Преминете към основното съдържание

Човек спи така, както живее

Позата в леглото зависи не само от характера, а и от професията и от стойката на тялото, обяснява психологът Цанко Цанков

© iStock

Кажи ми как спиш, за да ти кажа какъв си! Така неизменно започват най-популярните тълковници - тези за сънищата и позите по време на сън. Дали е вярно? Питаме психолога Цанко Цанков, познат от първите издания на риалити шоутата „Сървайвър“, „Биг Брадър“ и „Стар Академи“ у нас. Той е завършил психология и философия в СУ „Климент Охридски“, специализирал е аналитична психотерапия и работи в тази област над 20 години.

„Едва ли има пряка зависимост между характера на човека и позата, в която спи. Но се забелязва известна връзка. По-интересна обаче е връзката между позата на тялото в будно състояние и тази по време на сън“, обяснява той.

Според него човек спи така, както живее. Какво ще рече това? „Ако например в ежедневието си човек стои леко прегърбен, със свит гръден кош, каквито са повечето хора, които работят на бюро, то и сънят е в тази поза – т. нар. ембрионална (свит на кравай, като зародиша в утробата на майката). Такъв човек по никакъв начин не би могъл да се отпусне в леглото и да спи по гръб, защото няма да е присъщо на тялото му. За него изпънатата поза е всъщност огъната, деформирана, непривична. Затова той заема обичайната си стойка от ежедневието“, казва Цанков.

Връзката с характера

Повечето хора, които имат леко прегърбена стойка и спят „като зародиш“, могат да бъдат причислени към тези с ригиден характер (честолюбив тип, който запазва дистанция с околните и се страхува да се отдаде на удоволствията), с орален (силно зависим и лесно привързващ се тип) или с шизоиден нрав (стремящ се да скрие чувствата в себе си и лесно губещ връзка с реалността).

„Доста по-различни са хората с психопатен характер (при тях потребността да властват и управляват е ярко изразена). В будно състояние те имат стойка, отворена към външния свят, обичат да привличат вниманието към себе си непрекъснато. Като актьорите например. Най-често този тип хора спят по гръб, защото това е обичайната им стойка. Но, разбира се, всичко зависи и от състоянието на организма, от това в каква степен е уморен“, пояснява психологът.

Точно обратното е при хората с мазохистичен характер (енергични, но проявяващи безпомощност при активното решаване на проблемите). Позата им в будно състояние е доста „уверена“, бабаитска. Такива са и в съня си – спят по корем, често „разплути“ върху чаршафите.

„Американският психоаналитик Александър Лоуен класифицира хората на 5 основни характера: шизоиден, орален, психопатен, мазохистичен и ригиден. В съня обаче човек заема основно три пози: ембрионална, по гръб или по корем. Което означава, че в спящо състояние петте типа характер се смесват и съчетават“, казва Цанков.

Най-полезната поза

Категоричният извод от всичко това е, че за всеки човек има една-единствена поза, която му носи максимална удовлетвореност по време на сън и той интуитивно се стреми към нея. „Най-често срещана е ембрионалната, макар че е доказано: когато човек спи по гръб, има най-голяма полза от съня и възможност да възстанови енергията си. Почти всички източни народи се стремят да спят именно по гръб и колкото се може по-близо до земята. Не защото се страхуват от падане, а заради връзката със земята, която използват като енергиен източник.“

Разбира се, човек не спи само в една поза през цялата нощ. Той я променя, понякога многократно. Нормално е дори да похърква, ако спи по гръб. А причината е, че в такава позиция мускулите се отпускат. „Онези, които спят по корем, едва ли имат добър сън, защото лежането по корем пречи и на дишането, и на сърдечната дейност. Трябва да се внимава и при спането настрани. Ако е наляво, сърцето се притиска и сърдечната дейност не може да функционира нормално. В същото време мнозина споделят, че не могат да спят по друг начин, освен по корем. С един мой пациент анализирахме каква е причината за това и се оказа, че по този начин той се чувства единствено и изцяло защитен. Тоест, преживяванията му през деня са били свързани с възможност да бъде наранен – без значение дали физически или психически, и нощем той всячески се старае да продължи да се пази“, разказва Цанков.

Най-често срещана е ембрионалната поза, а най-полезна - тази по гръб.

Доста учени откриват връзка между позата по време на сън и всекидневието. В различни изследвания се сочи, че ембрионалната поза е продиктувана от психическото състояние. Когато човек се страхува за нещо или някого, когато е имал твърде напрегнат ден с неразрешени проблеми, той инстинктивно се свива в поза, близка до ембрионалната.

„Това е интуитивно предпазване. Знаете ли къде е душата на човек? Според източната философия - в слънчевия сплит. А онова, което всички правим, когато имаме проблеми от най-различно естество, е да се свием така, че да предпазим именно слънчевия сплит. Затова е обяснима и тази ембрионална поза. Наранената душа има нужда да се свие така, както е била в утробата. В такава поза човек застава несъзнателно дори когато има най-обикновено главоболие - това е закодирано е в нас“, категоричен е психологът.

Сън и емоции

Когато човек спи, той продължава да преживява случилото се през деня. Затова и мнозина насън хлипат, стенат или се смеят - потисканите емоции излизат наяве в съня. Най-чиста и непокварена е детската душа - децата почти винаги спят по гръб спокойно, с вдигнати нагоре ръце. „Ние, психолозите, казваме, че едно дете до шестата-седмата си година е здраво. Защото още не се е научило на онези неща, които „пречупват“ възрастния човек. Всъщност, характерът на човека е неговата болест. Характерът в повечето случаи се формира на базата на травма, която човек е преживял в детска възраст и която оставя отпечатък в по-нататъшния му живот“, обяснява Цанков.

Интерeсен за разшифроване е и един междинен вариант – т. нар. полуембрионална поза (с един свит и един изпънат крак). Според някои тя издава личности, устремени към успех, тези, които искат на всяка цена да направят кариера. „Не знам дали това е абсолютно вярно, но едно е сигурно – хора, които се нуждаят от подкрепа и изпитват огромна потребност да получат това, което им липсва - допир, разбирателство, нежност, топлина, ги търсят и в съня си. Ако такъв човек спи самичък, той задължително се е гушнал, прегърнал се е с ръце. А ако спи с партньор, се долепя за него, защото има нужда от физически контакт, какъвто му е липсвал през деня.“

Хората, които изпитват потребност от нежност и топлина, в леглото задължително се обгръщат с ръце.

Двама в едно легло

Смята се, че партньори, които спят с гръб един към друг, вече не се разбират и любовта помежду им е отминала отдавна. Това е тривиално обяснение, в което се оказва, че има доза истина, но и не съвсем. „Логично е, когато има кавга или двамата са сърдити един на друг, да си обърнат гръб и в леглото. Когато човек е отворен към другия, спи с лице към него. Но чисто практично и в течение на времето се забелязва една характерна промяна. Партньорските двойки с по-дълъг семеен стаж преминават през различни фази. В началото спят прегърнати, с лице един към друг. Но постепенно започват да търсят удобството и си обръщат гръб. Което съвсем не означава, че отношенията са охладнели. Затова има съвсем просто обяснение. Когато човек спи, той диша дълбоко и тъй като е неприятно двама души да си дишат в лицето, с времето започват да търсят практичността. Но в началото са винаги лице в лице“, обяснява Цанков.

СБЪДНАТИ СЪНИЩА

Д-р Цанков е на мнение, че сънуваното в повечето случаи е преработка или подготовка за онова, което се е случило или предстои да се случи. „Всеки сън може да бъде интерпретиран, но не и по начина „ако сънуваш червена ябълка, ще ти се случи еди-какво си“. Ако обаче сънят се повтаря често, е добре да му се обърне внимание. Човек сънува неща, които са се случили в близкото минало или предстои да се случат в близкото бъдеще. В съня те се появяват във видоизменен вариант. Например: ако на студент му предстои изпит, не е казано, че ще сънува самия изпит, но е възможно да сънува, че се излага някъде и му се смеят. Това е свързано с притеснението му от евентуален провал. А онзи, на когото му предстои пътуване, може да сънува спукана гума“, смята Цанков.

СЪВЕТИ ЗА ДОБЪР СЪН

За да си осигурите добър сън, ви трябват: а) удобен матрак, и б) хубава възглавница. Но това не е достатъчно. „Не си лягайте с книга или пред телевизора. Човек трябва да си ляга, за да спи, а не за да чете книга или гледа телевизия“, категоричен е психологът. Но пък той смята, че не е задължително да се ляга винаги в точно определен час, след което човек да се върти два часа в леглото, защото не може да заспи. „Трябва да се ляга, когато има необходимост от сън. И не на последно място – не тръгвайте към леглото с мисълта „ей сега веднага ще заспя“. Обикновено след това не идва сън, защото самата мисъл „сега ще заспя“ вече напряга и... разсънва. Затова лягайте тогава, когато ви се доспи.“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser