Преминете към основното съдържание

Чревната флора като втори мозък

Само допреди 15 години се смяташе, че чревната флора няма никаква друга функция освен храносмилателна
© istock

Само допреди 15 години се смяташе, че чревната флора няма никаква друга функция освен храносмилателна. Тази съвкупност от бактерии, която специалистите наричат микробиом, днес се приема за пълноправен човешки орган, нещо като диригент, който ръководи в голяма степен великата симфония на нашата вътрешна биология.

Чревните бактерии влияят на настроението

Звучи невероятно, но бактериите могат да променят мислите и настроението ни. От няколко години насам се говори за чревната флора като за втори мозък. Действително, чревните стени са покрити с 200 милиона неврони, които участват в многобройни храносмилателни функции и „споделят” информации с мозъка. Днес вече се знае, че „тандемът” черва-мозък играе ключова роля за соматичните стомашни проблеми, свързани с емоциите. Така се обяснява прословутият „стомах на топка”, характерен за състояния на безпокойство или страх. Стресът може да предизвика някои храносмилателни патологии – синдром на раздразненото черво, хронични възпалителни заболявания на червата и др.

5 точки за разбиране на чревната флора

  • Тя започва да се формира с раждането на човека. Червата на новороденото, стерилни до момента на раждането, веднага след него се населват с бактерии от организма на майката. Следват бактериите от въздуха, майчиното мляко и другите бебешки храни, прегръдките и целувките на родителите.
  • На възраст 2-3 години чревната флора е окончателно формирана.
  • Всеки човек има своя специфична чревна флора, затова се говори за „бактериална идентичност”. Все пак има три големи групи бактерии, в които участват 80-90% от всички бактериални видове.
  • Чревната флора може да се промени с възрастта поради често лечение с антибиотици или чрез храненето.
  • Здравата чревна флора е богата на разнообразни видове бактерии. Съставът й се установява чрез изследване на изпражненията.

Как чревната флора въздейства на мозъка?

Провеждат се многобройни изследвания, в които с помощта на пробиотици се изследва ролята на чревната флора за нашите емоционални състояния. Екип от френски и американски учени е наблюдавал ефекта от консумацията на кисело мляко, обогатено с четири вида бактерии. Преди и след експеримента жените, включени в него, преминали през ядрено-магнитен резонанс. Резултатите от прегледа показват промяна в тези области на мозъка, които контролират и регулират емоциите. Проведените тестове след „бактериалната диета” говорят за подобрено настроение и изразено позитивно мислене.

КИЛОГРАМ И ПОЛОВИНА БАКТЕРИИ В ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ: ВРЕДИ И ПОЛЗИ

Други изследвания разкриват, че вагалният нерв, който свързва червата с мозъка, и имунната система са индиректни пътища, които си служат с бактериите, за да предават информации на мозъка. Чревната флора би могла да има и още по-директно въздействие, като секретира невротрансмитери, стигащи до мозъка чрез кръвообращението. Сред тях са серотонинът, който регулира настроението и депресивните състояния, и гама-аминобитуричната киселина, която играя ключова ряла в контрола над тревожността.

Нов подход към безпокойството и депресията

Изследване върху мишки, подложени на стресови ситуации, показва, че в част от тях, лишени от чревна флора, нивото на хормоните на стреса е много по-високо отколкото при мишките с нормална флора. Друг експеримент със същите две групи доказва, че в първата група страхът е значително по-ясно изразен отколкото във втората.

7 СРЕДСТВА ЗА ДОБРО НАСТРОЕНИЕ ОТ СУТРИНТА

Изводът е, че чревните бактерии помагат да се преодолеят изпитанията на околната среда. Учените обаче са все още много предпазливи със заключенията, тъй като е прекалено рано те да бъдат съотнесени към хората. Засега е ясно, че се установява дисбаланс на чревната флора при болни от болестта на Паркинсон и от депресия. Други аномалии се забелязват при засегнати от синдрома на Даун. Не е известно обаче каква е посоката на взаимодействието – дали чревните бактерии „създават” болестта или болестта модифицира състава на чревната флора.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser