основен и единствен източник на удоволствие.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser