Преминете към основното съдържание

CULTURE CLASH: Комбинация между автентични български мотиви с южноафрикански

Галерия

CULTURE CLASH - капсулната колекция на дизайнерката Нели Митева, вдъхновена от пътуване до Южна Африка. Там тя открива спиращата дъха красота на природата в Кейптаун и нос Добра надежда, живописното пристанище на залива Хоут и ярките цветове на Бо Каап, известен още под името „Малайският квартал“. Връщайки се от там, Нели Митева взима някои оригинални южноафрикански платове със себе си, отпечатани с восък, със стилизирани флорални и геометрични рисунки и мотиви, в ярки цветови контрасти. В България решава да ги замени с ръчно тъкани и бродирани орнаменти. Колекцията на Нели Митева е представена в рамките на MQ VIENNA Fashion Week в известния музеен комплекс MuseumsQuartier във Виена - част от едномесечната й стипендия с артистична резиденция там чрез програмата на Q21 на Museumsquartier.

Първата част от Culture Clash се състои от дизайнерски модели, базирани на собствената техника на моделиране на дизайнерката. Роклите комбинират две различни идеи за дизайна - от едната страна са разположени оригиналните материи с автентични африкански шарки, а от другата плетени, тъкани или бродирани български орнаменти и шевици, както и допълнителни материали като кожа, модерни райета, плисета и др.

Втората част е представена от рокли, изработени от специално проектирани авторски десени, създадени от Динка Касабова. Вдъхновяващите снимки от емблематичните пейзажи в Южна Африка формират идеята за моделите, а детайлите преплитат флорални африкански мотиви със стилизирани български геометрични елементи.

Бижутата са изработени специално за дизайнерските тоалети от бижутерката Велислава Божинова.

Нели Митева завършва обучението си за моден дизайнер в Университета за изкуство и дизайн в Трир. Тя създава своите собствени колекции под етикета nelmit. Преподавател е по моден дизайн в AMD Akademie Mode & Design в Мюнхен. Сред наградите, които е получила като дизайнер, са „Наградата за иновации в дизайна“ на Министерството на промишлеността и транспорта на Северен Рейн-Вестфалия, стига и до финалите на наградите за мода Smirnoff, GRAND PRIX INTERNATIONAL FASHION DESIGN BERLIN 2003 и др. През 2007 г. и 2009 г. списание GRAZIA я номинира за „Жена на годината“ в категорията „моден дизайн“. През 2007 г. Нели Митева основава IVAN ASEN 22, концептуална платформа за представяне на млади прогресивни модни дизайнери.

Дизайнерката разказва лични истории чрез облеклото и обединява различни култури. Нели Митева е лауреат на наградата BIG SEE INSPIRATIONAL-VISIONARY AWARD 2018, дарена от Zavod BIG, Център за творческа икономика на Югоизточна Европа в Любляна, Словения, за своите постижения в развитието на дизайна в Югоизточна Европа. През 2020 г. IVAN ASEN 22 печели наградата FASHION COLLABORATION AWARD 2020 за сътрудничеството си с японски и български художници и дизайнери по проекта „+7 ЧАСА“.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser