Преминете към основното съдържание

Цветя на масата: салата с печено цвекло и фенел

Когато говорим за вкус и гурме, и копърът е цвете! Но не за мирисане, а за красиво поднесено ядене

© iStock
ELLE съвет

Фенел е името на дивия копър, но ако не разполагате с такъв, и градинският ще ви свърши работа.

Необходими продукти

  • 500 г червено цвекло
  • 1 бр. фенел (резене или див копър)
  • 1-2 бр. авокадо
  • 1 ч. л. сок от лимон
  • 1 грейпфрут
  • сол
  • черен пипер

За дресинга:

  • 1 с. л. майонеза
  • 4 с. л. кисело мляко
  • 1 ч. л. сок от грейпфрута
  • 1 с. л. зехтин
  • сол
  • черен пипер

За украсата:

цветове див или градински копър

Начин на приготвяне

Измийте цвеклото, обелете го и го нарежете на шайби. Наредете ги в тава, посолете и залейте с малко зехтин. Печете на 180-200 градуса за 30 минути, докато цвеклото започне леко да се карамелизира. Извадете да се охлади в купа и залейте с балсамов оцет, в който да престои час за овкусяване.

Ако силният анасонов аромат на фенела не ви допада, го сгответе, за да омекотите усещането. Нарежете на шайби, полейте със зехтин и сложете във фурната на 170-180 градуса за 10-15 минути, колкото да омекне, но не прекалено.

Обелете авокадото и нарежете на кръгове или полумесеци. Поръсете с лимонов сок и щипка сол, за да не потъмнее до сервирането.

Махнете кората и ципата на грепфрута и използвайте отцедения от тях сок за дресинга. От месестата част оформете резени с размера на шайбите цвекло и авокадо. Подредете ги заедно с фенела едни върху други и подправете със сол и черен пипер.

Украсете с цветове и стръкове копър. За лека горчивина добавете маргаритки, а ако искате повече сладост – цветове от лайка. Гарнирайте с дресинг от разбитите майонеза, кисело мляко, цитрусов сок, зехтин и подправки.

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser