Преминете към основното съдържание

Да живее Азедин Алая!

Тази събота, на 18 ноември, дизайнерът почина в Париж
© getty

На 77 години почина бунтарят на модата - Азедин Алая. 

Тази дата можем да я рамкираме като края на още една епоха. Азедин беше един от малкото останали живи дизайнери, които умеят да рисуват, кроят и шият. 

Френският дизайнер започва кариерата си като обикновен шивач.

Роден през 1940 г. в Тунис в семейство на фермери, той се влюбва в модата благодарение на близначката си. Азедин влиза в Школата за художествени изкуства в Тунис, работи малко като шивач в своята родина и през 1957 се мести в Париж.

В модната столица той е нает като шивач в Dior, но пет дни по-късно той губи работата си заради войната в Алжир. След това Азедин е приет в студиото на други модни къщи - Guy Laroche, Thierry Mugler. През 2011 година Dior кани Алая за новият им креативен директор, но дизайнерът отказва, заради приятелството си с Джон Галиано, който е увлонен същата година поради антисемитски изказвания. 

В края на 70-те години той открива своето собствено малко ателие.

© Patrick Demarchelier

Малко, но гордо ателие, защото в него тайно си поръчват дрехи знатни дами и кино звезди - включително Грета Гарбо.

В началото на 80-те години ателието се превръща в модна къща. През 1982 г. Алая показва първата си колекция на prete-a-porter и е обявена за моден дизайнер на годината от френското Министерство на културата. През 1983 г. той започва да продава дрехите си и в знаменити бутици в Ню Йорк и Бевърли Хилс, а през1988 година открива свои собствени в Бевърли Хилс, Ню Йорк и Париж.

Жените, особено известните, го обожават заради независимостта, която им дават неговите творения. Дрехите на Азедин подчертават всичко, което което трябва. През 80-те години това са рамената, гърдите и талията - Алая оставя жените очаровани от уважението и любовта към красотата на женското тяло, които стуят от роклите му.

Мнозина наричат Азедин "Наследникът на Диор", но за разлика от "New Look" на френския дизайнер, Алая не маскира женското тяло и не създава фалшиви форми превръщайки жените в пясъчен часовник. Той просто оставя роклята да поеме формата на тялото, такова каквото е - помагайки на жените да се обичат такива каквито са.

"Скулптор" и "Моден архитект" са другите му прозвища. Алая е първият дизайнер, който третира животинската кожа като обикновен плат създавайки дрехи с иновативна шивачна техника.  

© Patrick Demarchelier

Жените го обичат, а клиентките - боготворят. 

Сред известните му клиенти са Тина Търнър, Грейс Джоунс, Джеси Норман, Бриджет Нилсен, Мадона, Джанет Джексън, Карин Ротфелд, Франка Созани, Марион Котийард, Мишел Обама, Лейди Гага, Риана и много други.

 През 1988 г. певицата Грейс Джоунс го изнася на ръце в ефира на една от френските телевизии. 

Музата на Алая е Наоми Кембъл

Наоми Кембъл за Azzedine Alaia

Галерия

Наоми Кембъл за Azzedine Alaia

Снимки: Getty

Той шеговито я нарича "дъще", а тя него "татко". 

"Срещнах Азедин, когато бях на 16. За пръв път бях в Париж, и някой беше откраднал всичките ми пари. Не знаех какво щях да правя, какво щях да ям. Познат модел, която бе участвала в шоуто на Азедин ме покани на вечеря и там сърдечно си похапнах. Веднага си помислих, че е много мил и скромен човек - сам приготи вечерята в кухнята. Цяла вечер не казах и дума, защото не знам френски, но когато напуснах, той ми направи подарък. Подари ми рокля", споделя моделът в интервю.

Алая вярва, че най-добрият комплимент за дизайнера е, "когато моделът иска да си остави роклята след шоуто вместо хонорара". Наоми участва в шоутата на дизайнера в продължение на 20 години.

Азедин  не се страхува да работи срещу системата. Той работи по своето собствено темпо, пускайки колекциите си, когато е готов, а не като ги приспособява специално за Седмицата на модата.

Той не рекламира, не дава интервюта и не се опитва да привлече модните критици и издатели на списания. Нито пък някога се е страхувал от главния редактор на американсия Vogue Ана Уинтур, която с едно изречение може да  отлъчи, когото и да е от света на модата.

"Тя е перфектна в бизнеса, но не и с тази част свързана с модата. Когато видя как е облечена, не мога за миг да повярвам, че има вкус. Мога да го кажа на глас! Тя не е снимала работата ми в продължение на много години, въпреки факта, че продавам добре в САЩ и имам 140 кв.м в Barneys. Американските жени ме обичат. Аз наистина не се нуждая от подкрепата й. Ана Уинтур умее да се занимава само с връзки с обществеността и бизнеса и да плаши всички."

И наистина, през 2011 г., когато Азедин Алая се завърна на модната сцена след 7 годишна пауза, на ревюто му присъстваха най-ярките личности - включително Донатела Версаче и Кани Уест, но Ана Уинтур не беше една от тях.

© Patrick Demarchelier

От 1992 г., когато сестра му почива, дизайнерът престава да показва колекции и започна да прави дрехи само за редовните си клиенти. 

С течение на годините, само две изненадващи ревюта на Azzedine Alaïa Couture са се вместили в графика на традиционната Седмица на модата: есен/зима - 2011 г. и есен /зима - 2017 г. 

Последното шоу през юли, за съжаление, стана финалното за дизайнера. Символично, то беше открито и закрито от неговата любимка - Наоми Кембъл.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser