Преминете към основното съдържание

Честото миене на ръцете – проблем за кожата: да се погрижим за нея!

Кожата на ръцете може неприятно да пострада от честото миене със сапун и почистването с дезинфектанти, наложено от епидемията от коронавирус. Как да съхраним здравето и добрия й вид?

Първата и най-важна мярка, ограничаваща разпространението на опасния вирус, беше и си остава миенето на ръцете с топла вода и сапун. Този елементарен хигиенен жест позволява да бъдат отстранени патогенните елементи, полепнали по кожата, но в същото време може да стане причина за появата на дерматит. Кожата става зачервена и болезнена. Освен това дерматитът е пречка за прилагането на дезинфекциращите средства.

Хидроалкохолните гелове всъщност не овлажняват, а изсушават кожата поради съдържанието си на емолиент, най-често глицерин. Този ефект е още по-силен, когато ръцете се мият често с вода и сапун, при използване на белина и всякакви перилни препарати.

Кожата се опъва, добива седефен блясък, започва да сърби, пари и боли. Могат да се появят и малки мехурчета. Най-напред тези признаци на дерматит се забелязват по външната страна на дланите и между пръстите, по-късно могат да обхванат китките и ръцете до лактите.

Когато заболяването вече е факт, има риск от развитието на вторична контактна алергия.

Съвети за здрава кожа на ръцете

*Избягвайте антисептичните сапуни, защото те имат възпалителен ефект върху кожата в условията на често миене. Изберете мек сапун и не пестете водата, когато изплаквате ръцете.

*Водата трябва да е хладка. Намокрете ръцете, преди да използвате сапуна. След обилното изплакване, подсушете добре с чиста кърпа, без да търкате.

*Ако смятате да използвате ръкавици след измиването на ръцете, изчакайте кожата да бъде идеално суха, преди да ги сложите. Избягвайте да ги носите по-дълго от 30 последователни минути.

*Хидроалкохолните гелове са предназначени повече за медицинските работници, тъй като употребата им е бърза и удобна за тях. Но има и ситуации от всекидневието, в които на всеки може да се наложи да ги използва. Нанасяйте гела върху суха кожа, по която не трябва да има груби замърсявания.

*Ограничете употребата на домакински продукти за хигиена, а ако се налага да ги използвате, слагайте предпазни ръкавици.

*Слагайте омекотяващ крем на ръцете – по външната страна на дланите, между пръстите, по контура на ноктите и по китките. Избирайте кремове без парфюм и алергени. Специалистите препоръчват кремът да бъде използван три пъти дневно – сутрин, по обяд и вечер преди лягане.

Домашен лосион

Тази „магическа рецепта“ ще помогне на кожата на ръцете да си върне мекотата и здравината, да бъде преодоляна сухотата, причинена от честото миене със сапун и употребата на дезинфектанти.

Съставки:

*1 чаша зехтин

*сок от половин лимон

*1 ч.л. мед

Загрейте леко зехтина в малък съд на тих огън. Махнете от котлона и добавете меда и лимоновия сок. Разбъркайте добре съставките до получаване на гладка емулсия. Изсипете я в плитка купа и пуснете едно стъклено топче на дъното.

Начин на използване

Потопете дланите си в сместа и започнете да прехвърляте топчето между пръстите си. Продължете така 10 минути. Това е отличен начин лосионът да премине през всеки сантиметър кожа и да я „съживи“. Масажирайте контура на ноктите. След това изплакнете ръцете си с хладка вода.

Този домашен лосион е нетраен, затова трябва да се използва веднага, след като бъде приготвен, а след употреба се изхвърля.

Използвайте го веднъж седмично.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser