Преминете към основното съдържание

„Човек трябва да работи точно толкова, колкото чувства за достатъчно“

Принцът на Соломео, както наричат Брунело Кучинели, не иска да печели на гърба на служителите си, а заедно с тях, за да докаже, че хуманитарният капитализъм е възможен
Брунело Кучинели пред паметника, който е издигнал за жителите на Соломео
Брунело Кучинели пред паметника, който е издигнал за жителите на Соломео

Представете си голяма модна фабрика в малко българско село. Ще ви се види като Версай сред руини. В най-добрия случай! Представете си и лицата на шивачките във фабриката – изпити от изтощение, но молещи се да работят още няколко часа извънредно, за да вземат малко повече от минималната заплата.

А сега си представете тази фабрика в Соломео, малко италианско селце, на няколко километра от Перуджа. Обзалагам се, че не може да си го представите – дори и най-смелите ви фантазии ще бледнеят пред това, което всъщност е! Разкошни градини, езера с фонтани, кътове за релакс с разкошна гледка към околните хълмове, задължителна почивка от час и половина на ден, просторни дизайнерски ателиета и зали, ресторант с домашна кухня и вино собствено производство, в който сметката ви ще е по-малко от 5 евро за обяд...

„Парите нямат значение, когато печалбата не носи удоволствие. Разбира се, че искам да печеля – всеки го иска, но искам заедно с мен да печелят и служителите ми“, признава Брунело Кучинели, който твърдо отказва да изнесе производството на марката си Brunello Cucinelli извън Италия, дарява 20% от печалбата си за благотворителност, плаща на служителите си по-високи от средните заплати в бранша и прави всичко, за да им покаже, че те са не по-малко ценни от колекциите, които творят заедно.

Книгата на Брунело Кучинели

Хуманитарен капитализъм, както го нарича Брунело Кучинели в книгата си The Dream of Solomeo: My Life and the Idea of Humanistic Capitalism. И го доказва, преобразявайки малкото италианско селце Соломео, за да се чувстват всички щастливи и доволни. Не само фабриката, която в началото се помещава в полуразрушен замък от XIV век, а цялото село – църквата, училището, театъра, улиците, къщите на жителите... Връща дори традициите на местното производство с лозя, винена изба и производство на зехтин, а за следващите поколения строи монумента Tributo alla Dignita dell'Uomo, който да напомня, че човешкото достойнство е преди всичко!

Днес Соломео е като декор от филм – толкова красиво, чисто и спретнато, че чак нереално!

Защо Брунело Кучинели го прави ли? Защото освен перфектен моден нюх, Принцът на Соломео, както го наричат, притежава силно развито чувство за хуманизъм. Затова доказва не само с думи, но и с дела, че хуманитарният капитализъм е напълно възможен.

Син на неук фермер от околното село Кастел Ригоне, самият той без претенции за солидно образование, но твърдо решен да преследва мечтите си, през 1978 г. Брунело започва със скромен заем и 5 кашмирени пуловера, които продава на изложение в Германия. Днес активите му възлизат на 1,8 милиарда американски долара, а бутиците му са в над 30 държави по цял свят. От 2015 г. Brunello Cucinelli се представлява в България от Илияна Алипиева и има бутик на ул. Съборна в София. Самият Брунело Кучинели присъства на откриването му.

За да отпразнува 65-ия си рожден ден, Брунело Кучинели покани 500 журналисти от цял свят и десетки представители на институции в Италия, организира най-мащабната пресконференция на открито в Соломео, даде официална вечеря и поздрави лично всеки от гостите си. За да им разкаже и покаже как едно малко селце може да бъде вдъхновяващ пример за всеки човек и всяко място по света. Изключителен дизайнер, филантроп, патриот и преди всичко човек!

Пресконференцията в Соломео, на която присъстваха 500 медии от цял свят

Ако трябва да дам един истински съвет: не трябва да се работи прекалено много, трябва да се работи точно толкова, колкото човек чувства достатъчно! Човек е креативен, когато е отпочинал – само тогава може да бъде и гениален!“

От Брунело Кучинели можем да научим много – не само за стила, но и за душевността ни. С кои безценни уроци си тръгна главният редактор на ELLE България от Соломео – четете в новия брой на списанието, който излиза на 20 септември!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser