Преминете към основното съдържание

"Не ме докосвай!"

Броят на асексуалните расте, в Англия дори има клуб за двойки, които не правят секс
© Shutterstock

Имам нова любима реплика, с която разкарвам досадниците, когато се забавлявам с приятелки по баровете. Работи безотказно! Като миналия четвъртък например. Тогава един тип се приближи до мен, докато си поръчвах задължителните съставки за перфектното „Куба либре“, и предложи да ми отвори кенчето с колата, за да... не си разваля маникюра (не предполагах, че мъжете са толкова изобретателни в свалките!). „Не си прави труда. Аз съм асексуална“, изсипах репликата в ухото му, преди да си дам време за преценка дали човекът има някакво понятие от асексуалност. Няколко пояснения по-късно обаче вече бях освободена от нежеланото му навъртане.

„Каква каза, че си?“

Асексуална. Попаднах на това определение в интернет, докато работех върху статия за намаляващото желание за секс при хората в големите градове. Асексуалността обясняваше донякъде конкретното явление. Най-общо казано, терминът обхваща онези мъже и жени, които не искат, не правят или дори им се гади при мисълта да правят секс. Доскоро на тях се гледаше като на клинични случаи, ненадвишаващи 1% от населението на планетата. Днес за асексуалните се говори като за последователи на нова философия, набираща все повече привърженици.

Бягство от еротиката

Според данни от миналата година 20% от мъжете по света съзнателно избягват интимната близост с който и да е от двата пола. (Между другото, над 5% от тези асексуални мъже са женени!) Всеки десети анкетиран за друго проучване пък признава, че не е имал сексуални контакти поне една година. Учените от университета в Хамбург, провели допитването, обясняват изчезващата интимност с медиите, от които еротиката масово прелива. Това води до обратната тенденция, смятат немските изследователи.

За да си асексуален, трябва да ти липсват не сили и време, а желание за секс

Сън вместо секс

Сред другите обяснения, изтъкнати от британски специалисти, са: пренаситеният социален живот, натовареният работен график и грижите за домакинството и децата. Над 50% от участниците в британско допитване твърдят, че през последния месец са отказвали секс, защото са били твърде изморени поради една от изброените по-горе причини. Те предпочитали да се наспят, вместо тепърва да „действат“. Тъкмо затова нещата в леглото се подобрявали значително през уикенда, когато анкетираните имали повече време и енергия.

5% от асексуалните мъже са женени!

Дисфункцията като ориентация

Ако откривате себе си в тази статистика, не бързайте да се обявявате за асексуални. Вероятно просто сте преуморени, претоварени, прекалено ангажирани и други определения, започващи с „пре-“, но не и с „а-“. За да си асексуален, трябва да ти липсват не сили и време, а желание за секс – и през седмицата, и през уикенда, изобщо! Защото асексуалността е липса на всякакъв сексуален инстинкт или пък на романтично привличане, а в някои случаи и на двете. Според едни това е вид сексуална дисфункция, според други става въпрос за сексуална ориентация (по същия начин, по който хомосексуализмът е).

Въпрос на престиж!

Както и да я определите обаче, асексуалността е факт. С все повече проценти в графата си и съответно – в „Информационната мрежа за асексуалност“ (AVEN), чиито основател е американецът Дейвид Джей. Оказва се, че да си част от нея не е задължително срамно. В Англия например съществува клуб за двойки, които не правят секс, и да членуваш в него е... престижно. Създатели на клуба са известна английска писателка и моден дизайнер. Макар да са женени, двамата не са били интимни повече от 10 години. Натъртвам на това всеки път, когато обяснявам асексуалната си ориентация пред поредния нежелан събеседник. И тайничко се надявам той да не е от онези 5%, които биха отвърнали радостно: „Най-сетне... открих сродна душа!“

АНТИ

Асексуалността има и хард вариант: антисексуалността. Последователите на втората са върли противници на секса. Те живеят с мисията да заличат всички плътски удоволствия от лицето на планетата и да създадат световен съюз на безполовите. Според лидерите на руското антисексуално движение – писателя Юрий Нестеренко и учения Алексей Татаренко, до края на този век сексът ще отмре.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser