Преминете към основното съдържание

Да бъдем щастливи, като изчистим ненужното от живота си!

Искате да осъществите някаква промяна или да постигнете нещо в области, в които досега не сте се пробвали? Тогава първо разчистете живота си от всичко, което няма да ви е нужно или може да ви пречи по пътя, който поемате!

Чистенето, доказано е, винаги има положително влияние върху настроението. Психолозите говорят за стабилна връзка между изхвърлянето на физически предмети и подобряването на менталното и емоционалното състояние. А премахването на отпадъците от ума и сърцето може значително и за дълъг период да има положителен ефект върху удовлетвореността от живота и здравословното състояние.

Идеи как да прочистите ума си

Понякога за всекиго е трудно да се фокусира върху това, което е най-важно за него. Ето няколко начина как да освободите ума си от излишни неща.

Не вършете по няколко неща наведнъж

Представете си, че жонглирате с няколко топки едновременно. Представете си какво трябва да правят ръцете ви, за да не допускат нито една да падне на земята... А представете си, какво би било, ако подхвърляхте и хващахте само една топка... Същото е и когато се опитвате да свършите няколко неща едновременно – концентрацията ви е затруднена. По-разумно е да замените правенето на много неща наведнъж с фокусирането само върху една задача, но за кратък период от време. Пробвайте и ще видите, че така няма да се уморявате толкова бързо, колкото когато умът ви се разкъсва между множество ангажименти.

Говорете очи в очи

Всички си имаме проблеми и грижи и знаем колко ни олеква, ако ги споделим с приятел. Но не използвайте чат или имейл, за да пишете това, което ви вълнува или тормози в момента – само личното общуване, очи в очи, може да ви помогне да предадете и усетите цялата емоция. Без живата комуникация ще се лишите от всичко, което „казват“ нейните невербални форми: езикът на тялото, мимиките, интонацията и т.н.

Отделете време за мечти и блянове през деня

Има научни изследвания, които сочат, че ако посред бял ден се отдаваме на блянове, това може да допринесе за постигането на целите ни, тъй като мечтаенето активира най-различни центрове в нашия мозък. Да излезете навън за разходка и да оставите ума си да се рее свободен е идеална възможност да му дадете пълноценна почивка от всекидневните задачи и проблеми. Когато след това се върнете към належащите ангажименти, ще се почувствате по-продуктивни и способни да се концентрирате.

Подредете задачите си

Ако сведете ангажиментите в графика си за деня до толкова, колкото е реално да изпълните, ще чувствате по-малко стрес и тревожност. Затова махнете от списъка всичко, което не е важно. След това разделете задачите на такива, които искат повече време и такива, които можете бързо да изпълните – така, когато имате десетина свободни минути, можете да се заемете с нещо от списъка с „бързи“ задачки.

Не тръгвайте с колата

Хората, които се придвижват с велосипед, градски транспорт или пеша, са по-спокойни и са с по-бистър ум от тези, които шофират – сочат данни от специално проучване. Причината е, че когато не караме кола, имаме възможност поне за малко да „изключим“.

Идеи как да прочистите дома си

За да се чувствате добре, трябва и жилището ви да е подредено и да няма нищо излишно в него. Ето няколко начина да постигнете това.

Запълвайте свободните минутки

За да организирате по-добре всичко и да ви е по-лесно да подредите дома си, оглеждайте се за дребни неща, които можете да свършите, когато имате няколко свободни минутки. Например, докато чакате да заври водата в чайника, можете да подредите шкафа с приборите. А докато ваната ви се пълни с вода, защо не използвате минутките да прегледате несесера си с козметика и гримове и да изхвърлите тези, които вече са празни или с изтекъл срок на годност.

Кажете „благодаря“ на вещите си

Човек обикновено по-трудно се разделя с неща, които има отдавна, или пък с такива, за които е платил значителна сума. Но ако не използвате тези вещи, по-добре е да приемете, че те вече са си изпълнили задачата, служили са ви добре и вие сте им благодарни за това. Когато си дадете сметка за това, ще ви бъде по-лесно да се лишите от тях.

Фокусирайте се върху щастието

Разгледайте вещите си една по една и се съсредоточете върху това с какви емоции ги свързвате, какво чувство предизвикват у вас. Махнете от дома си всички предмети, които не ви носят радост и доволство. Определено ще повдигнете духа си, ако сте заобиколени само с неща, които ви даряват с радост.

Дайте нов живот на вещите си

Ако имате неща, които вече не са ви нужни, но пък все още са годни за употреба, не ги хвърляйте при отпадъците, а ги дайте на човек, на когото ще са полезни. Ако знаете, че правите добро на някого, ще ви е по-лесно да се разделите с предмети, които отдавна са с вас. Това е добър вариант за бебешките дрешки и играчките на децата, както и за стари мебели и др.

Идеи как да прочистите сърцето си

Независимо дали касаят любимия ви човек, или приятели и познати – има отношения, които ви ободряват и ви помагат да се радвате на живота и такива, които изсмукват силите ви. Ето как можете да улесните и подобрите отношенията си с важните за вас хора.

Научете се да прощавате

Опитайте да решите проблемите или да простите и забравите неща от миналото, които ви нараняват. Това определено е оздравяващо за отношенията и може да намали емоционалната отчужденост между двама души. Според скорошно изследване, ако сте прощаваща личност, това допринася за намаляването на нивото ви на стрес и съответно ще страдате по-малко от проблеми със съня или липсата на енергия.

Оптимизирайте списъка си с приятели

Когато става въпрос за прочистване на контакти в социалните мрежи, съвсем не е нужно да се „разприятелявате“ с някого. Вместо това можете да изключите настройките за получаване на известия от тези ваши приятели, които публикуват основно негативни или депресиращи ви неща. По този начин те няма да разберат, че са били омаловажени от вас и вие на практика ще запазите отношенията си с тях, без да е необходимо да се натъквате на публикациите им, които развалят настроението ви.

Запитайте се: мога ли да бъда себе си?

Ако имате каквито и да е съмнения, свързани с романтичната ви връзка, запитайте се откровено дали като сте с този човек, можете да си позволите да бъдете себе си и да разгърнете собствения си потенциал. Ако се чувствате затормозени от присъствието на партньора си в живота ви, трябва да поработите за подобряване на отношенията ви или да ги прекратите.

Предпочитайте позитивните хора

Вместо да осмисляте прекъсването на познанствата с хора, които ви натоварват с негативност, по-добре увеличете времето, прекарвано с онези ваши близки и приятели, които са позитивни и подкрепящи – това ще неутрализира отрицателното влияние на негативните хора в живота ви. Ако все пак имате познати, от които искате да се откъснете, не е нужно това да става чрез пряка конфронтация. Просто спрете да инвестирате в това приятелство, не търсете въпросния човек, отклонявайте поканите му и не се чувствайте длъжни да предлагате каквито и да е срещи с него.

Бъдете честни

Подобрете отношенията си с околните и ги направете по-прости, като бъдете искрени и открити. Спрете да прикривате истинските си чувства и мисли, отпуснете се и създайте близки и сърдечни отношения.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser