Преминете към основното съдържание

Човек преоткрива себе си в Прованса

Струва си човек да се изгуби в уличките на Марсилия поне за половин ден

Базиликата Нотр-Дам дьо ла Гард, Марсилия
Базиликата Нотр-Дам дьо ла Гард, Марсилия © Мария Георгиева

Напоследък стана модерно да се практикува арт терапия. Тя помага за емоционалния контрол, подобрява комуникативните умения, повишава самочувствието, намалява стреса и безпокойството. Не е нужно да си талантлив художник, за да хванеш четката и да изразиш себе си върху платното. Всеки цвят притежава енергийна вибрация, която на подсъзнателно ниво ни оказва влияние. Минуси няма, само плюсове.

Още по-добре е, ако арт терапията се случи в Прованса. Там човек няма нужда от четка и платно, за да преоткрие себе си – от най-цветния град Марсилия през натюрмортите на Сезан в автентично запазеното му ателие в Екс ан Прованс до слънчевите кафенета със слънчогледи, вдъхновили Ван Гог да направи някои от най-големите си шедьоври в Арл.

Прованса, идеалното място за изкуство и пътешествие
Прованса, идеалното място за изкуство и пътешествие © iStock

Освен че е най-голямото пристанище на Средиземно море, Марсилия е вторият по големина град във Франция и най-старият в страната, основан още от древните гърци през 600 г.пр.Хр. (като колония под името Масалия). Днес в града има запазени останки от римския период. През 1481 г. Марсилия и Прованс са присъединени към Франция, след като последният анжуйски граф умира без наследници и ги завещава на крал Луи XI. По време на Втората световна война градът е бомбардиран от германската и италианската авиация – изселени са над 30 000 евреи, а близо 1500 сгради край старото пристанище са взривени и по-късно изградени наново. По същото време Марсилия става входна точка за имигранти, главно от френските колонии и особено след 1962 г., когато Алжир получава независимост.

И като жители, и като архитектура Марсилия днес е като микромодел на света – изключително цветен град, в който има от всичко по малко. Включително и забележителни архитектурни шедьоври на величия като Заха Хадид, Норман Фостър, Руди Ричоти...


Първият френски национален музей извън Париж – музеят на европейските и средиземноморски цивилизации (MUCEM), проектиран от Руди Ричоти
Първият френски национален музей извън Париж – музеят на европейските и средиземноморски цивилизации (MUCEM), проектиран от Руди Ричоти

Един от тях ни посреща още на входа на града откъм морето – внушителен черен куб, облечен сякаш в дантела. Това е първият френски национален музей извън Париж – музеят на европейските и средиземноморски цивилизации (MUCEM), проектиран от Руди Ричоти и завършен през 2013 г. Между другото, по проект на Ричоти се очаква в Париж скоро да бъде открит нов център на Chanel, където емблематичната френска марка ще представя колекциите си Metiers d'Art.

От модернистичните черни бетонни решетки на музея в Марсилия прекосяваме моста и пътуваме във времето, покрай крепостните стени на Сен Жан от XVII век. Минаваме през добре запазените останки от римляните и се потапяме в истински лабиринт от тесни и цветни улички, изпъстрени с графити. Стари, но весели и колоритни къщички, отрупани със саксии с лавандула и цветя, някой друг стопанин на столче отпред, галерии, уютни малки бистра... Тук е духът на Марсилия! Струва си човек да се изгуби в тези улички поне за половин ден.

Какво още да видите в Марсилия?

  • Музеят на изкуствата и модата, който се намира в покрайнините на града – в замъка Борели (Chateau Borely), построен от една от богатите фамилии в Марсилия през XVIII век. Днес там са изложени над 2000 произведения на изкуството и модни шедьоври от различни епохи.
  • Булевард „Кенеди“ (Corniche President J.F.Kennedy), който се вие над скалистото крайбрежие на Средиземно море. Има уникална гледка към острова със замъка Иф, който през 1634 г. е превърнат в затвор. Не е известно някой да е избягал от него освен литературният герой на Александър Дюма – граф Монте Кристо. До острова има корабче, което тръгва от старото пристанище на Марсилия.
  • Базиликата Нотр-Дам дьо ла Гард, която е на висок хълм от източната страна на старото пристанище. От нея се разкрива невероятна гледка към Марсилия и морето. На върха на базиликата има позлатена статуя на Богородица и Младенеца с близо 30 000 златни пластини.
Базиликата Нотр-Дам дьо ла Гард, Марсилия
Базиликата Нотр-Дам дьо ла Гард, Марсилия © Мария Георгиева
Базиликата Нотр-Дам дьо ла Гард, Марсилия
Базиликата Нотр-Дам дьо ла Гард, Марсилия © Мария Георгиева
  • Chateau La Coste, което е по път от Марсилия към Екс ан Прованс. Там освен на хубава храна ще се насладите и на уникални произведения на съвременното изкуство, разположени сред лозя и красива природа.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser