Преминете към основното съдържание

Четирите букви „С“, които ще повишат мотивацията ви

Въпреки че на български буквите са други, нищо не ви пречи да тествате модела

© iStock

Проф. Скот Гелър от катедрата по психология във Virginia Tech представя т.нар. 4C модел, с помощта на който всеки сам може да работи върху своята мотивация. Т.е. бихме могли да повишаваме съзнателно мотивацията си, особено в моментите, когато усетим, че тя не е на нужното ниво. Ето какво се крие зад всяка от четирите букви „С“.

Компетентност (Competence)

Задайте си следните два въпроса: „Вярвате ли, че можете да го направите?“ и „Ще се получи ли?“. Ако отговорът и на двата е „Да“, тогава бихте се почувствали компетентни и е по-вероятно да успеете да мотивирате сами себе си. Ако не вярвате, че можете да го направите и че ще се получи, няма смисъл да се захващате. Бихте могли да пробвате, разбира се, но не след дълго вероятно ще си кажете: „Ето, нали казах, че няма да стане“. И се отказвате. Няма значение дали наистина можете да го направите. По-важното е, че трябва да го вярвате. Това е, което ще ви кара да продължавате.

Последствия (Consequences)

Задайте си въпроса „Струва ли си?“. Съответно, и тук се постарайте отговорът да е „Да“. Когато вярвате, че вършите нещо стойностно, сте по-решени да го вършите. Ако искате да влезете във форма, изчислете плюсовете и минусите. Може да се чувствате скапани след тренировка, но това, което бихте спечелили, може да е добра форма и добро здраве. Съпоставете плюсовете и минусите, за да видите дали си заслужава. След като повярвате, че си струва, ще се съсредоточите повече върху плюсовете, отколкото върху минусите.

Избор (Choice)

Когато имате чувство за автономност – че вие диктувате ритъма на нещата, сте по-вдъхновени да вършите каквото и да било. Спомнете си времето, когато сте били деца. Всеки ден се събуждате сутрин и бързате към училище. Как сте възприемали „ходенето на училище“? Като „трябва да ходя на училище“ или като „отивам на училище“? Първият отговор отразява изискване, нещо задължително. Вторият говори за възможност. Да, ходенето на училище е задължително, въпросът е в това как ние гледаме на него – като на неприятно задължение или като на възможност да получим и натрупаме нови знания, умения и т.н. Същото се отнася и за работата ни вече като възрастни. Така че, ако искате да направите нещо, направете го за себе си. Почти невъзможно е да се почувствате мотивирани, ако възприемате въпросното нещо само като изискване, задължение. Дори тогава почти сигурно е, че ще бягате инстинктивно от него или най-малкото ще го вършите с неприятно чувство.

Общност (Community)

Социалната подкрепа или принадлежността към някаква общност е важна. Хората, които усещат връзката си с други хора, се чувстват по-мотивирани и по-щастливи. Когато нещата станат трудни, винаги е добре да има някой, който да ни напомни откъде сме тръгнали, каква е била целта ни и да ни насърчава. Ако се уморите и ви липсва мотивация, имате нужда от някого, който да ви напомни причината, поради която сте започнали всичко. Понякога се нуждаете и от някого, който да ви помогне да повярвате в себе си отново.

Правилният отговор на въпроса „Какво ви мотивира?“ по време на интервю за работа

Вижте повече

Правилният отговор на въпроса „Какво ви мотивира?“ по време на интервю за работа

Ще се наложи да разберете какво всъщност се крие зад този въпрос

College Dropout: Милиардерите без висше образование

Вижте повече

College Dropout: Милиардерите без висше образование

Понякога училището не е причината за успешен старт в живота

Още по етикети

мотивация , работа
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser