Преминете към основното съдържание

Червена, синя или звездна, кръвта спасява животи

14 юни е световният ден на доброволния кръводарител
© istock

Знаете ли откъде идва изразът „синя кръв“? Буквален превод е на испанското sangre azul, което се е използвало като определение за благородническите семейства на Кастилия. Едната версия: вените им контрастирали с бялата им кожа (хората с „обикновен“ произход били с по-тъмна кожа). Другата версия: аристократите се хранели със сребърни прибори и от сребърни съдове от началото до края на живота си, организмът им се насищал със сребро, което изменяло цвета на кръвта им.

Днес, 14 юни, е световният ден на доброволния кръводарител, а тази година водещата тема е „Безопасна кръв за всички“. Оказва се, че България е на едно от последните места в Европа по брой кръводарители. Именно това се стреми да промени Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК). Целта е насочване на общественото внимание към важността на даряването на кръв именно от доброволни и безвъзмездни кръводарители. Основното послание е, че всеки човек трябва да има достъп до безопасно кръвопреливане, като задължително и необходимо условие за постигане на универсално здравно покритие.

7 УБЕДИТЕЛНИ ПРИЧИНИ ДА ДАРЯВАМЕ КРЪВ

Сред конкретните действия, които БОДК е предприела, е въвеждане на системата „Дари кръв“ за безплатна регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв. И вече са отчетени реални резултати – успеваемостта на акциите за спешна помощ и намиране на кръводарители с конкретна кръвна група се е повишила с повече от 91%.

Кой може да дари кръв? Всеки здрав човек на възраст между 18 и 65 години. Малко хора знаят, но кръводаряването носи редица ползи не само за нуждаещия се, а и за даващия. Ето някои от тях:

  • Осигурява бърза проверка на общото състояние (полезно, ако не ходите редовно на профилактични прегледи);
  • Може да редуцира твърде високите запаси на желязо в организма (става въпрос за хемохроматозата, която човек може дори и да не подозира, че има);
  • Може да намали риска от сърдечен удар (според изследване даването на кръв веднъж годишно намалява риска от сърдечен удар с 88%);
  • Може да намали риска от рак и да подобри състоянието на черния дроб;
  • Може да насърчи загубата на тегло (това се отнася само за редовните кръводарители);
  • Може да има положително въздействие върху психиката ви (доброволческият елемент е свързан с алтруизма; мисълта, че сме направили нещо за някого, че сме спасили дори живот, неминуемо носи усещане за смисъл).

Звездна кръв

Множество популярни личности през годините са подкрепяли кръводаряването, някои от тях дори са били и са редовни кръводарители. Сред звездните имена са тези на Елвис Пресли, София Лорен, принц Чарлз, Кристиано Роналдо, Ники Тейлър, Джош Дюамел, Джеки Чан, Катрин Хейгъл, Коко Роча.

И накрая, БОДК напомня, че е нужно по-отговорно отношение към спасяването на човешкия живот и повече съпричастност към проблема с недостига на кръв, който засяга цялото общество. Ние се присъединяваме.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser