Преминете към основното съдържание

COVID-19: как да предпазим кожата си

За борбата със справянето с COVID-19 бяха наложени редица ограничителни предпазни мерки, но този нов начин на живот наруши баланса ни и особено този на нашата кожа.

Затова специалистите в грижата за кожата - Pierre Fabre, са подготвили своите препоръки и съвети към вас за често срещаните притеснения и за това как да се справим с проблемите с кожата.

Често срещани притеснения:

► Поведение... раздразнение, притеснение...

Глобалната пандемия поражда множество опасения и създава тревожна среда, която може да повлияе на доброто състояние на хората и води до психологически затруднения (стрес, безпокойство, тъга, изтощение, изолация и т.н.). В резултат на това ситуации на психологически стрес и/или притеснения стават обичайни.

Затваряне, страх от вируса, несигурност за бъдещето, чувство за лишаване от свобода. Периодът, който преживяваме, за съжаление благоприятства тревожността и всички форми на стрес. При тези условия може да се сблъскаме с два вида обществена реакция. На първо място - АГРЕСИВНИ ХОРА, които могат да се почувстват уязвими, защото нямат маска, а от друга страна ХОРА, КОИТО ИСКРЕНО СЕ ТРЕВОЖАТ за това как могат да продължат лечението си, докато пандемията е в ход. Най-важното е да запазим спокойствие, да бъдем толерантни един към друг и да следваме противоепидемичните мерки.

Освен на психиката ни, новата ситуация, и мерките, които трябва да спазваме, се отразяват и на състоянието на кожата.

► Раздразнения на лицето

Честото носене на маска на лицето, било то хирургична, FFP3 или от плат, може да раздразни кожата на лицето и зоната зад ушите.

Как да успокоим кожата на лицето?

Редовното носене на маска в продължение на дни води до триене на кожата, което от своя страна може да причини възпаление на тъканите и раздразнение на кожата на лицето. За да ПРЕДОТВРАТИМ тази дерматоза, която също заплашва да засегне голямата част от хората, тъй като всички носим маска, важно е редовно да хидратираме кожата на лицето, особено вечер преди лягане.

За УСПОКОЯВАНЕ на зачервяването е важно да се осигури бързо и дълготрайно облекчение на засегнатите зони. За да се ОГРАНИЧИ зачервяването и да се ИЗБЕГНАТ всякакви остатъчни СЛЕДИ, важно е да използваме подходящ продукт за грижа за кожата, за да възстановим ефективната й бариерна функция и да подобрим еластичността и комфорта й.

Продукти

ЗА УСПОКОЯВАНЕ

Спрей с Термална вода AVENE: Успокоявa, облекчава раздразнената кожа. Напръскайте толкова често, колкото е необходимо на раздразнената зона, оставете за 5 до 10 минути, след което внимателно подсушете; в случай на свръхчувствителна кожа, възможно е да се поставят памучни тампони/марлени компреси, напоени с Термална вода Avène, за 10 до 15минути върху засегнатия участък.

•А-DERMA Cutalgan Успокояващ спрей: Ултра-облекчаващ неприятните кожни усещания. Нанасяйте при нужда до 6 пъти на ден. Разклатете и напръскайте в ръката си, след това нанесете върху лицето. Разнесете, ако е необходимо.Не пръскайте в близост до очите.

ЗА ХИДРАТИРАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

•AVENE Cicalfate+ Възстановяващ* защитен крем: успокоява, подпомага възстановяването на кожата и защитава раздразнената кожа. Подходящ за ежедневна употреба от цялото семейство.

•AVENE Tolérance Extrême Крем: хидратира и успокоява, перфектно адаптиран за всеки тип чувствителна кожа.

•AVENE Xera Calm A.D. Релипидиращ балсам: за чувствителна, много суха кожа, склонна към атопична екзема и сърбеж

•A-DERMA Epitheliale A.H. DUO:Ултра-възстановяващ* крем за повърхностните слоеве на кожата,който спомага да се ускори възстановяването на уязвимата кожа.

•A-DERMA Dermalibour+ Възстановяващ* крем: успокоява и подпомага възстановяването на раздразнената и уязвима кожа.

*Повърхностните слоеве на епидермиса

► Раздразнена кожа на ръцете

Честото миене на ръцете е една от препоръчителните предпазни мерки, но макар и много ефективна, води до някои неприятни странични ефекти, още повече за хора, страдащи от екзема или склонна към атопия кожа.

Стресът, породен от противоепидемичните мерки, може да бъде ключов фактор, водещ до обостряния на екзема или псориазис. На всичкото отгоре, ръцете ни, които имат по-малко мастни жлези, са по-чувствителни и честото измиване изсушава кожата, води до зачервявания и нацепвания, а в някои случаи дори до напуквания.

Как да прилагаме тази семпла, ефективна предпазна мярка, без да страдаме от това?

Мийте ръцете си с нежни продукти.

Първо, да се върнем към миенето на ръцете. Редовното миене е решението за ефективно предотвратяване на предаването на COVID-19. Препоръките са да се използва сапун или хидроалкохолен разтвор. Но миенето на ръцете твърде често води до влошаване състоянието на кожата, особено при пациенти, страдащи от екзема, и използването на хидроалкохолен гел (дезинфектант за ръце) го влошава още повече.

Чувството на дискомфорт, сухота или дори парене могат да започнат да се появяват постепенно. За да се намалят раздразненията, свързани с честото миене, специалистите съветват да се използва свръхобогатен почистващ продукт, с други думи, почистващо олио, дерматологичен сапун или сапун без сапун, подходящи за кожа, склонна към атопия.

Второ, ръцете трябва да се подсушат внимателно, посредством попиване с кърпа, без търкане.

Използвайте хидроалкохолен гел, само ако няма източник на вода наблизо, защото той може да причини усещане за пощипване и парене, а и може да изсуши кожата. СТАРАТЕЛНО ХИДРАТИРАЙТЕ.

Специалистите препоръчват всеки път, когато миете ръцете си, да нанасяте специфичен крем или емолиент, за да рехидратирате кожата и да възстановите хидролипидния филм, който я предпазва. За подсилена ефикасност препоръчват да нанасяме хидратиращия крем преди лягане.

Продукти

ЗА ПОЧИСТВАНЕ

•AVENE TriXera НУТРИ-ФЛУИДЕН ПОЧИСТВАЩ ГЕЛ: Нежно почиства и защитава чувствителната кожа, продукт за хигиена с интензивно подхранващи свойства.

•Trixera Nutrion свръхобогатен сапун с Coldcream: Почиства и подхранва кожата, без да нарушава бариерната й функция.

AVENE XeraCalm A.D. Почистващо и релипидиращо олио или XeraCalm A.D. свръхобогатен сапун: За чувствителна суха до много суха кожа, склонна към атопична екзема и сърбеж.

•AVENE Сапун за нетолерантна кожа: Нежно почиства, успокоява и възвръща комфорта на кожата.

•А-DERMA Exomega Control Емолиентно душ олио: почиства, облекчава раздразненията и успокоява сухата кожа, склонна към атопия.

•A-DERMA Хидратиращ защитен душгел, Дерматолотичен почистващ сапун, Свръхобогатен душгел: нежно почистване и успокояване на уязвимата и суха кожа.

A-DERMA Dermalibour+ Пенещ се гел: успокоява и нежно почиства раздразнената и уязвима кожа.

DUCRAY Kertyol P.S.O. Свръхобогатен почистващ гел: специално формулиран за кожа, склонна към формиране на плаки, тип псориатични.

► Кожни прояви, свързани с COVID-19?

Наскоро дерматолози са наблюдавали кожни прояви, които могат да бъдат свързани с COVID-19. Френското дерматологично общество (SFD) призовава за бдителност и повишено внимание по отношение на тези потенциални нови симптоми.

Какви наблюдения са направени досега?

Здравните специалисти обръщат внимание, че от началото на пандемията се наблюдава ръст на случаи, при които по кожата на пациенти се появяват зони с образувания, наподобяващи измръзване по върховете на пръстите на ръцете и краката, обриви, зачервявания. Експертите смятат, че това може да бъде „кожна проява“ на COVID-19. Френското дерматологично дружество обяснява, че независимите дерматолози и тези, които практикуват в университетските болници, са открили леки кожни лезии, които могат или не да бъдат свързани с признаци на COVID-19. Ако имате необичайни кожни прояви, е редно да потърсите консултация с дерматолог.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser